Anasayfa / TÜM HABERLER / RÖPORTAJ / Neden Şanlıurfa’dan dünya şampiyonu çıkmasın?

Neden Şanlıurfa’dan dünya şampiyonu çıkmasın?

(ŞANLIURFA-RHA) Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa ASKF Eğitim Sekreteri Sait Akdağ, ” Bir kurum sadece sporcuların yarışmalara gitmesini değil de bu çocukları tamamen bünyesine alarak onlara bir teknik direktör verilirse, ben inanıyorum ki Şanlıurfa’dan her yıl bir dünya şampiyonası, bir Avrupa şampiyonası çıkabilir” dedi.

Şanlıurfa’da son 6 aydan bu yana bir spor branşı aldı başını gidiyor, Bilek Güreşi…Son zamanlarda bu spor dalında Şanlıurfa’dan çok başarılı sporcular yetişmeye başladı. Hatta bazı sporcular Avrupa ve dünya çapında derecelere girerek özelde Şanlıurfa’yı genelde ise Türkiye’yi dışarı da temsil etti. Ancak Şanlıurfa’da bu spora ve bu sporu yapanlara destek veren kurumlarda bir elin sayısını geçmiyor.

Şu aşamada Şanlıurfalı bilek güreşçilerine Karaköprü Belediyesi’nden başka destek veren yok. Karaköprü Belediyesi geçen aylarda bütün bilek güreşçilerini bünyesine alarak çoğu ihtiyaçlarını karşılamaya karar verdi. 2016 yılında Avrupa’da şampiyonaya giden Şanlıurfalı bilek güreşçileri birçok dalda derece yaparak memlekete döndü. 2017 yılında yapılacak olan yarışmaya da Şanlıurfa’dan birçok sporcu katılım gösterecek.

Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa ASKF Eğitim Sekreteri Sait Akdağ ile Urfa Değişim olarak Şanlıurfa’dakki bilek güreşçilerini, şampiyonaları ve hazırlanma süreçleri gibi tüm konuları konuştuk. İşte röportajımızın tamamı…

2017 Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonu’nun kalan yarışmalar ve faaliyetler hakkında düşünceleriniz neler?

2017 Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonu faaliyetleri içerisinde ikinci dönem dünya şampiyonası için hazırlıklar yapılıyor. Avrupa şampiyonasını geride bıraktık. Hem vücut geliştirme hem bilek güreşi federasyonumuz, 6.-7. ayda Avrupa şampiyonasını bitirmiş oluyor. 8. ayda da Avrupa şampiyonası bittikten sonra dünya şampiyonası hazırlıkları başlıyor. Bu kapsamda 13-17 Eylül tarihleri arasında Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonu’muz İstanbul TÜYAP’ta büyük bir yarışma yapacak. Geçen yıl da yapmıştık, çok büyük bir katılım olmuştu. Federasyonumuzun içerisinde İstanbullu vatandaşlarımız 20 bine yakın kişi bu yarışmalarımızı izledi. Tabii TÜYAP’ta olması insanların ilgilerini daha fazla çekmişti. TÜYAP’ta bundan sonraki süreçte federasyonumuzun burada faaliyet yapması konusunda büyük destekler vereceğini söyledi, biz de bunu kabul ettik. Bu yıl da 13-17 Eylül tarihleri arasında vücut geliştirme şampiyonamızı orada yapacağız. Ondan sonra milli takıma seçilen sporcular, 1-4 Aralık arasında Fransa’da Fitness Dünya Şampiyonası’na katılacaklar. 10-13 Kasım arasında Romanya’da gençlerin tüm kategorilerinde dünya şampiyonası yapılacak, 2-6 Kasım arasında İspanya’da büyük erkekler vücut geliştirme, klasik vücut geliştirme yarışması yapılacak ve bu vesileyle Türkiye Vücut Geliştirme 2017 faaliyet programında bulunan programlarımız böylece yıl sonunda bitmiş olacak.

2016 bilek güreşi yarışması yapıldı. 2017 yılı ikinci dönem hazırlıkları hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu yarışma nerede yapılacak?

Federasyonumuz Avrupa şampiyonasına katılım gösterdi. Katowise kentinde bu yarışmaları yaptık. Şanlıurfa’dan 4 sporcumuz vardı. Biri Avrupa ikincisi oldu, biri dördüncü oldu. Bu noktada özellikle Şanlıurfa’daki bilek güreşi potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Şanlıurfa’da yaklaşık 60-70 sporcumuz var ve her yarışmada özellikle Mart ayında 65 kişi ile gidiyoruz. Şanlıurfa’dan yine 13-17 tarihleri arasında dünya şampiyonasına gidecek milli takımımız var. Bu yarışma Macaristan’da yapılacak. Bu şampiyonada milli takımda olan bir bayan sporcumuz var. Hilmi Yılmaz adında bir sporcumuz da daha önce Avrupa ikincisi olmuştu, yine milli takımda yerini alacak. Her dönemde özellikle bilek güreşi takımında Urfalı olarak en az 2 en fazla 5 sporcumuz olmak üzere benim yönetimde bulunduğum süre içerisinde her dönemde 5-6 milli sporcumuz bu yarışmaya katılıyor.

En çok dereceye giren sporcular hangi branşta yer alıyor?

Bu sporcularımız her yarışmada bir Avrupa veya dünya derecesi getiriyor. Şu anda toplamda Şanlıurfalı çocuklar arasında Avrupa şampiyonu çıkmış 2 sporcumuz var. Biri 2 kez şampiyon oldu, diğeri vücut geliştirmede Avrupa şampiyonu oldu. 1-2-3 derecesini yapan sporcularımızın sayısı 17’dir. Yani Şanlıurfalı bilek güreşinde milli sporcu sayısı 22’dir. Bilek güreşi, Şanlıurfa’daki branşlar içerisinde en fazla madalya alan branşlarımızdan biridir.

Geçtiğimiz aylarda ASKF’nin Şanlıurfa yönetimi seçimi yapıldı. Mevcut Başkan Mehmet Aktaşoğlu seçildi. Siz de bu yönetimin içerisinde eğitim sekreteri olarak görev yaptınız. 2017’de bu görevinizle ilgili herhangi bir faaliyetiniz var mı?

Yaklaşık üç ay önce Şanlıurfa’daki ASKF Şanlıurfa şubesine seçildim, tabii bu seçilmemiz yeni değil, bundan daha önce de yaklaşık 10 yıl burada görev aldım. 2010 yılına kadar burada görev yaptım. Bir süre ayrı kaldım ama daha sonra isteyerek yine görev aldım. Bu kapsamda bütün mülki amirlerini ziyaret ettik. Federasyon daha önce sosyal medyada etkili değildi, biz bu en önemli görevi üzerimize aldık. Bir tanışma faslı olarak kurumlara ziyaretlerimiz de devam ediyor. Eğitim sekreteri olarak en önemli vazifemiz 15-20 Eylülde Şanlıurfa’da ses getirecek bir eğitim semineri düzenleyeceğiz. Türkiye’nin en ünlüleri ile birlikte sporun alt yapısı ile birlikte eğitim semineri vermeyi düşünüyoruz. Bu noktada bağlantılarımız oldu. Biz ASKF’nin Şanlıurfa şubesini de ulusal bazda tanıtmak istiyoruz. Şanlıurfa’da alt yapının kaliteli olması için Beşiktaş’ın alt yapısıyla yıllardır uğraşmış değerli profesörü getirmeyi düşünüyoruz. Geldiğimiz günden beri hiç durmadık. Önümüzdeki haftalarda spor toto teşkilat başkanlığı ile bağlantılar sağlandı. İnşallah Şanlıurfa’daki kulüplere 6 bin lira kadar maddi destek sağlanacak.

Geçen yıl, belediyelerin bazı branşların kurslarını kapattığını söylemiştiniz. Onların son durumu nedir?

Bazen belediye başkanlarına yanlış bilgiler verilebiliyor. Çok problem değil bunlar. Biz bilek güreşi takımını Karaköprü bünyesine kattık, elimizden geldiğince Karaköprü Belediyesi’ni mahçup etmeme adına bilek güreşçilerimizin gerek Türkiye’de gerek Avrupa’da gerekse dünyada derece alma noktasında gayret ediyoruz. Karaköprü’den yaklaşık 10 sporcumuz Türkiye derecesi aldı. Bunlar Karaköprü Belediyesi’nin destekleriyle oldu. Bu noktada Karaköprü onları telafi etti. Hehangi bir problem yok.

Şanlıurfalı bilek güreşçilerinin herhangi bir sıkıntısı var mı?

Bir kurum sadece sporcuların yarışmalara gitmesini değil de bu çocukları tamamen bünyesine alarak onlara bir teknik direktör verilirse, ben inanıyorum ki Şanlıurfa’dan her yıl bir dünya şampiyonası, bir Avrupa şampiyonası çıkabilir. Şu anda sıkıntımız belediyelerin bu takımları kendi bünyesine almamasıdır. Şu anda çalışma sporları ayrı yerlerdedir. Her ne kadar sporcular Karaköprü’nün bünyesinde toplansa da bir araya gelmeleri zor oluyor. Karaköprü Belediyesi sadece bir teknik direktörü bünyesine alırsa bütün sporcuları bünyesine alır, biz de federasyon olarak ihtiyaçlarını gidererek destek veririz. Böylece gelecekte çok daha anlamlı çok daha büyük sporcular çıkarabiliriz.

Şanlıurfa son zamanlarda Şanlıurfaspor’un şike olayı çalkalanıyor. Siz de bir sporcu olarak yapılan şike hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz sporun öncelikle etik kurallarına bağlı kalmasını istiyoruz. Sporun bir oyun, bir sosyal etkinlik olduğunu düşünüyorum. Bir maçın sonucu ne olursa olsun öncelikle etik olmalıdır. Bu yanlış işlere tenezzül edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama maalesef Türkiye’de ve dünyada bu işler yapılıyor. Ben kesinlikle bir sporcu olarak böyle bir davranışa girmedim, bundan sonra da ahlaki kuralları ön planda tutacağıma inanıyorum. Bu şike olayında da herhangi bir sonucun çıkacağını beklemiyorum. Sporculara gerekli cezalar verilir ve olay kapatılır diye düşünüyorum. Yapılan bu davranışların yanlış, kanunsuz, insanlık suçu olduğunu düşünüyorum. Bunu uygun bulmuyorum.

Advert

İlginizi Çekebilir

Acı tablo: Konserden geri dönüşüme (VİDEOLU)

Urfalı sanatçı Hozan Serwan (Cuma Sedefdişi) son dönemlerde yaşanan sürecin beraberinde getirdiği sıkıntıları en çok …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan