Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Nihayet birileri güneşimizi kullanmaya karar verdi

Nihayet birileri güneşimizi kullanmaya karar verdi

( ŞANLIURFA – RHA ) Güneşli gün sayısının en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da ‘Güneş Enerji Potansiyeli’ her geçen gün günyüzüne çıkartılmaya devam ediliyor. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ihalesi yapılan ve 1 ay içerisinde tamamlanacak olan ‘Kanal Üstünü Güneş Enerjisi Panelleriyle Kapatılması Projesi’yle ücretsiz olarak enerji sağlama fırsatı doğacak.

 Teknolojik gelişmeler, tarım, ticaret ve diğer alanlardaki çalışmaları kolaylaştırmaya devam ediyor. En son ki çalışmalar bu örneklerin başında geliyor. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kanal üstü güneş enerjisi projesinin bir ay sonra tamamlanması bekleniyor. 700 metre sulama kanalı üzerine kurulacak güneş pilleri ile 500 dekar arazi sulanacak ve kentin büyük bölümünün elektrik ihtiyacı karşılanacak.

İbrahim Halil Çetiner / GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü

 NE KADAR ENERJİ ÜRETTİĞİNİ TESPİT EDEBİLİYORUZ

 GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner,”Güneş enerjisi çalışmalarımız 3 ana başlıkta toplanıyor: 7 yıldır bu konuda çalışıyoruz, biri mobil güneş pili enerjisi bu zaten basında da daha önce paylaşılırdı ve patent almış bir ürünümüz. Birisi yine güneş enerjisiyle sente pilot sulama sistemini çalıştırıyoruz. www.daggüneşi.com sitemizden takip edebiliyorsunuz biz bu site üzerinden 70 km uzaklıktaki arazimizin sulamasını başlatabiliyoruz, sulamasını durdurabiliyor ne kadar güneş ışığını aldığını  tespit edebiliyoruz ve ne kadar enerji ürettiğini tespit edebiliyoruz.

TEDAŞ’A ELEKTRİK BİLE SATILABİLECEK

Son günlerde ihalesini yaptığımız ve bir ay içersinde biterecegimiz 3. projemiz ise kanal üstünü güneş enerjisi panelleriyle kapatılması projesi bu da bizim 35 km uzaklıktaki bir istasyonumuza Koruklu’daki  istasyonumuzun 500 dekar kara arazisinin tamamen elektrik ihtiyacını karşılayacak ve aynı zamanda ihtiyacı olmadığı dönemlerde elektriğini ürettiği elektriğini TEDAŞ’a satacak.

TÜRKİYE’DE BİR ÖRNEĞİ YOK

Bu şekilde çalışacak bir sistem bu da diğer iki sistemimiz gibi Türkiye’de örneği olmayan sadece Hindistan’da yapılmış bir çalışma. Kanal üstünün bu şekilde kapatılması aynı zamanda güneşte buharlaşmayı engelleyecek çocukların suda boğulmasını engelleyecek temizliği ve yine DSİ tarafından yapılan bakım işlemlerine de mani olmayacak bir sistem. İnşallah çalışır bu sistemimizi çalışır halde gördüğümüz zaman bu bir altlık oluşturacak ve inşallah bu sistem yine faaliyete geçtiği zaman diğer kurumlara bir altlık oluşturacak.

BİR ÜLKE POLİTİKASI HALİNE GELEBİLİR

Belki de enerji bakanlığımız belki devlet su işleri üzerinden  mesela Mardin kanalını 220 km ve 36 m genişliğinde olduğunu düşünürseniz  çok yüksek bir rakam bir alan boş durumda. Şu anda hem suyun buharlaşmasını engelleyip hem çocuk ölümlerinden koruyup hem de bu alanın elektrik ürettiğini düşünürsek bu bir ülke politikası haline gelebilir. Amacımız  böyle bir şey düşünüldüğü zaman argesinin yapılmış olması 1 ay sonra inşallah tesisimiz bitecek. Kamuoyuna tanıtacağız.”dedi.

 MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Elektrik kesintilerine bağlı olarak yaşanan mağduriyetlerinin de önüne geçileceğini ifade eden Çetiner, şunları kaydetti:”Şebeke elektriğinin belirsiz zamanlarda kesintisi: Özellikle sulama yapılması gereken dönemlerde elektriğin kesilmesi sulamayı engellemektedir. Böylece ürün kaybı oluşmaktadır. Kaçak elektrik kullanımı ve gerektiğinden fazla büyük dalgıç motorların kullanılmasından dolayı şebeke elektriğinde dalgalanmalar oluşmakta, bunun sonucu pano ve dalgıç pompanın motor arızalarına sebep vererek sulama yapılamamaktadır. Bu arızalar tam gerçekleştiğinde en az 5.000 TL’den başlamakta ve yılda birkaç defa olmaktadır. Böylece istenmeyen giderler oluşmaktadır. Yeni sulama açılacak-açılan sulama alanlarına yeni enerji nakil hattı çekmenin yüksek masraf gerektirmesi. örneğin 1 km mesafeden yaklaşık 100.000 TL kurulum ücreti gerektirmektedir. Mesafenin artması bu  tutarı arttırmaktadır. Petrol kaynaklı pompaların kullanıldığı yerlerde ise akaryakıtın ülkemizde pahalı olması, çevreyi kirletmesi ve gürültüsünün fazla olması gibi sorunlar sayılabilmektedir.

7.000.000 DEKAR ALAN GÜNEŞ PİLLERİ İLE KAPATILABİLİR

Yeni sulama sahalarına suyu taşıyan büyük sulama kanalları boyunca sağlı sollu arazilerde sulama yapmak için Güneş pilleri kullanılabilir. Bu kanalın genişliği 37-27 metre arasında değişmektedir. Bu alanın kanal üstü güneş pili ile kapatılması sonucu yaklaşık 7.000.000 dekar alan Güneş Pilleri ile kapatılabilir.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan