Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Türkiye’nin yüzde 20 et ihtiyacını karşılayacak

Türkiye’nin yüzde 20 et ihtiyacını karşılayacak

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa’da yapımı devam eden Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında konuşan Besi OSB Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şıldır, “Hayvancılıkta ithal durumundan ihracat durumuna geçebilmemiz için damızlığı geliştirmemiz lazım. Bunun çözümü de Besi OSB’lerin kurulmasıdır.” dedi.

Türkiye’nin yüzde 20 et ihtiyacını karşılayacak Şanlıurfa Besi OSB’nin alt yapısının bitimine az bir süre kaldı. Besi OSB Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şıldır, 9 bin dönümlük araziye inşa edilen Besi OSB’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Başkan Şıldır, “Besi Organize Sanayi içerisinde toplamda 62 kilometre yol, 70 kilometre su hattı, yaklaşık 6 kilometre çevre duvarı, 900 elektrik direği dikildi. Temeli atılmayan 65 işletme var. Bunları da Bakanımız Faruk Çelik’in, Valimizin, yönetimin çabasıyla bitirmeye çalışacağız. Bu alanda toplam 532 işletme kurulacak. Kalkınma Bakanlığı’ndan 46 milyon lira bize ayrıldı. Şu anda çalışan makine sayısı 7 yükleyici, 17 kamyondur.” diye konuştu.

YILDA 42 BİN TON ET ÜRETİMİ BEKLENİYOR

Besi OSB’de 106 bin hayvanın besleneceğini dile getiren Abdullah Şıldır, “Her bir işletmede 200 baş hayvan olacak. Burada katı atık tesisi, mebahane, yem fabrikası, petrol istasyonu, sosyal tesisler kurulacak. Burada bir Eyyübiyeb inşa ediyoruz. Birçok atıl yeri değerlendirdik. OSB ile birlikte buraya ağaç dikildi. Yılda 42 bin ton et üretimi bekleniyor. Belki de Türkiye’nin et ihtiyacını yüzde 20’sini burada temin edeceğiz. Et fiyatının düşmesi için çözüm damızlıktır. Besi OSB’de vatandaşlar daha hijyenik ortamda kurbanını da kesebilecek.” ifadelerini kullandı.

‘İHRACAT İÇİN DAMIZLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ LAZIM’

Alt yapı çalışmasının devam ettiği Besi OSB’de 5 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Başkan Şıldır, “Daha önce Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar’a hayvan ihracat ediyorduk. Ancak şimdi ithal etme durumuna düştük. Çünkü damızlık hayvancılıkta gelişme sağlayamadık. Bizim bu durumu aşmamız için damızlığı geliştirmemiz lazım. İnşallah bunun gibi OSB’ler daha fazla kurulur. OSB’lerin yem girdileri, işçi paraları gibi faydası vardır. Yani burada yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Tarım ile birlikte yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek. Harran Ovasında çoraklamayı engelleyecek hayvan yemi ekilecek. Bunun yanında yonca, mısır, kalonya ekilecek.” şeklinde ifade etti.

HAYVANCILIK YAPAN MAĞARALARDA İMKAN YOKTU

Urfa’nın hayvancılık yapılan mağaralarında imkanın olmadığını belirten Şıldır, “Urfa’nın şu anda hayvancılık yapılan mağaralarına taşıma ile su götürülüyor. Orada elektrik, su, yol yok. Orada yem depolayacak yerimiz bile yok. Biz bugün Besi OSB’de siraç çukurlarını 1 buçuk liraya alırız. Diğer mağaradaki hayvancılığa göre yüzde 50 daha ucuz. Buğday aldığımız zaman depolayamıyorduk. Ama burada bu imkanlar daha uygun. Orda hayvancılık yapan hiç kimse kredi alamıyordu. Çünkü öyle bir imkanı yoktu. Besi OSB’de hayvancılık adı altında tüm kredilerden faydalanılabilecek. Kanuna göre OSB’lerin bitiş süresi 2 yıldır. 2 yılda bitirilmediği taktirde işletme geri alınır.” şeklinde konuştu.

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan