Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Anız yangınlarıyla ilgili yeterli denetimler yapılıyor mu ?

Anız yangınlarıyla ilgili yeterli denetimler yapılıyor mu ?

( ŞANLIURFA – RHA ) Şanlıurfa’da tarım alanlarında ikinci ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek veya az emek harcamak adına her geçen gün tarım alanları yakılıyor. Her geçen gün artan bu manzaraya karşı kırsalda güvenlik denetimlerinin en üst seviyede aktif rol alması istendi.

Tarımın başkenti Şanlıurfa’da ürünlerinin hasadını yapan çiftçiler, ikinci ürünü ekmek için tarlalarını yakmaya başladı. Oluşan bu manzara ile birlikte topraktaki onbinlerce canlı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, çiftçilere ve güvenlik güçlerine çağrıda bulunarak tarım arazilerin korunması noktasında uyarılarda bulunuyor.

‘TARLALARIN YÜZDE 80’İ ZARAR GÖRÜYOR’

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen,”İlimizin tarım alanlarında ikinci ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır. Anız yakanların uydudan tespit edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin birçok yerinde ”2872 Sayılı Kanun” gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülerin uyduyla tespit edilerek, gerekli cezaya çarptırılıyor. Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarının azalıp ve yok olup, topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir.

 ‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR VERMEKTEDİR’

Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80’nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır.” ifadelerine yer vermişti.

 ‘ANIZ YANGINLARI YÜZÜNDEN 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ’

Öte yandan geçtiğimiz günler Viranşehir yolundaki bir arazi yakılması nedeniyle trafik kazaları yaşanmıştı. Olaylarda 2 kişi öldü, 9 kişi de yaralanmıştı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan