Anasayfa / TÜM HABERLER / KÜLTÜR-SANAT / Göbeklitepe’deki üst kapama çalışmaları yine uzadı

Göbeklitepe’deki üst kapama çalışmaları yine uzadı

( ŞANLIURFA – RHA ) Şanlıurfa’nın en önemli tarihi merkezlerinden Göbeklitepe’deki çatı çalışmalarının 30 Ekime kadar tamamlanması bekleniyor.

Dünyanın bilinen en eski tapınağı Göbeklitepe, korunma ve turizme hazırlanmak amacıyla kapatılmıştı. Göbeklitepe’nin 15 Temmuz’da ziyaretçilere açılması beklenirken birtakım nedenlerden dolayı 30 Ekime ertelendiği öğrenildi.

‘GEÇİKME ZORUNLU DEĞİŞİKLİKLERDEN DOLAYI’

Kültür – Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ilgili resmi makamlar tarafından yazılan dilekçede, şu ifadeler kaydedildi:”Şanlıurfa İli merkez Örencik Köyü yakınlarında bulunan ve Şanlıurfa Müzesi Müdürlüğüne bağlı ören yerlerinden biri olan Göbeklitepe Örenyeri, kazı alanı üst örtü projesi çalışmalarının sağlıklı yürütülebilmesi ve ziyaretçi güvenliğinin sağlanması amacıyla 18.04.2017 tarih ve 77358 sayılı makam onayı ile 15.07.2017 tarihine kadar geçici olarak kapatılmıştır; ancak söz konusu projenin uygulanması esnasında kazı sahasının arkeolojik alan olmasından dolayı zorunlu proje değişiklikleri ile birden çok kurumun yetki ve sorumluluk alanına girmesi münasebetiyle yapılan değişikliklerin onaylanması gibi süreçler yaşanmakta olup üst örtü proje uygulaması halen devam etmektedir.

30 EKİM’E KADAR UZATILSIN TALEBİ

Bu nedenle Göbeklitepe Ören yerinin alan çalışmalarının tamamlanabilmesi amacıyla ziyarete kapalı bulundurulma süresinin 30.10.2017 tarihine kadar uzatılması gerekli görülmektedir. Makamınızca uygun görüldüğü takdirde Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’ne bağlı birim olan Göbeklitepe ören yerinin ziyarete kapalı bulundurulma süresinin 30.10.2017 tarihine kadar uzatılmasını tensiplerinize arz ederim.”

YÜRÜYÜŞ YOLLARI VE ÇİTLER İNŞA EDİLİYOR

Yaklaşık 8 aydır kapalı olan Göbeklitepe, üzerine koruyucu bir örtü yapılacak olması nedeniyle ziyaretçilere kapatılmıştı. Urfa’da MÖ. 10.000 yani günümüzden 12.000 yıl öncesine tarihlenen Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir inanç merkezi olan Göbekli Tepe,  Doğuş Grubu’nun öncülük ettiği yeni bir proje kapsamında korunup turizm merkezi haline getirilecek. Göbeklitepe’nin daha iyi korunabilmesi ve bir turizm merkezi haline gelmesi için sağlanan fonlar, ortaya çıkarılan yapıları koruma amacıyla üzerinin kapatılması ve bunların yanı sıra turizmin antik yapılara zarar vermemesi için yürüyüş yolları ve çitler inşa edilmesinde kullanılıyor.

GEÇİKME UNESCO HEYETİ ADAYLIĞINI ETKİLEYECEK Mİ?

Bilinen tarihin en eski tapınağı olan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, önümüzdeki yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday gösterilecek. Çalışmalardan kaynaklanan gecikmeler nedeniyle UNESCO heyeti adaylığının tehlikeye girip girmeyeceğini zaman gösterecek.

Advert

İlginizi Çekebilir

Yaşar ve Beyaz ailesinin mutlu günü

Şanlıurfa Kasr-ı Saadet düğün salonunda iş adamı Abdurahman Yaşar'ın oğlu Yusuf Yaşar Ak parti Eyyübiye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan