Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / STK’lar yine sınıfta kaldı!

STK’lar yine sınıfta kaldı!

(Ş.URFA-RUHA AJANS) – Şanlıurfa’da sayıları 100’ü bulan sivil toplum kuruluşları Şanlıurfa’nın sorunlarını bürokrasiye iletmekte sınıfta kaldı. Geçen sefer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişinde sorunlar aktarılmazken, bu sefer de Başbakan Binali Yıldırım’ın gelişinde de aynı tablo yaşandı.

 Şanlıurfa’da adım başı bir STK’ya ya da bir derneğe rastlamak mümkün oluyorken, iş Şanlıurfa’nın sorunlarını anlatmaya gelince STK’lar birer dilsiz rolüne bürünüyorlar. Kentte bu denli STK bolluğu vatandaşı memnun etse de isimde faal olan ama icraatta sosyal medya paylaşımlardan öteye gidemeyen STK’lar bir taraftan da can sıkmaya başladı.

YEDİLER, İÇTİLER AMA URFA’NIN SORUNLARINI DİLE GETİRMEDİLER

Önceki gün Şanlıurfa olağanüstü bir durum yaşadı. Binali Yıldırım Başbakan olarak atanmasından bu yana ilk defa Şanlıurfa’ya geldi. Başbakan Yıldırım’ın kente gelmesi Şanlıurfalıları çok sevindirdi ve kentte bir coşkuyu da beraberinde getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılını açtıktan sonra özel bir otelde STK’lar ile bir araya geldi ancak adeta ip burada koptu. Çünkü STK’ların asıl görevi Ankara’nın göremediği ya da ulaşamadığı sorun ve sıkıntıları aktarmak. Ancak Şanlıurfa’da bulunan STk’lar otelde Başbakan Binali Yıldırım’ın düzenlediği özel toplantıda kentin kanayan yaralarını aktarmak yerine yiyip içip kalkmaktan yana tavır takındılar. Hal böyle olunca yıllardır STK’ların ağzında olan, “Birkaç yıla Antep’i geçeriz” lafı da askıda kalmış oldu.

URFA’NIN SADECE 1 STK’SI MI VAR?

Otelde düzenlenen toplantıya katılan STK’ların rakamsal değeri dudak uçuklatacak cinstendi. Ancak sorunların iletilmesi konusunda da hayret verici bir durum yaşandı. STK bolluğu yaşayan Şanlıurfa’da sadece Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş bedelli askerlikle ilgili önerilerini ilgili mercilere aktardı. Bu da ortaya ortak bir kanaat getirdi ki Şanlıurfa’da sadece bir STK var.

İşte STK’ların aktarmaktan aciz kaldığı ve kentin kanayan yarası haline gelen sorunları:

BELSAN VURGUNU…

Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediyesi’ne ait BELSAN A.Ş’de akla durgunluk veren bir olay yaşandı. BELSAN’dan bazı müdürlerin ve yetkililerin görevlerini ve de denetimlerini zamanında yapmaması nedeniyle devletin ve milletin parası çalındı. Öyle ki BELSAN A.Ş’de Satın Alma biriminde çalışan M.K isimli kişi Urfa Kart parasını zimmetine geçirip izini kaybettirdi. Çalınan paranın 800 bin lira gibi olduğu söylesen de aslında rakamın daha yüksek olduğu da birçok kesim tarafından yüksek sesle söylendi. Yaşanan bu fiyaskodan sonra kurum müdürlerinin ve sorumlu kişilerin istifası beklenirken, olayda parmak izi olanlar ise yaşanan vurgunu kentte unutturmayı başardı. Yaşanan bu olayı hiçbir STK ne dile getirdi ne de bununla ilgili basın açıklaması yaptı.

ULAŞIM SORUNU…

Tramvay, trambüs, teleferik derken Şanlıurfa trafiği ve ulaşımı adeta allak bullak oldu. Yılda en az bir iki kez değişen güzergahlardan ve her yıl enteresan ulaşım projelerinden dolayı vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Komşu Antep metroya geçmenin hesaplarını yaparken Şanlıurfa halen körüklü otobüslerle günü kurtarmanın derdine düşüyor. Bu olay bir yanadursun, bir de şehirdeki ulaşım sıkıntısı almış başını giderken bu seferde teleferik tartışmalara çıkmıştı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından iptal edildiği söylense de teleferik muamması halen devam ediyor. Ancak hiçbir STK ulaşım sorun hakkında ne bakanlara ne de Başbakan Binali Yıldırım’a bu konuyu anlattı veyahut alternatif bir proje sundu.

TUGAYIN TAŞINMASI…

Geçen yıl 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminden sonra askeri birliklerin şehir dışına taşınacağı söylenmişti.Hain kalkışma gecesi dışarı çıkmayan ancak büyük bir hazırlığın yapıldığı Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan halen bir hareketlilik yok. Her yıl düzenli olarak taşınacağını söylenen 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile ilgili ne bir adım atıldı ne de bir proje hazırlanıp sunuldu. Ancak gelin görün ki Şanlıurfa’da her soruna duyarlı olduklarını her defasında söyleyen STK’lar Tugay’la alakalı konuşmaktan ve fikir beyan etmekten kaçındı.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN OKULDAKİ ÇOCUKLARI…

2017-2018 eğitim-öğretim yılı başladı başlamasına ama birçok kesim tarafından görmezden gelinen bir sorun var; mevsimlik tarım işçilerinin okuldaki çocukları…Şanlıurfa’da yaklaşık 35 bin öğrenci aile ile birlikte başka illere mevsimlik işe gittiklerinden dolayı okula gelemiyorlar ya da okula geç başladıkları için eğitimden geri kalıyorlar. Ancak bu sorun birçok STK ve kesim tarafından görmezden geliniyor. Bunun için mecliste komisyon kurulmuş olsa da şehri kanayan yarası olan bu sorun halinde somut adımlar atılmadı. Ancak Şanlıurfa sevdalısı hiçbir STK eğitim-öğretimin başında bu sorunu bakanlara ve Başbakan Binali Yıldırım’a aktarmadı.

 BETONLAŞAN ARAZİLER…

Şanlıurfa’da 10 yıl öncesine kadar her yerde yeşil alan görebiliyorken, şimdilerde ise durum tam tersi. kentte vatandaş yüzüne ne tarafa dönse betonlaşma görebiliyor ve bu durum o kadar çığırından çıktı ki iş mera ve tarım alanlarına kadar uzandı. Hilvan tarafından geçen yıl birçok mera alanı birilerine peşkeş çekildi. Ancak bu durum basından öteye gidemedi çünkü hiçbir STK konu ile ilgili bir açıklama yapmadı ve betonlaşmaya karşı çıkmadı. Uzun yıllar öncesine gitmeye de gerek yok. Öyle ki şehrin göbeğine yeşil alan yapılacağı söylendi ancak Şanlıurfalı vatandaşlar bir sabah uyandıklarında şehrin göbeğinde koca bir taş yığınından oluşan bir AVM gördüler. Ancak hiçbir STK yine tesadüfe bakın ki bunu da bürokrasiye iletmediler.

DEDAŞ ZULMÜ…

Şanlıurfa’da bütün sorunlar bir yanadursun, kentin belki de en büyük imtihanı DEDAŞ…Urfa’nın her semtinde günün herhangi bir saatinde  kış, yaz, hasta demeden DEDAŞ elektriği kesebiliyor ve bunun adına da “bakım-onarım” denilebiliyor. Ancak hiç kimse bu sorunu yüksek sesle söylenemiyor. Hatta geçen yıl Faruk Çelik’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı döneminde sorun köylere kadar inmiş, tarlalar kurumuş ve çiftçiler eylem yapmıştı. Ama ilginç ve beklenen bir son vardı ki, hiçbir STK durumu Başbakan’a anlatamadı.

İŞ VE İŞSİZLİK DURUMU…

Şanlıurfa’da yoldan geçen ve çevrilip sorulduğunda en az birinin kanaat getireceği bir sorun varsa oda işsizlik…Yaklaşık 6 yıl önce patlak veren Suriye iş savaşından sonra Türkiye kapılarını açarak Suriyelilere kucak açtı. Şanlıurfa’da muhacirlere ensar bilinciyle yaklaşıp en çok mülteciyi bağrına basan il oldu. Yaklaşık 650 bin Suriyeliyi barındıran Şanlıurfa’da birçok sorunda beraberinde geldi. Suriyelilerin kente gelip yerleşmesi ile beraber insan gücü artınca iş gücü değeri azaldı. En basit örneğiyle önceleri hamallık yapan bir vatandaş günlük 50 lira yevmiye ile çalışabiliyorken, şu anda yevmiyelerin miktarı 10 liraya kadar düştü. Hal böyle olunca vatandaş iş bulamaz oldu. Dışarıdan bakıldığı zaman normal bir sorun gibi görünse de iş gücünün bu kadar ucuz olması beraberinde yatay göçü de getirdi. Urfa’da iş bulamayan gençler çareyi Ege ve Marmara bölgelerine göç yapmakta buldu. Ancak hiçbir STK gençlerin bu sorunu hakkında bürokrasiye tek alternatif ya da çözüm sunmadı.

ÇAĞIN BELASI:UYUŞTURUCU

Şanlıurfa’da İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı balarılı çalışmaların sayısında her geçen gün artış olsa da bununla paralel olarak zehir tacirlerinin sayısında artış oldu. Kentte birçok kesim tarafından dile getirilen kanıya göre uyuşturucu ortaokul ve hatta ilokula kadar girdi ve uyuşturucu kullanım yaşı 14’e kadar düştü. Geleceğimiz olan gençleri ve çocukları zehirleyen uyuşturucu tacirlerine Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü her ne kadar göz açtırmasa da STK’ların da bu konuda destek vermesi gerekiyor.

RAM’IN TAŞINMASI…

Şanlıurfa’da geçen ay gazetemiz tarafından dile getirilen Rehberlik ve Araştırma Merkezi(RAM)’nin taşınması ile ilgili muamma halen devam ediyor. Kentte AMATEM olmamasından dolayı Rehberlik ve Araştırma Merkezi(RAM) bu görevi de görüyordu. Ancak İl Müftüsü İhsan Açık’ın araya birilerini koymasıyla merkez İl Müftülüğü’ne tahsis edildi. Hatta merkez yöneticilerinden alınan bilgilere göre, İl Müftüsü İhsan Açık merkezi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan aldığı söylentisi de kenti çalkalamıştı. Başbakan’ın programında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’da Şanlıurfa’ya gelmişti. Ancak toplantı da bulunan Şanlıurfalı kanaat önderleri ve STK’lar hazır Milli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz ordayken, durumu sorup gerçeği öğrenemedi.

ÖĞRETMEN AÇIĞI…

Şanlıurfa her yıl eğitimde son sıralarda kendisine yer buluyor. Gelen her Milli Eğitim Müdürü’de durumu kente yeni atanmasına bağlayadursun, Şanlıurfa’nın eğitim sıralamasında yıllara rağmen bir yükseliş olmadı. Özel okullardaki öğrenciler hormonlu ve şişirilmiş notlarla sınavlara girerken, devlet okullarında okuyan çocuklar ise özel okuldakilerle rekabet edemeyecek duruma geldi. Nüfusu 2 milyonu geçen Şanlıurfa’da 600 binden fazla öğrenci de bulunuyor. Ancak bu öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise öğretmenlerin eksikliği…Her ne kadar resmi rakamlara yansımasa da Urfa’da 10 bin öğretmen açığı olduğu söyleniyor. Şanlıurfa’nın eğitim sıralaması STK ve kanaat önderlerinin umurunda olmamış olacak ki, durum ne Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a ne de Başbakan Binali Yıldırım’a aktarıldı.

 

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan