Anasayfa / TÜM HABERLER / RÖPORTAJ / Birileri bu intiharlara ‘dur’ desin!

Birileri bu intiharlara ‘dur’ desin!

(ŞANLIURFA-RUHAHABERAJANSI) Uzman Psikolojik Danışman Bozan Doğan, son zamanlarda artan intihar vakaları ile ilgili olarak, ” Gençler arasında işsizlik oranlarının bu denli yüksek olması, köyden kente göçün yaratmış olduğu yeni yaşam koşulları, aileleri tarafından yeterince anlayış ve destek görememe ,duygusal ilişkilerde reddedilme,madde bağımlılığı ve sosyal medya da intiharın cesaretlendirircesine haberleştirilmesi intiharın belirgin sebepleri arasında gösterilebilir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Şanlıurfa’da 2014 yılında 58 olan ölümle sonuçlanan intihar vakası, 2015 yılında yüzde 17,2 oranında artarak 68’e yükseldi.Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden Kaba intihar hızında Türkiye’de 2014 yılında 3,18 oranıyla 62.sırada yer alan Şanlıurfa, 2015 yılında yüzde 14,4 oranında atarak 3,64 oranıyla 57. sıraya yükseldi.

EN YÜKSEK İL KARS OLDU

Türkiye’de kaba intihar hızı en yüksek il 9,17 oranıyla Kars ilk sırada yer alırken, Kars’ı 8 oranıyla Ardahan ve 7,05 oranıyla Karaman izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise  1,10 oranıyla Çankırı oldu. Bu ili 1,21 oranıyla Rize ve 1,54 oranıyla Kilis izledi. Türkiye’de ölümle sonuçlanan intihar sayısı revize edilen 2014 yılında 3 bin 169  iken 2015 yılında yüzde 1,3  artarak 3 bin 211 kişi oldu. Kaba intihar hızı ise önceki yıla göre değişmedi ve 4,11 olarak hesaplandı.

EN ÇOK VAKA 2012 YILINDA MEYDANA GELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 9 yılda ilimizde en fazla intihar 70 kişi ile 2012’de, en az intihar ise 37 kişi ile 2011’de yaşandı. Şanlıurfa’da intihar vakalarının son yıllarda arttığı gözleniyor. 2013’te 61, 2014’te 58 olan intihar sayısı 2015’te 68 kişiye yükseldi.

YA GENÇLER YA DA İŞSİZ KALANLAR İNTİHARA KALKIŞIYOR

Güneydoğu illerine bakıldığı zaman 2015 yılında en fazla intiharın 82 vakayla Diyarbakır’da gerçekleştiği görülürken, Diyarbakırı’ı 74 intiharla Gaziantep izledi. Şanlıurfa  ise 68 intiharla Güneydoğu illeri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu veriler dikkate alındığında toplumd aintşhar vakalarının arttığı ve bir an önce bunun önüne geçilmesi gerektiği görülüyor. İntihar eylemine kalkışanlara bakıldığında ise büyük çoğunluğunu bunalıma giren gençler oluştururken, bunları ise ekonomik intiharlar izlemeye başladı. Hatırlanacağı üzere birkaç ay içinde Şanlıurfa’da işten çıkarılan veya işsiz kalan çoğu kişi intihar girişiminde bulundu.

ŞANLIURFA’DA HER 3 KİŞİDEN 1’İ İNTİHARA KALKIŞIYOR

Kaba intihar hızı yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade etmekte olup, 2015 yılında ülke genelinde değişmeyerek yüz binde 4,11 olarak gerçekleşti. Diğer bir ifade ile 2015 yılında Şanlıurfa’da her yüz bin kişiden 3’ü  intihar etti.Kaba intihar hızının 2015 yılında en yüksek olduğu il yüz binde 9,17 ile Kars oldu. Bu ili yüz binde 8 ile Ardahan ve yüz binde 7,05 ile Karaman izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüz binde 1,10 ile Çankırı oldu. Bu ili yüz binde 1,21 ile Rize ve yüz binde 1,54 ile Kilis izledi. Şanlıurfa’da kaba ölüm hızı 2015 verilerine göre 3,64…

İNTİHAR EDENLERİN ÇOĞUNLUĞUNU, İLKOKUL MEZUNLARI OLUŞTURUYOR

Türkiye genelinde  intihar eden kişiler yaş grubuna göre incelendiğinde, 2015 yılında intihar edenlerin %34,3’ünü 15-29 yaş grubundakiler oluşturdu. İntihar eden kişiler cinsiyete göre incelendiğinde, intihar eden kadınlarda en yüksek oran %18 ile 15-19 yaş grubunda bulunurken, erkeklerde ise bu oranın en yüksek %12,8 ile 20-24 yaş grubunda olduğu görüldü. İntihar eden erkeklerin %33,3’ünün, kadınların ise %46’sının 30 yaşından küçük olduğu görüldü. İntihar eden kişilerin 2014 yılında %22,2’si ilkokul mezunu iken 2015 yılında bu oran %23,7 oldu. İlkokul mezunlarını %21,4 ile ilköğretim, %20,9 ile lise ve dengi okul, %11,7 ile yüksek öğretim mezunları izledi.

İNTİHARLARIN ÇOĞUNU BEKARLAR OLUŞTURUYOR

İntihar eden kişiler medeni duruma göre incelendiğinde, 2015 yılında intihar edenlerin %50,5’ini evli, %37,7’sini hiç evlenmemiş, %7,2’sini boşanmış, %4,6’sını ise eşi ölmüş olanlar oluşturdu. Cinsiyete göre medeni durum incelendiğinde, 2015 yılında intihar eden erkeklerin %54’ünün evli, %36,4’ünün hiç evlenmemiş, intihar eden kadınların ise %41,1’inin evli, %41’inin hiç evlenmemiş olduğu görüldü.

GENÇLERİ ANLAMAYA YÖNELİK BİR DİL KULLANILMAYA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Uzman Psikolojik Danışman Bozan Doğan, gençleri anlamaya yönelik bir dil kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Doğan,”Son zamanlarda gençler arasında dikkat çekici şekilde intihar olaylarının artmış olması toplum ruh sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ediyor. Gençleri yaşamlarına son vermeye iten psikolojinin ne olduğunu görüp ona göre önlem alınması gerekiyor.İntihar çoğu zaman için yaşamlarında gelecekle ilgili umudu kaybetmenin,hayatında baş etmekte zorluk yaşadığı bir acının, kendini değerli hissetmenin kaybolduğu durumlarda ortaya çıkan bir tablo. Gençler arasında işsizlik oranlarının bu denli yüksek olması, köyden kente göçün yaratmış olduğu yeni yaşam koşulları, aileleri tarafından yeterince anlayış ve destek görememe ,duygusal ilişkilerde reddedilme,madde bağımlılığı ve sosyal medya da intiharın cesaretlendirircesine haberleştirilmesi intiharın belirgin sebepleri arasında gösterilebilir. Gençleri anlamaya yönelik bir dil kullanmaya özen gösterilmesi,gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri iş ve sosyal imkanların artırılması, uyuşturucu ortamından uzak durulması, intihar belirtilerinin ciddiye alınıp tedbir alınması, medyada intihar haberlerinin verilme biçiminin özendirici olmamasına dikkat edilmesi,istismarın  önlenmesi, intiharı önlemeye yönelik hayati tedbirler arasında yer alır” dedi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan