Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Urfa Barosu ve STK’lar Said-i Nursi’nin mezarını sordu

Urfa Barosu ve STK’lar Said-i Nursi’nin mezarını sordu

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa Barosu ve STK’lar Bediüzzaman Said-i Nursi’nin naaşının Urfa’daki mezarından çıkarılarak başka bilinmeyen bir yere defnedilmesini protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Grup adına açıklama yapan Av. Nurullah Küçükoğlu, yaşanan bu olayın insanlık suçu olduğunu söyledi.

23 Mart 1960 tarihinde Urfa’da vefat eden Bediüzzaman Said-i Nursi’nin naaşının mezarından çıkarıldığı ve nereye gömüldüğü belirsizliğini koruyor. Şanlıurfa Barosu ve STK’lar Said-i Nursi’nin naaşının mezarından çıkarılarak bilinmeyen bir yere defnedilmesini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Balıklıgöl Platosunda yapılan açıklamaya Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Faruk Akbaş,  İnsan Hakları Komisyon üyelerinden Av. M. Celal Eriş, diğer STK temsilcileri ve avukatlar katıldı. Şanlıurfa Barosu ve STK’lar adına basın metnini okuyan Av. Nurullah Küçükoğlu, “Urfalı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri olarak tam 57 yıl önce bugün, Merhum Said-i Nursi’nin az ötemizde bulunan Mevlid-i Halil (Dergah) camisinin avlusundaki mezarının parçalanarak naaşının kaçırılması olayını protesto etnek amacıyla toplanmış bulunuyoruz.” dedi.

Nurullah Küçükoğlu, “Bilindiği üzere merhum Said-i Nursi 23 Mart 1960’ta Urfa’da vefat etmiş, ertesi günü yukarıda belirtilen yerdeki mezarına defnedilmiştir. Merhum Said-i Nursi’nin vefatından önceki son 35 yılında dirisine tahammül edemeyip mutlak tecride maruz bırakanlar, Türkiye’de ve belki dünyada eşi benzeri görülmemiş büyük bir insanlık suçu işleyerek ölüsüne bile tahammül edememiş ve mezarını parçalamak suretiyle, naaşını defninden 111 gün sonra yani 12 Temmuz 1960’ta hırsızlayıp oratadan kaybederek toplumdan ve kamuoyundan yine mutlak bir şekilde tecrit etmiştir. Bu tecritten maksat Said-i Nursi’yi hafızalardan silmektir.” diye konuştu.

BU OLAY BÜYÜK BİR İNSANLIK SUÇUDUR

“Cenevre sözleşmesi Ek-1 no’lu protokolü savaşta bile düşman cesetlerini kaybetmeyi insanlık suçu sayarken savaş hali olmayan bir zamanda ulusal ve uluslar arası kamuoyunca tanınan birinin mezarını parçalayarak naaşını kaçırmak elbette ve kesin bir surette büyük bir insanlık suçudur.” diyen Küçükoğlu, “Bu menfur olayın 2. Bir örneği Türkiye’de yoktur. Zira bu menhus olayda merhum Said-i nursi’nin mezar yeri bellidir fakat naaşı eski dilde nebbaşlık diye tabir edilen mezar soygunculuğu yapılarak çalınmıştır. Bilindiği üzere insanlığa karşı işlenen suçlarda da zaman aşımı yoktur.” şeklinde konuştu.

‘MERHUM SAİD-İ NURSİ’NİN NAAŞININ YERİNİN TESPİTİNİ TALEP EDİYORUZ’

Avukat Küçükoğlu, “1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun Baroların Kurulış ve görevlerini düzenleyen 76/1 ve Baro yönetim kurullarının görevlerini düzenleyen 95/21 fıkraları gereği hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, baroların temel görevleri arasındadır. Biz merhum Said-i Nursi’nin çalınan ve gasp edilen naaşının yerinin tespiti ile 24 Mart 1960 tarihinde defnedildiği mezarına iadesini tamamen hukuki, vicdani ve insani saiklerle ilgili makamlardan talep ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

‘BU EMSALSİZ İNSANLIK SUÇUNU İŞLEYEN FAİLLERİN YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUZ’

“Bu emsalsiz insanlık suçunu işleyen faillerin tespit edilip yargı önüne çıkarılmasını, kamu vicdanı adına bekliyor ve talep ediyoruz.” ifadelerine yer veren Nurullah Küçükoğlu, “Çünkü bu olayın üzerinden 57 yıl geçmesine rağmen, hala vicdan sahibi her insanı muzdarip ettiği bilinmektedir. Urfa barosu olarak yukarıda bahsedilen kanunun belirtilen maddelerine istinaden, bu olayla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına adli ve idari yönden gerekli başvurularımızı yapacağımızı ve bu konunun bütün boyutlarıyla aydınlatılıncaya kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyurmak istiyoruz.” dedi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan