Anasayfa / TÜM HABERLER / SPOR / Spor kentine bir doktor yetecek mi?

Spor kentine bir doktor yetecek mi?

(ŞANLIURFA-RUHAHABERAJANSI) Şanlıurfa spor-sporcu kenti olmasına ve bünyesinde 4 bin 500’ün üzerinde lisanslı sporcu bulundurmasına rağmen kentte sadece bir spor hekiminin olması “spor hekimi yetersiz mi kalıyor?” sorusunu akıllara getirdi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Spor hekimliği polikliniği tek hekimle hizmet vermeye başladı. Doktor göreve başladı başlamasına ancak yerel yöneticilerin ve idarecilerin her seferinde dile getirdiği spor kenti Şanlıurfa’da sadece bir tane spor hekiminin olması kente yeterli olacak mı?

Şanlıurfa spor anlamında bünyesinde Türkiye’de en çok sporcu bulunduran şehirlerin başında geliyor. Kentte futboldan, güreşe; basketboldan yüzmeye kadar her branşta spor yapan sporcuyu bulabilmek mümkün oluyor. Uzman Doktor İbrahim Dündar, 4 bin 500’e yakın lisanslı sporcunun bulunduğu Şanlıurfa’da önemli bir eksikliği gidermeye çalışacak. Ancak nüfusu 3 milyona dayanan ve 4 bin 500’e yakın sporcunun bulunduğu kentte tek bir spor hekiminin görev yapması yetersiz oluyor. Doktor Dündar elbette Şanlıurfaslı sporcular için elinden gelenin fazlasını yapacak ancak spor kenti diye tabir edilen Şanlıurfa’da daha fazla spor hekiminin görev alması gerekiyor. Bundan dolayı atamalara ve görevlendirmeler de özellikle yetkili idarecilerin üst mercilerle görüşüp Şanlıurfa’nın spor ve sporcu kenti olduğunu dile getirerek hekim eksiğinin kapatılması için çalışma yapmaları gerekiyor.

SPOR HEKİMLİĞİ NEDİR?

Spor hekimliği, sporcuların antrenman ve yarışma sırasında tıbbi açıdan izlenmesini ve sakatlıklarının tedavisini amaçlayan-uzmanlık dalı. 20. yüzyılda atletizm ve öbür spor dallarında katılım arttıkça spor hekimliğinin özel bir dal olarak gelişmiş, spor fizyolojisi kavramı ortaya çıkmıştır. Spor hekimliği başlıca dört alanda yoğunlaşır: Sporcunun hazırlanması, hastalık ya da sakatlanmalardan korunması, tedavi ve sakatlanan sporcunun rehabilitasyonu ile spor yaşamına yeniden kazandırılması. Hazırlama ya da kondisyon çalışmaları sporcunun performansının hız, güç ve dayanıklılık gibi özel yönlerini geliştirir. Sporcunun beslenmesi, belirli spor dalları için özel egzersiz programları ve antrenman süresiyle koşullarının izlenmesi ve denetim altında tutulması da önem taşır. Koruyucu spor hekimliğinin ilk aşamasında sporcunun sakatlanmasına ya da hastalanmasına yol açacak bir rahatsızlığının olup olmadığı saptanır. Antrenmandan ya da yarışmadan önce yapılan esneme egzersizleri ani hareketlerin neden olacağı sakatlanmaları önler. Spor hekimleri giysi ya da kullanılan araç gerecin (örn. dizlik, kask) de spora uygun biçimde özel olarak tasarlanmasını önerir.

Spor hekimliğinde özellikle diz sakatlanmaları için geliştirilen ameliyat tekniklerinin çoğu genel cerrahi ya da tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Avrupa’da spor hekimliği uzun zamandan beri tıpta bir uzmanlık dalı olarak tanınmaktaysa da, ABD’de bu gelişme daha uzun zaman almıştır. Uluslararası Spor Hekimliği Federasyonu 1928’de kurulmuş, 1980’lere gelindiğinde 50 kadar ülkede benzer kuruluşlar işlev görmeye başlamıştır.

SPOR HEKİMLERİNİN BAŞLICA GÖREVLERİ :

-Spora katılım öncesi sağlık muayenesi ile bireylerin egzersize uygunluğunu değerlendirmek;

-Bireysel ve dolayısıyla toplumsal sağlığın korunması ve geliştirilmesi yönünde egzersize katılımla ilgili araştırma yapmak ve eğitici rol oynamak;

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için egzersiz reçetesi oluşturmak ve bunu uygulatmak;

– Spora katılımla ortaya çıkan akut veya kronik sağlık sorunları veya yaralanmaların muayene, ölçme ve değerlendirmesini yapmak, tanısını koymak ve medikal ve sportif rehabilitasyon tedavilerini planlamak, gerektiğinde ilgili uzmanlık dallarına yönlendirmek;

– Saha hekimi olarak spor alanlarında ilk yardım uygulamaları yapmak;

– Spor kulüplerinde takım hekimliği uygulamaları yapmak;

– Her türlü dopingle mücadele çalışmalarına katılmak;

– Tedavisinde egzersizin yararlı olduğu diabet, astım, obezite, hipertansiyon, değişik psikiyatrik sorunlar (depresyon, uyku sorunları …) gibi değişik hastalıklarda egzersiz reçetelerinin hazırlanması ve egzersizin etkilerinin takibini yapmak.

SPOR HEKİMİ UZ DR İBRAHİM DÜNDAR KİMDİR?

Türkiye milli olimpiyat komitesi dopingle mücadele komisyonu adına Doping kontrol görevlisi

Türkiye Tekvando Federasyonu Milli Takım Doktoru

Ankaragücü Futbol A Takım Doktoru, 2013-2014

Şanlıurfaspor Futbol A Takım

Advert

İlginizi Çekebilir

EHF Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek finalinde Konyaaltı Belediyesi ile İzmir BBSK eşleşti

2022-2023 EHF Hentbol Kadınlar Avrupa Kupası'nın bugün çekilen Çeyrek Final kurasında, Antalya Konyaaltı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi eşleşti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan