Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Göbeklitepe, 2018’de aday gösterilecek

Göbeklitepe, 2018’de aday gösterilecek

(ŞANLIURFA-RHA) Dünyanın ilk tapınak buluşlarından olan Göbeklitepe, 2018’de düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda aday gösterilecek.

Türkiye’nin, 2018’de düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, dünyanın ilk tapınak buluşlarından olan Göbeklitepe Arkeolojik Alanı’nı aday gösterileceği belirlenirlendi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nin ön adımı niteliğindeki listede ise Türkiye’den 71 kültürel ve doğal varlık bulunuyor.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne ilk giren Kapadokya ve Göreme Milli Parkı olurken, listeye en son giren Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı oldu.

GEÇİCİ LİSTEDEKİ VARLIKLAR…

Geçici listedeki varlıklar arasında Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alanı, Çanakkale’deki Assos Arkeolojik Alanı, Ankara’daki Hacıbayram Camii, Bodrum Kalesi, Trabzon’daki Sümela Manastırı, Van’daki Akdamar Anıt Müzesi, Kırşehir’deki Ahi Evran Türbesi, Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti, Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli Külliyesi gibi varlıklar yer alıyor.

LİSTEYE DAHA ÖNCE GİRENLER…

Listeye 1986 yılında Çorum’daki Hattuşaş, 1987’de Adıyaman’daki Nemrut Dağı, 1988’de Denizli’deki Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Antalya ve Muğla sınırları içinde yer alan Ksantos-Letoon Antik Kenti, 1994’de Karabük’teki tarihi Safranbolu şehri, 1998 yılında Çanakkale’deki Truva Antik Kenti, 2011’de Edirne’deki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2012’de Konya’daki Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2014’te Bursa’daki Cumalıkızık köyü ve İzmir’deki Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2015 yılında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Efes, 2016’da Kars’taki Ani Arkeolojik Alanı girdi. Bu yıl ise listeye Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı dahil edildi.

Böylece UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den 32 yılda 17 eser alındı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan