Anasayfa / TÜM HABERLER / Büyükşehir çalışmıyor Ak Parti kan kaybediyor

Büyükşehir çalışmıyor Ak Parti kan kaybediyor

(Ş.URFA-RHA) – ORC Araştırma Şirketi, 12-26 Temmuz tarihleri arasında 30 Büyükşehirde toplam 26 Bin 800 kişi ile Yüz yüze ve CATİ (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle seçmenin nabzını tuttu.

VATANDAŞ NİHAT ÇİFTÇİ’NİN  ÇALIŞMALARINDAN MEMNUN DEĞİL

ORC Araştırma şirketi, bir dahaki seçim için bir anket çalışması yaptı. Yapılan anket çalışmasında Türkiye’de bulunan 30 büyükşehirdeki partilerin alacağı ve vatandaşların hangi partiye oy vermesi gibi sonuçlar saptandı. Yapılan araştırma anketinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çifti’den memnun musunuz? sorusuna ise 39,0 oranında bir kesim “memnunum” oyu verirken 57,2’lik bir kesim ise “memnun değilim” dedi. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise 3,7 olarak belirlendi.

AK PARTİ’NİN OYLARINDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR

ORC Araştırma şirketinin yaptığı, “Önümüzdeki genel seçimlerde oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?” sorusuna Şanlıurfa’dan ilginç bir cevap geldi. Her seçimde Şanlıurfa’dan yüzde 65’in altında oy almayan ve tarihi 26 Nisan referandumunda Türkiye’de birinci olan Şanlıurfa’da Ak Parti’nin oylarında bir düşüş olduğu dikkatlerden kaçmadı. Partiler bazında bakıldığı zaman Şanlıurfa’dan milletvekili çıkaran iki parti olan AK Parti ve HDP’nin oylarında ciddi bir düşüş olduğu gözlendi. Oylarında artış olan partilerde CHP ve MHP ön plana çıkıyor.

OY DÜŞÜŞÜNE BİRDEN ÇOK SEBEP ETKİ EDİYOR

Hatırlanacağı üzere 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti Şanlıurfa’da yüzde 64,55 olarak meclise 9 milletvekili gönderirken, HDP ise yüzde 28,5 oy olarak meclise 3 vekil gönderebilmişti. Şanlıurfa’da Ak Parti’nin oylarında bu kadar düşüş olmasında ise şehirde bulunan birçok sorun neden oluyor. Buna belediyelerin çalışmaması, özellikle kırsalda bulunan vatandaşların DEDAŞ ile yaşadığı sorunlar, şehirde bir türlü çözülemeyen ulaşım gibi sorunlar neden oluyor.

Urfa Değişim Gazetesi olarak yaptığımız analiz haberinde yaşanan oy düşünü araştırdık. İşte başlıklar halinde yaşanan oy düşüşünün nedenleri:

 BELEDİYELERİN YETERİ KADAR ÇALIŞMAMASI

ORC Araştırma Şirketi’nin yayınladığı ankete göre AK Parti’nin oylarında düşüş olmasında şüphesiz ki belediyelerin çalışmaması yatıyor. Her yıl İller Bankası’nda Şanlıurfa’ya milyonlarca bütçe gelse de yapılan çalışmalar asfalt çalışmasından öteye gidemiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır çözemediği ve adeta bumerang halini alan ulaşım sıkıntısı vatandaşları canından bezdirdi. Ulaşımın her gelen belediye başkanı döneminde değişmesi, Türkiye’nin sayılı büyükşehirlerinden olsa bile ulaşımda halen bir kalitenin ve standardın yakalanmamış olması vatandaşların seçimdeki bakış açısını değiştirmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışmayan belediyelere yönelik söylemleri vatandaşları rahatlatsa da Ak Parti bir dahaki seçimde önceki seçimde olduğu gibi oy almak istiyorsa kentte çalışmayan belediye başkanlarına bir uyarı göndermesi gerekiyor.

DEDAŞ ÇİFTÇİYİ CANINDAN BEZDİRDİ

Şanlıurfa’da belki de oy düşüşüne en çok etki edecek sorunların başında çiftçilerin DEDAŞ ile yaşadığı sorunlar geliyor. Hatırlanacağı üzere geçen yıl çiftçiler ile DEDAŞ arasında yaşanan sorunlar hat safhaya ulaşmış hatta bu konu Ankara’ya kadar ulaşmıştı. Çiftçiler DEDAŞ’ın haksız yer elektrikleri kestiğini ifade etmiş ve birçok kez tarladaki ekinler kurumuştu. Geçen yıl çiftçiler çoğu kez DEDAŞ’a olan tepkisini göstermek için yolu kapatmış ve eylem yapmıştı. Geçen gün açıklanan yeni kabine ile beraber Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bakan olması en başta Şanlıurfa çiftçisini sevindirdi. Bakan Fakıbaba’nın oy kaybının önüne geçebilmesi için çiftçilerin DEDAŞ ile olan sorunlarını çözmesi gerekiyor.

SEÇİMLERDE VERİLEN VAATLERİN YERİNE GETİRİLMEMİŞ OLMASI

1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti tarafından Şanlıurfa’ya 763 proje yapılacağı söylendi. Bu projelerden en dikkat çekene ise Tugay’ın taşınması, İmar A.Ş’in kurulacağı, 11 Nisan Şehir Parkı projesi gibi vaatlerde bulunuldu. Ancak verilen vaatlerin çoğu ise havada kaldı. Yıllardır Şanlıurfa’nın kanayan yarası haline gelen Tugay yıllardır taşınmadı ve taşınacağa da benzemiyor. Önceki belediye başkanı Celalettin Güvenç Şanlıurfa’da İmar A.Ş’yi kuracaklarını ve konut sorununu çözeceklerini ifade etmişti. Ancak Güvenç’ten sonra koltuğa gelen Nihat Çiftçi, Urfa’nın konut sorununu olmadığını ve konut sorunu varsa bunu TOKİ aracılığı ile çözeceklerini ifade etmişti. Belki de Şanlıurfalı vatandaşları kahırdan öldüren asıl proje 11 Nisan projesi idi. Öyle ki yapılması planlanan projeye göre şehrin göbeğine yeşil alan yapılacaktı. Ancak proje beklenen gibi olmadı. Yeşil alan olacak denen yere koca bir AVM dikildi.

(RHA-Analiz Haber-Ömer Dodanlı)

 

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Urfa’da silah kaçakçılığına geçit yok!

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla kentte silaj kaçakçılığına geçit vermiyor. 6136 SKM suçunun önlenmesine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan