Anasayfa / TÜM HABERLER / RÖPORTAJ / Ardan: ‘Hedef 15 bin istihdam’

Ardan: ‘Hedef 15 bin istihdam’

(ŞANLIURFA-RHA) İŞKUR İl Müdürü Sait Ardan, “Sene başından itibaren ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi’ kapsamında başlattığımız istihdam seferberliği, il olarak koyduğumuz hedef 13 bin artı istihdam idi. Şu ana kadar 12 bin 70 kişi istihdam edildi 2017 yılı içerisinde. Koyduğumuz 13 binlik hedefe çok yaklaşmış bulunuyoruz. Sene sonuna kadar 15 bini yakalamayı hedefliyoruz.” dedi.

Urfa Değişim Gazetesi’nin bu haftaki röportaj konuğu İŞKUR il Müdürü Sait Ardan. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi, Toplum Yararına Program kapsamında istihdam edilen kişi sayısı, İŞKUR tarafından yürütülen girişimcilik kursları, işverenin piyasadan beklentileri, eski hükümlü ve engellilere yönelik yürütülen çalışmalar, teşvik ve desteklerden halkın ne kadar haberdar olduğunu Ardan ile konuştuk.

Şanlıurfa’da toplum yararına programda ( typ) hedef ne kadar?

Toplum Yararına Projesinden meslek edindirme kurslarında iş başı eğitim programlarında kurslarımız devam ediyor. İş başı eğitim programı kapsamında bakanlık ve genel müdürlüğümüzün koyduğu 5 binlik hedefte şu anda biz 2 bin 573’ünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Oransal olarak baktığımız zaman yüzde 51-52’ye takabül ediyor. Meslek edindirme kurslarında bin 800 kişi hedefimizin bin 700’ünü gerçekleştirdik. Dönemin yarısında olmamıza rağmen yüzde 93-94’e takabül ediyor.

Girişimcilik kurslarında kaç kişiye ulaşmayı hedefliyoruz?

Girişimcilik kurslarımızda 750 kişiye eğitimler vermeyi hedefledik. Şu aşamada 200 kişiyi aşmış durumda bulunuyoruz. Ekim ve kasım ayına kadar 750 kişiye de girişimcilik belgesi vermeyi planlıyoruz. Girişimcilik belgesini alan kursiyerlerimiz belgeriyle KOSGEB’e başvurup alacak kredinin yüzde 30’unu hibe, yüzde 70’ini de 2 yıl sonra faizsiz geri ödeyebilecekler. İşletmelerini böyle kurabiliyorlar. Allah devletimizden razı olsun. Güzel bir teşvik ve desteğe olanak sağlanıyor. İş kuracak arkadaşlarımızın bu destekten yararlanmalarını öneriyoruz.

Gençlere çağrınız nedir?

Gençlere çağrımız malumunuz Şanlıurfa’da genç nüfus oranımız çok yüksek. Şanlıurfa’nın yüzde 70’i 30 yaş altı olduğunu biliyoruz. Çok iyi bir iş gücümüz var, genç potansiyelimiz bulunuyor. Gençlere meslek edindirme kursları kapsamında nitelikle hale getirmeye çalışıyoruz, sanayicinin ara eleman ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Gençlere, kurslara ilgi ve alaka göstermelerini bekliyoruz. işverenlerimizden de kendi işyerlerinde nitelikli eleman desteğini sağlamak adına bizlere gelip meslek edindirme kurslarını düzenleyip kendi yanlarında çalışabilecek işçilerimizi bu şekilde eğitmek yoluyla iş hayatına istihdam etmiş oluyoruz.

İşveren, genç ve İŞKUR’dan ne istiyor?

İş Piyasası Analiz Raporları doğrultusunda taleplere baktığımızda hizmet ve sanayi sektöründe iş taleplerimiz bulunuyor. Açık iş ilanlarına baktığımızda işverenlerin nitelikli eleman bulamama şikayetlerini görmekteyiz. İşverenin şu ifadesi var: Şu nitelikte işçi arıyorum. İşverenler, işçiyi mülakata aldıklarında işçinin işi bilmediğini görüyorlar. İşveren, işçiyi 2-3 aylık eğitim sürecinde bir kaybı bulunuyor işveren açısından bakıldığında. Tabi bu konuda işverenlerimizi ikna etmeye çalışıyoruz; ama özellikle gençlerimize yönelik girişimcilik, meslek edindirme ve işbaşı eğitim kurslarımız bulunuyor. Gençlerin, özel sektörde istihdamı için Toplum Yararına Programı kapsamında 35 yaş şartı getirildi. Temel amaç, TYP’de gençleri istihdam edersek fabrika ve özel sektörde çalışacak gencimiz kalmaz. Özel sektörde gençlerimizin önünü açmış olduk İŞKUR olarak.

Eski hükümlü ve engellilerimize yönelik eğitim programlarımız bulunuyor?

Engelli teşvik programımız bulunuyor. Kendi işini kurmak isteyen engelliye 36 bin lira hibe desteğimiz bulunuyor. Çeşitli kurumlarla işbirliğimiz kapsamında eski hükümlülere yönelik çalışmalarımız bulunuyor. İşlerden çeşitli sebeplerle ayrılan kişilere yönelik prim günlerini tamamladıklarında işsizlik sigortasında yararlanabilirler. İşsizlik sigortası çalıştığı gün sayısına göre değişiklik gösteriyor. 550-600 günü tamamlayanlar ortalama 650-700 lira alabiliyor. Kesintili ve kesintisiz 600 günü dolduran bütün arkadaşlar, işten çıkarıldıktan sonra kurumumuza 1 ay içerisinde işsizlik sigortasından faydalanabilirler.

İşverenlere çağrınız ne olacak?

İŞKUR olarak işverenlere çağrımız üretim ve istihdam alanında bize gelip desteklerden ve teşviklerden yararlanmalarını istiyoruz. Özellikle işgücü kapsamında biz işverenlerimizin işgücü ihtiyaçlarını burada karşılamaktayız. Devletimizin bu noktada iş gücü kapsamında 3 ay boyunca işçinin ücretini, hem de sigorta primini ödemek. Meslek edindirme kursları kapsamında kursiyerlerin yevmiye ve sigortalarını yine biz ödemekteyiz.

İşveren ve iş arayanlar çalışmalardan ne kadar haberdar?

Son olarak İŞKUR, dışarıdan bakıldığında biz gideriz iş ararız, bulamayızdan ziyade buraya gelen insanların her birisini özellik ve yeteneklerine göre değerlendirilebileceği bir kurumuz. İnsanlarımızın çoğu, İŞKUR’un destek ve teşviklerinden haberleri yok. İş arayanlara, verenlere bilgilendirme ve danışma yaptığımız zaman çoğu insanın anlattığımız bu konulardan haberinin olmadığını görmekteyiz. Aracılığınızla tüm işverenlere, iş arayanlara kafalarını kurcalayan yada öğrenmek istedikleri konular ile ilgili ne varsa gelip İŞKUR’dan bütün sorularına cevap bulabilirler. Kurumuzda 55 iş ve meslek danışmanımız ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Röportaj: Ömer Dodanlı – Zeki Altundağ

Advert

İlginizi Çekebilir

Acı tablo: Konserden geri dönüşüme (VİDEOLU)

Urfalı sanatçı Hozan Serwan (Cuma Sedefdişi) son dönemlerde yaşanan sürecin beraberinde getirdiği sıkıntıları en çok …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan