Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Urfa’yı rahatlatacak trambüs projesinin tanıtımı yapıldı

Urfa’yı rahatlatacak trambüs projesinin tanıtımı yapıldı

(ŞANLIURFA-RHA) Trafik yoğunluğunun yaşandığı Şanlıurfa toplu taşımada yeniliklere imza atıyor. Kent merkezinde yoğunluğun oluşturduğu sorunları ortadan kaldırmak için uygulanacak olan tarmbüs projesinin tanıtımı yapıldı.

Şanlıurfa trafiğini rahatlatacak olan trambüsün uzunluğu 25 metre, genişliği 2.55 metre, yüksekliği 5 metre olacak. Yüzde 75 enerji tasarrufu sağlayan trambüs projesi, 66 milyon TL maliyetle yapılacak. Trambüs projesi 4 etap şeklinde olacak. Bu projenin 1. etabı 7 bin 736 metre uzunluğundaki toplu taşıma merkezinden müzeler bölgesi arası olacaktır. 2. Etabı toplu taşıma merkezinden Karaköprü’ye, 3. Etabı toplu taşıma merkezinden Eyyübiye Devlet Hastanesi’ne ve 4. Etabı ise toplu taşıma merkezinden Harran Üniversitesi Osman Bey Kampüsü arasında raylı sistemle ulaşım ağı sağlanacak.

Trambüs hattı ve depo binası 52 kamera ile izlenecek, havai hat güvenliği için hat kısa devreleri ve hat, trafo besleme gerilimleri scada ile sensörler yardımcılığı ile anlık olarak izleme merkezinden kontrol edilecektir. Sisteme Anında bilgisayar vasıtası ile müdahale mümkün olacak. Güzergahtaki araçların doluluk, hattaki konumu ve duraklardaki vatandaş sayısı anlık takip edilerek operatiflik kapasitesi arttırılacaktır.

BAŞKAN ÇİFTÇİ: ‘KAÇ YILDAN BERİDİR KONUŞULUYOR ANCAK İMKANSIZLIKLARDAN DOLAYI YAPILMAMIŞ’

Trambüs projesi ile ilgili konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat çiftçi, “Gerek ulaşım komisyonumuz, gerek Büyüklşehir Belediyesi Meclis üyeleri arkadaşlarımız, Ak Parti grubumuz Kayseri ulaşım dairesi başkanlığı, bizim ulaşım dairesi başkanlığımız bu projeyi masaya yatırdılar. Eski şanlıurfa dediğimiz kısım inanç, tarihi, turistik şehrimizdir herkes buraya gitmek ister. Dolayısıyla otobüslerimiz saatte yaklaşık 3 bin kişi taşıyor. Sürekli 63 hattı trafiği altüst ediyor. bunun için de buraya yeni bir sistem lazımdı. Yeni Şanlıurfa’da ise 3 ilçemiz var. Burada hem seçilmiş hem atanmış hem de üniversitemizdeki akademisyen arkadaşlarımız birlikte bir çalışma yaptılar. Burada herkes var. Bu da bizim şehir projelerimizi daha paylaşımcı kılar.  Trambüs konusu kaç yıldan beridir konuşuluyor ancak kimse bu çalışmayı yapmamış. Bunların yapılmaması da alt yapıdan tutun sokakların dar ve tarihi yapıya sahip olmasına kadar birçok imkansızlıklarla karşı karşıya kaldığı için yapılamadı. Bu trambüs projesi ile her türlü taşıta göre yüzde 75 yakıt tasarrufu sağlanıyor. Herhangi bir kirliliğe maruz kalmadan makine yürütülebiliyor. Tramvaydan tek fark ise rayların döşenmemesi.” şeklinde ifade etti.

HALLAÇ: ‘KENT MERKEZİNDE ÖZEL ARAÇLARIN KULLANILMASININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ’

Yapılacak trambüs projesi hakkında bilgi veren Ulaşım Daire Başkanı Can Hallaç, “Şehirler geliştikçe toplu taşıma ihtiyacı da artıyor. Trafik problemlerinin artması, kent merkezlerinin yaşanmaz hale gelmesinin başka çözümlerini aramak zorunda kalıyoruz. Şehir merkezlerinde trafik akışının tıkanmasının en büyük nedenlerinden biri özel araç bağımlılığının artması ve toplu taşıma araçlarının yeterli derecede konforlu ve rahat olmamasından kaynaklıdır. İnsankların kendi araçlarından vazgeçip bizim subnacağımız daha kaliteli daha refat toplu taşıma sistemleri ile insanların kent merkezinde özel araçlarını kullanmalarının önüne geçeceğiz. Dolayısıyla trafiğin tıkanıklığını bu vesileyle gidermiş olacağız.” dedi.

‘KALİTELİ SİSTEME GEÇMEYE ÇALIŞACAĞIZ’

Hallaç, “Bu durum da daha hızlı toplu taşıma ihtiyacını gerektirdiği gibi duraklarda da engelsiz geçişlerin olması gerekir. Bundan sonra mevcut 63 hattını yenileyerek daha kaliteli bir sisteme geçmeye çalışacağız. Yani Abide kavşağı-Balıklıgöl arasında trambüs hattı gerçekleştireceğiz. Bu proje ile toplam istasyon sayısı 15 olup bekleme süresi 20 saniye olacak. Yani vatandaşların otobüse daha hızlı binmeleri için bu sistem oluşturulmuştur. Bu sistemin aynısı Malatya’da var. Buna baktığımızda ciddi anlamda tasarrufun sağlandığını görüyoruz.” diye konuştu.

GÜNDOĞDU: ‘URFA TRAMBÜS PROJESİNE UYGUNDUR’

Kayseri Ulaşım Dairesi Başkanı Feyzullah Gündoğdu, “Biz trambüs projesini uygulamaya geçirmeden önce Urfa’da bu alanda araştırmalar yaptık. Bu araştırma sonucunda trambüsün Urfa için uygun olabileceğini gördük. Teknoloji çok ilerledi, bir proje kendini yitirdiği zaman başka bir yerde bunun uygulamaya geçtiğini görüyoruz. Trambüs ülkemizde 1940’ta başladı. Bu zamanla kaldırıldı, yerine başka araçlar girmeye başladı. Hava kirliliğine neden olan yakıtın kullanılmasının yerine elektrikle çalışan trambüsler tekrar gündeme geldi. Bu elektrikli trambüsler ilk olarak Malatya’da yapıldı. Urfa’nın da buna uygun olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan