Anasayfa / TÜM HABERLER / Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Arapça tabela’ uyarısı

Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Arapça tabela’ uyarısı

 

ŞANLIURFA-(RUHA AJANS)-Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacılar tarafından açılan iş yerlerinin yarattığı Arapça tabela kirliliği giderek artıyor! Büyükşehir Belediyesi çevre koruma daire başkanlığı tarafından Suriyeli iş yerlerine “Arapça tabela uyarısı” yapıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Suriyeli vatandaşlar tarafından açılan işyerlerin tabela ve vitrinlerinde Türkçe yerine Arapça harfleri ile Arapça unvan, yazı ve reklamları kullanılması üzerine iş yerlerini denetledi. Standartlara ve yasalara uymayan iş yerleri uyarıldı ve tutanak tutuldu.

YASAYA AYKIRI OLANLAR UYARILDI

Bilindiği üzere; 1.11.1928 tarih ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’un 2.maddesi gereğince ‘Bu Kanunun neşri tarihinden itibaren Devletin bütün daire ve müesseselerinde ve bilcümle şirket, cemiyet ve hususi müesseselerde Türk harfleriyle yazılmış olan yazıların kabulü ve muameleye konulması mecburidir’ denmektedir. Keza, bu Kanun Anayasa’mızın 174 maddesi ile koruma altına da alınmıştır.

TABELALARA YÜZDE 60 TÜRKÇE,YÜZDE 40 ARAPÇA KURALI

3.7.2005 tarih ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15.maddesinin (n) bendi gereğince ‘Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek’ belediyelerin yetkisi altındadır.Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi çevre koruma daire başkanlığı ekipleri yoğun şikayetleri de dikkate alarak denetime çıktı.Yapılan denetimlerde standart olan en az yüzde 60 Türkçe ve en fazla yüzde 40 kuralına uyma zorunluluğu hatırlatıldı ve standartlara uymayanlar tutulan tutanaklarla kayıt altına alındı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Urfa’da silah kaçakçılığına geçit yok!

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla kentte silaj kaçakçılığına geçit vermiyor. 6136 SKM suçunun önlenmesine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan