Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / ‘Düve kesimi yasağı lafta kalmamalı’

‘Düve kesimi yasağı lafta kalmamalı’

(ŞANLIURFA-RHA) Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Çiftçi,” yıllardan beri devlet dişi hayvanların kesilmesine göz yumdu. Şimdi alınan karar yerinde bir karar fakat bu yasaklama sözde kalmamalı. Dişi küçük ve büyük başlarda sıkı denetim  bu saatten sonra yapılmalı” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıkladı.

BAKAN ÇELİK: KURBAN PAZARINA GİRMEMESİ İÇİN ÇOK SIKI DENETİM YAPACAĞIZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TRT Haber’de yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesimini yasakladıklarını belirtti.Çelik, “Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesimini yasakladık. Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz” dedi.Faruk Çelik, Vatandaşlar açıklamalarımızı dikkate alsın istiyoruz. Bu milli bir meseledir. Keserek çözemeyiz, hayvan varlığımızı arttırmalıyız vurgusunu yaptı.

ÇİFTÇİ: BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMASI ZORUNLUDUR

Önlem alınması halinde hayvancılığın gelişeceğini ifade eden Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Çiftçi, “Dişi hayvanların kesilmesi yıllardan beri devlet kesilmesine göz yumdu. Şimdi alınan karar yerinde bir karar fakat bu yasaklama sözde kalmamalı. Dişi küçük ve büyük başlarda sıkı denetim  bu saatten sonra yapılmalı. Özellikle kesimhaneler, çiftlikler, firmalar, işletmeler, pazarlarda sıkı denetim yapılmalı. İhbar hattı kurulmalı, Güneydoğu illerinde bu dönemde bütün dişi hayvanlar gebe ve özelikle küçük baş kesimi yapılmaktadır. Bakanlığa çağrım, Erzurum, Maraş, Adana, Urfa damızlık koyun kesilmektedir ve gebedir. Bir an önce önlem alınması zorunludur. Önlem alındığı taktirde hayvancılık gelişir, sayısı artar, verim alınır.  5 yıldır hükümet seslendim, Mehdi Eker’e Faruk Çelik’ e anlattım. Sayın bakanım dişi kuzuya destekleme,hibe ve kredi verilmeli. Hayvanlara destekleme ve hibe de 2 yaşa kadar sürmelidir. Ortalama yılda 2 milyon dişi kuzu kesimi yapılmaktadır”dedi.

NELER YAPILMALI?

“Hayvancılığın geliştirilmesi neler yapılmalı?” sorusuna ise Çiftçi şu önerileri sundu:

Buradan çağrım bakana;

1.Dişi kuzu doğuştan 2 yaşına kadar destekleme verilmeli.

2.Küpe sorunu bir an önce çözüme kavuşturulsun

3.Büyük ve küçükbaşa devlet tarafından özel statü verilmeli.

4.İthal edilen hayvan bölge şartlarına uyumlu olmalı çünkü her hayvan bu bölgede yaşayamaz. 5.Mera alanları ve hazine arazileri hayvancılık uğraşana tahsisi yapılmalı

6.Şart aranmaksızın küçük çiftçiye ve besiciye ahır desteği sağlanmalıdır.

7.Doğu bölgelerine tam kapasite et kombinesi yapılmalı.

8.Tarım İl Müdürlükleri’ne çeki düzen verilmeli.

9.Kaçak et girişinin önüne geçilmeli, ülkeye girişinde caydırıcı cezalar getirilmelidir.

10.Hayvancılığın geliştirilmesi için başta Valilik,belediye,kaymakamlık,muhtarlık,birlikler,hayvan pazarları,üniversite fakülteleri seminer,reklam,eğitim,toplantı,bilgilendirme,afiş yapılmalı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan