Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Engelliler haklarını istiyor!

Engelliler haklarını istiyor!

(ŞANLIURFA-RHA) Engellilerin sorunları hakkında basın açıklaması yapan ŞUOFİD Dernek Başkanı Habip Polat, “Kamu kurumları engellileri engellediklerinden dolayı şu anda on binlerce engelli hapis hayatı yaşıyor.” dedi.

Şanlıurfa’da gerek yapılan çalışmalar gerekse vatandaşların üzerine düşen sorumluluğu yapmaması engellilere yeni engeller çıkarmaya devam ediyor. Sorunlarını defalarca dile getiren engelli vatandaşlar için hayatı kolaylaştıracak bir çalışma henüz yapılabilmiş değil. Kamu kurumlarının engelliler göz önüne alınmadan yapılması, birçok yerde engelli rampalarının bulunmaması yada rampanın bulunduğu alana araçların park edilmesi veya çöp konteynerlerin konulması engellilere yaşam hakkının tanınmadığının göstergesidir.

‘YAPILAN ÇALIŞMALAR ENGELLİLERİ ENGELLİYOR’

Engellilerin kamu kurumlarını kullanamadıklarını ifade eden Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği (ŞUOFİD) Başkanı Habip Polat, “Biz Şanlıurfa’da şehir içine giremiyoruz. Sosyal hayatımız yok. Şehir tamamıyla bize engeldir. Aslında yapılan tüm çalışmalar, engelliyi engelleyen çalışmalardır. Çünkü yeni rampalar yapılıyor, o yapılan rampalar uzaya mekik fırlatacak rampalardır. Bir engellinin onu kullanma gibi bir şansı yok zaten. Bu kaldırımlarla, parklarla ilgili sosyal hayatın her alanıyla ilgili bir sıkıntımız var. Bununla ilgili kamu kurumlarının da çalışmaları var. Kamu kurumlarını zaten hiç kullanamıyoruz. Yüzde 90-95’e yakın bir engellinin işini halledeceği bir kurum yoktur.” diye konuştu.

‘ENGELLİLERE YAŞAM HAKKI TANINMAMASI İÇİN ÇABA SARFEDİLİYOR’

Milli Eğitim Müdürlüğünün engellilere karşı görevini yapmadığı sözlerinin altını çizen Polat, “Milli Eğitimde çok büyük sorunlarımız vardır. Bugün yaşı 6-7 olan engelli kardeşlerimiz okula gidemiyor. Aynı zamanda okur-yazar duruma gelemiyor. Yani cahil kalıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yapmıyor. Kısacası Şanlıurfa’da bir engellinin yaşamaması için kamu kurumlarımız elinden gelen tüm çabayı sarfediyor. Bir toplantıda konuşulduğu zaman da örnek veriyorum bu kurum amirleri 12 bin engelliye evde bakım maaşı verdiklerini söylüyorlar. Ancak 12 bin engelliyi dört duvar arasına sıkıştırıyorlar. Bir insana para verebilirsiniz ama onu sokağa çıkaramadığınız zaman etrafını altınla döşeseniz ne olacak!” ifadelerini kullandı.

‘KANUNLAR UYGULANIRSA SORUNLAR KALMAZ’

Başkan Habip Polat, “Bugün Şanlıurfa’nın tamamında bir tane engelli tuvaleti yok. Bir engelli dışarı çıktığı zaman ya altına pisleyip eve dönecek ya da bir sokak başında ihtiyacını giderecek. 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı kanun bir an önce uygulanması gerekir. Bunun günü dolmuş hatta geçiyor. Yaklaşık 12 yıl önce bu kanun çıkmıştır. Yapılan tüm çalışmalarda kanunlar ön görülerek yapılırsa hiçbir sorunumuz kalmayacak. Ama şu anda on binlerce engelli hapis hayatı yaşıyor. Bu kamu kuruluşlarının bizi engellediklerinden dolayıdır. Bir de engelliyi evden alıp eve bırakma olayı var. Engelli bir kişi hayata katılmadıktan sonra evden alınsa ne olacak? Bu şekilde engelli dört duvar arasından alınıyor yine dört duvar arasına sıkıştırılıyor. Bir insan muhabbetin içerisinde olmadıktan sonra dışarı çıktığı zaman bir dilenci gözüyle bakılıyor. Bizi insanların içine sokmuyorlar. Burada başta valimiz olmak üzere belediye başkanımızdan, ilçe belediye başkanlarımızdan yaptıkları her çalışmanın engellileri gözeterek yapmalarını istiyoruz. Bizim haklı olarak masraf yapılacaksa engelliler gözetilerek yapılmalı gibi talebimiz vardır. Kanunlar uygulanırsa eksiklerimiz de kalmaz.” şeklinde konuştu.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan