Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Hani derede sandalla keyif yapacaktık!

Hani derede sandalla keyif yapacaktık!

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa’nın bir türlü bitirilemeyen projeleri arasında ilk sırada yer alan, 14 mevsimi geride bırakan ve üç belediye başkanı gören Karakoyun Deresi projesi diğer bir deyişle Allah’a emanet…

Dönemin eski Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından ıslah edilerek çevre düzenlemesi yapılan Karakoyun Deresi Celalettin Güvenç’in seçim kampanyası olmuştu. Güvenç döneminde övgüyle bahsedilen projede dereye su akıtılacak ve vatandaşlar derede kayık sefası yapacaktı. Ancak söylenenler vaatten öteye geçemedi.

TEK BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

Kayık sefası ile afişe edilen Karakoyun Deresi’ne yıllardır bir çivi dahi çakılmadı. Şanlıurfa’nın çılgın projesi olarak adlandırılan Karakoyun Deresinde Fırat Nehrinin suyunun akıtılması ve derenin peyzaj çalışmalarıyla ilgili projede belirsizlik sürüyor. Fakıbaba döneminde başlanan ve Celalettin Güvenç’in övünç eseri olan projeye mevcut başkan Nihat Çiftçi’de sahip çıkmadı. Öyle ki Nihat Çiftçi geçtiğimiz günlerde projenin 2019’a kadar bitilmesini kendisinden beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Kulislerden alınan açıklamalara göre 2019’da seçim yapılması bekleniyor. Nihat Çiftçi’de projenin 2019 bitirilemeyeceğini ifade etti. Çiftçi yaklaşan seçimde tekrar seçilmezse proje bir sonraki belediye başkanına kalacak.

PROJE SÖYLENDİĞİ GİBİ VAATTE KALDI

Şanlıurfa’nın dev ve övgü dolu projesi olarak gösterilen Karakoyun Deresi’ne Fıratın suyunun bırakılması hayal gibi görünüyor ve bir vaatten öteye geçemedi. Şanlıurfa’da bu tür projelerin ardı arkası kesilmiyor. Birçok proje vaat edilmiş ve hepsi söylenen gibi vaatte kalmıştı. Bu projelerin başında da Karakoyun Deresi Projesi geliyor. Kentin çehresini değiştirecek proje olarak nitelendirilen ve 2014 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in temelini attığı Karakoyun projesinin ne zaman bitip ne zaman faaliyete gireceği henüz bilinmiyor.

SANDAL SEFASI KALDI BAŞKA BİR BAHARA…

2013 yılının ilk ayında ihalesi yapılan ve 28 Ocak’ta da yer teslimi gerçekleştirilen Karakoyun Deresi peyzaj çalışmaları yaklaşık 20 dönümlük bir alanı kapsıyor. 20 dönümlük sadece peyzaj çalışmasına 2 milyon 753 bin 584 lira bütçe harcaması yapılacağı söyleniyordu.Üzerinde Hızmalı Köprü, Millet Köprüsü ve bir adet su kemeri bulunan Karakoyun Deresi’nde yapılacak peyzaj çalışmaları içerisinde, aydınlatma, kamelyalar, yürüyüş yolları, kafeteryalar, yöresel bitkiler ve çiçeklendirmeler de yer alacak. Hatta dönemin belediye başkanları döneminde dereye su bırakılmasından sonra sandalların geleceği ve vatandaşların derede sandal keyfi yapacağı bile söylenmişti.

FAKIBABA YEREL SEÇİMLERDEN SONRA SU VERİLECEK DEMİŞTİ

Dönemin Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Mart 2014 yerel seçimlerinden önce Karakoyun deresine seçimler bittikten sonra su verilecek demişti. Başkan Fakıbaba o dönem yaptığı açıklamada; “Tahmin ediyorum ki Mayıs ayında bu proje hayata geçirilecek ve suyu bırakacaklardır. Çünkü bütün altyapı çalışmaları tamamlandı. Borular döşendi ve çok hızlı bir şekilde direkli havzasına su verilecek. Yaklaşan yerel seçimlerin ardından bir hafta sonra Karakoyun Deresine su verilmesini bekliyorum. 2009’da söz verdikleri halde 3 yıldır İl Özel İdaresi gerekli çalışmayı yaptığını söylüyor. Benim tahminim bu çalışmalar seçimden bir hafta sonra sonuç verir ve Urfalılarda bende hayalimiz olan Karakoyun Deresinden suyun aktığını görebiliriz. Şanlıurfa Belediyesi olarak Direkli’den GAP Arena Stadyumuna kadar geçen bölgede gerekli çalışmaları tamamladık. Halkımız gidip görürse belediyemiz bu noktalarda gerekli çalışmalarını bitirmiştir. Sadece Samsat Meydanı ve Hızmalıda az bir işimiz kaldı. O da bağlantılar yapılacak ve hakikaten herkes özlemi olan projeye kavuşmuş olacak” şeklinde açıklama yapmıştı.

ÇİFTÇİ: 2019’DA BENDEN BİTİRMEMİ BEKLEMEYİN

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi geçtiğimiz günlerde bilim merkezinin imza protoklünde önemli açıklamalarda bulunmuştu. Derelerle ilgili de konuşan Çiftçi’nin açıklamasın bakıldığında derelerin 2019’da bitirilemeyeceği görüldü. Çiftçi, “Dereler önemli bir proje, benden hemen öyle gün tarih almayın. Bilim Merkezi tamam, şehir ormanı tamam, geçlik projesi başladı, fuar merkezine başladık, trambüse başladık. Derelere su bırakılıyor, üstünde titizlikle duruluyor. Şanlıurfa derelerine su bırakılmasıyla ilgili bakanımızla 10 defa görüştük. Onlarda kararlığımı biliyorlar, artık son aşamaya doğru geldik. Protokolü imzaladım mı yetki bana geçti mi sunumunu yine kamuoyu ile paylaşırım.  Gerek Karakoyun Deresi gerek Sırın Deresi Şanlıurfa’ya hayat verecek projelerdir. O bizi heyecanlandırıyor. 2019’da benden bitirmemi beklemeyin çünkü devasa bir proje” dedi.

DERE “DERE” DIŞINDA HER ŞEYE BENZİYOR

Şanlıurfa için asrın projesi olarak nitelendirilen proje kapsamında dere etrafına tek bir çivi bile çıkılmamış olması Urfalıları çileden çıkardı. Islah edilmeyen derenin kötü kokusu çevredeki esnafları da perişan etti. Dere şimdilerde adındaki dere kelimesinden başka her şeye benziyor. Şu sıralar dere kenarı tinercilerin uğrak yeri haline geldi.

PROJE SÖZÜ VERİLDİĞİNDEN BERİ URFA’DA NELER OLDU?

3 belediye başkanı gören ve 14 mevsimi geriden bırakan Karakoyun Projesi Nihat Çiftçi’nin açıklamasına göre biteceğe benzemiyor. Peki, proje sözü verildiğinden beri Şanlıurfa’da neler oldu?

-Şanlıurfa’da proje sözü verildiğinden beri 2 belediye başkanı değişti ve üçüncüsü de geldi.

-Şanlıurfa’da 3 vali geldi gitti, dördüncüsü de göreve başladı.

-Bazı ilçelerdeki belediye başkanları değişti.

-Şanlıurfa’daki siyasi partilerin il başkanları değişti.

-Şanlıurfaspor TFF 1.Lig’den düştü.

-Şanlıurfaspor’da 2 başkan değişti ve üçüncüsü şimdi görevini yapıyor.

-Şanlıurfa’nın 3’üncü başsavcısı göreve başladı.

-Şanlıurfa’da Faruk Çelik Urfa’dan milletvekili oldu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu ve bakanlığı da başkasına kaptırdı.

-Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu.

-Şanlıurfa’da alay komutanı değişti.

-Şanlıurfa’ya bazı kaymakamlar geldi ve gitti.

Şanlıurfa’da proje sözü verildiğine bu yana çok şey değişti de projeye bir türlü başlanmadı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan