Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / Siyasiler ve STK’lar milletvekili sayısı için ne dedi?

Siyasiler ve STK’lar milletvekili sayısı için ne dedi?

(ŞANLIURFA-RHA) Geçtiğimiz gün açıklanan kararlar birlikte vekil sayısı 12 olan Şanlıurfa’nın milletvekili sayısı Gaziantep ile beraber 14’e çıkarıldı. Kentteki parti başkanları ve STK temsilcilerinin bazıları durumu artı olarak değerlendirirken, bazıları ise eksik olarak yorumladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle 550’den 600’e çıkarılan milletvekili sayısına göre illere dağılım yaptı. Bu kapsamda ilimizin milletvekili sayısı da yeniden 14’e yükseldi. Milletvekili sayısındaki artışın il başkanları ve STK temsilcileri tarafından nasıl değerlendirildiği sorduk. Parti başkanları ve STK temsilcileri vekil sayısındaki artışı olumlu karşılarken milletvekili sayısı ile birlikte hizmetinde artmasını istedi. İşte parti yöneticilerinin ve STK temsilcilerinin yaptığı açıklamaların detayları…

TANAL: URFALILARIN SORUNLARI SAYIDAN ÇOK, VASIFLI MİLLETVEKİLLERİ İLE ÇÖZÜLÜR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, milletvekili sayısının artmasının sorunların çözüleceği anlamına gelmediğini ifade ederek,“Milletvekili sayısının artması Şanlıurfalıların mağduriyetinin giderileceği ve hakkının, hukukunun korunacağı anlamına gelmez. Burada önemli olan seçilecek olan milletvekillerinin nitelikli, vasıflı olması gerekir. Urfalıların hakkını, hukukunu savunabilecek vekillerle temsil edilmeli. Bu sorunlar bu şekilde çözülebilir. Yani halkın sorunuyla ilgilenmeyen, halkın içinde dolaşmayan, halka tepeden bakan aşiretlerden ağa oğulları seçilirse burada değişen bir durum olmaz. Bu anlamda nitelikli, vasıflı, halkın arasına çıkan, vatandaşların hakkını hukunu savunan, halkla bütünleşen, halka tepeden bakmayan milletvekillerinin seçilmesi lazım. Olaya bu çerçeveden bakıyorum. Sayıdan önce sorunları göz ardı etmeyen milletvekillerinin sorunlarını çözen vekillerin seçilmesiyle Urfa mutlu olur. Gördüğümüz gibi Urfaspor ligden düşürüldü ama hiç kimseden ses çıkmadı. Bir Urfalı olarak ben Urfa’nın hakkını hukukunu İstanbul’dan savunuyorum. Su, elektrik kesiliyor, hastanelerde sorun çıkıyor ben savunuyorum. Bu tabloya bakılırsa artık Urfalılar da düşünmeli. ‘Benim seçeceğim milletvekili nasıl olmalı’ sorusunu kendisine sormalı. Kendini savunacak olan avukatta hangi kriterleri arıyorsa, aynı şekilde milletvekilini seçerken de bu kriterleri araması gerekir. Parti sevilebilir. Ancak hakkı savunmayan kişilerin o parti içerisinde olması partiden ne fayda getirecek?” dedi

YALÇIN: NE İŞE YARAYACAK Kİ!

HÜDA-PAR Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, milletvekili sayısının gerekirse 5 olmasını ama liyakatli olması gerektiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde 600 milletvekili ne iş yapacak doğrusu merak ediyorum. Milletvekili sayısının 600’e çıkmasının bir getirisinin olacağını sanmıyorum. Bu sayının artması ne Urfa’mıza ne de başka illere bir etkisi olmayacak. Önemli olan kalite, şahsiyet, kişilik, liyakat sahibi olmaktır. Şu anda Urfa’da 12 milletvekili var. Bun 12 milletvekilinin yerine 5 tane olsun ama liyakatli olsun. O 12 milletvekilinden daha iyi hizmet yapar. Ancak diğer taraftan baktığımız zaman değil 12, 20 milletvekili olsa da bir iş yapmadıktan sonra memlekete hizmet getirme yerine başka düşünceler peşinde koşuyorsa ne işe yarayacak ki! Üstelik bu vekillere verileceği maaş da bu halkın cebinden çıkacak. Bu değişiklikle Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bakanlığa getirilmesi hem bizi sevindirdi hem de umutlandırdı. Biz Bakan Fakıbaba’nın bu memlekete hizmet edeceği gibi ülkeye de hizmet edeceğine inanıyoruz. İnşallah bu inancımız boşa çıkmaz” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ: MİLLETVEKİLLERİN SAYISI ÖNEMLİ OLDUĞU KADAR VİZYONU DA ÖNEMLİ

MHP İl Başkanı Mahmut Güneş, milletvekili sayısının 14 olmasının Urfa’nın gelişimine katkı sunacağını ifade ederek,“Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak Urfa’nın milletvekili sayısının artması için öncelikle hayırlı olmasını diliyoruz. 14 milletvekilinin Urfa için önemli olduğunu düşünüyorum. Urfa geniş bir yüz ölçümüne sahip olduğu için vekil sayısının da artması Urfa’nın gelişimine katkı sunacak. Ama önemli olan sayının artması değil, önemli olan Urfa için nasıl projelerin üretileceği, bu projeleri yerel yönetime aktaracak olan milletvekillerinin vizyonudur.  Sayı da önemlidir ancak o sayının vizyonlu olması gerekir. Bize STK’larla, basınla, halkla iç içe olan vekiller lazım.” diye konuştu.

POLAT: HALK KENDİNE GÖRE VEKİL BULAMADIYSA SAYININ ARTTIRILMASINI FAYDASI OLMAZ

Demokrat Parti ikinci Başkanı Mustafa Polat, 14 milletvekilinin koordineli çalışması halinde kente getirisi olacağını ifade ederek, “Milletvekillerinin sayısının artması tabi ki iyi bir şeydir. Sayısı 14 olan vekiller ne kadar koordineli bir şekilde çalışırsa o kadar memleketimize bir getirisi olacak. Bir sorunun çözümü için o sorunla ilgilenen daha çok kişi olduğu için bu yük de hafifleyecek. Tabi ki sadece sayının önemli olduğunu da söyleyemeyiz. Ülkesinin, memleketinin menfaatini kendi menfaatinden önce düşünen vekillerin seçilmesi gerekir. ‘Ben seçtim oldu, ben yaptım oldu’ söylemleri olursa zeten kalite gelmez. Siyasi partilerin seçim yasası değişmediği sürece, ön seçim yapılmadığı sürece, halk kendine göre vekili seçmediği sürece o zaman sayı istenildiği kadar arttırılsın, hiçbir faydası olmaz.” şeklinde açıklama yaptı.

YANMAZ: SAYININ YÜKSELMESİ TABİ Kİ SEVİNDİRİCİ AMA…

Saadet Partisi Şanlıurfa İl başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, Urfa’nın milletvekili sayısının artmasının kendilerinin de istedikleri bir durum olduğunu hatırlatarak, “Urfa’yı temsil eden milletvekillerin sayısının artması tabi ki istediğimiz bir durumdur. Ancak bu seçimle de alakalıdır. Seçim sistemi ne kadar kaliteli veya seçilen bir vekil ne kadar birikimli, ne kadar bilgili, vatandaşların sorunlarını tercüme edebilecekler mi? Bunlar tabi ki derin analiz edilmesi gereken durumlardır. O yönden sayının yükselmesi sevindirici. Ama temsil kabiliyeti açısından iktidar partisinin daha çok hareket etmesini sağlıyor. Seçilirken o coğrafik yapıyı çok iyi yansıtması lazım. İnşallah memleketimiz için faydalı olur.” diye konuştu.

SADE: 2019 SEÇİMLERİ ÖNEMLİDİR

TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Sadık Sade; 2019 yılında yapılacak seçimlerin önemine dikkat çekerek, “Sayının 12 veya 14 olması çok önemli değildir. Önemli olan liyakat sahibi insanların, bilgili insanların Meclise girmesidir. 2019 seçimleri çok önemlidir. Oradaki seçimlerde listelere liyakat sahibi vekiller girmeli. Aday seçilen kişilerin daha önceki performanslarına bakılarak listeye konulmalı. Urfa büyük bir şehirdir. Milletvekili sayısının zaten 12 olması Urfa için bir kayıptır. Bütün siyasi partiler hizmet edecek olan vekilleri aday olarak gösterirse Urfa’nın kalkınacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

KARATAŞ: MEMLEKETE HİÇBİR ARTI GETİRMEYECEK

Siyaset Bilimci Kenan Karataş, vekil sayısının 14 çıkmasıyla kente hiçbir artık getirmeyeceğini belirterek,“Urfa’nın milletvekillerinin 12’den 14’e çıkarılması memlekete hiçbir artı getirmeyecek. Önemli olan verimli çalışabilmektir. Yoksa bugün sayı 20 de olsa hiçbir şey fark etmeyecek. Ülkemize göre bazı ülkeler 100-150 milletvekili ile hizmet ederken daha verimli işler yapıyorlar. Bugün 12 tane milletvekilimiz var da herhangi bir faydasını görebildik mi? Kendine has değerlerine sahip çıktı mı? Bugün Balıklıgöl’ü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kiraya istiyorsa, bundan sayının çoğalmasından bahsedemeyiz. Sayı 20 olsa bile bu değerlerimizi kaybedecektik. Yine Balıklıgöl’ü bizden talep edeceklerdi. Bir defa kafa yapısının değişmesi gerekir. Hak edenin hak ettiği makama gelmesi gerekiyor. İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bizim 12 milletvekilimizden daha çok Urfa’ya hizmet ediyor.” dedi.

ŞAHİN: MİLLETVEKİLİ SAYISININ 14 OLMASI TEMSİLDE ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYACAKTIR

ASKON Başkanı Orhan Şahin, vekil sayısının artmasını olumlu karşılayan isimlerden birisi…Şahin,“İlimiz ekonomisinin güçlenmesi, istihdamın ve ihracatın arttırılması için ortak akıl oluşturulmalı. Gerek siyaseten gerek başka nedenler yüzünden bugüne kadar vekil-halk arasında yaşanan iletişim eksikliği nedeniyle aksayan işlerin milletvekili sayısının 14 olmasıyla tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum. İlimizin milletvekili sayısının 14 olması temsilde çoğunluğu sağlayacaktır. Başkanlık sistemi ile gelen bu artışın başta ülkemize, ilimize ve vekil adaylarına hayırlı olmasını dilerim.”dedi.

AYDINLIK: O İKİ TANE MİLLETVEKİLİ DE URFA’NIN HAKKIDIR, MECBUR URFA’YA VERİLMİŞTİR

CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık, vekil sayısının 14’e çıkarılmasının Urfa’nın hakkı olduğunu ifade ederek, “Biz zaten milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkmasına o zamanda parti olarak karşıydık. 550 milletvekili ne yaptı ki 600’ü ne yapacak? Ama tabii ki meclisin ve Cumhurbaşkanlığının aldığı bir karar, 600’e çıkınca Urfa’da da 2 tane daha arttı. O milletvekili sayısının fazla olmasının sebeplerinden birisi de bugün ilimizin Türkiye’nin en büyük yedinci ili olmasından dolayıdır. O büyüklükten dolayı, seçmen oyumuzun da bir milyonun üzerinde olması nedeniyle o iki tane milletvekili de Urfa’nın hakkıdır, mecbur Urfa’ya verilmiştir. Gaziantep ile milletvekili sayımız eşdeğer hale geldi” dedi.

 

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan