Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / Yanmaz: TOKİ, en pahalı konutları Şanlıurfa’da satmaktadır

Yanmaz: TOKİ, en pahalı konutları Şanlıurfa’da satmaktadır

(Ş.URFA-RHA) – Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı M. Niyazi Yanmaz,” Maalesef TOKİ en pahalı konutları Şanlıurfa’da satmaktadır. TOKİ konutları hazine arazilerine yapılmakta, bayındırlık birim fiyatları metrekaresi 500 ile 600 TL’ye mal olurken TOKİ çok büyük karlar elde etmekte metrekaresini 2 bin TL’ye kadar satmaktadır. Türkiye’nin hiçbir yerinde TOKİ konutları Şanlıurfa’daki kadar pahalı değildir.”dedi.

Ruha Haber Ajansı’nın bu haftaki röportaj konuğu Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı M. Niyazi Yanmaz oldu. Yanmaz ile mevsimlik tarım işçilerinin sorunları, akademisyen ve öğretmenlerin sorunları, TOKİ’nin Şanlıurfa’daki çalışmaları, ev fiyatları ve konut sorunu, imara açılan alanlar, dere projeleri ile ilgili son durum, kentteki yeşillendirme çalışmalarını konuştuk.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN TEMEL SORUNLARI NELER?

Güneydoğu ve Doğu illerinden tarım işçisi olarak Karadeniz bölgesine bin bir zor şartlar altında giden Urfalı, Diyarbakırlı, Adanalı, Vanlı ve Ağrılı insanlarımız orada ücret bakımından çifte standartlara tabi tutuyorlar. Hem de devlet eliyle. Samsun ve ilçelerinde fındık toplamaya giden hemşehrilerimize kaymakamlıklar tarafından ücretler belirleniyor. Şanlıurfa’dan gidenlere 55 TL günlük yevmiye ama Samsun’da oturan vatandaşımıza 85 TL ücret veriliyor. Bin 500 kilometre yol yaparak yağmurda, çamurda ve güneşte çadırlarda yaşayan hemşehrilerimiz aldıkları 55 TL yevmiyenin 5 TL’sini elçiye veriyorlar, kendilerine ise 50 TL kalıyor. Samsunlu tarım işçisi evinde memleketinde kalarak 85 TL alırken nerede ise Urfalıya, Diyarbakırlıya, Adanalıya ve Mardinliye bunun yarısı olan 50 TL ücret ödeniyor. Bu çifte standarttır kabul edilemez. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde ne yapılmak isteniyor. Bu bir gaflettir, fitnedir ve ayrıcalıktır. Buradan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve hükümet yetkililerine sesleniyorum. Bu çifte uygulamaya son verilmelidir.

 

ÖĞRETMEN VE AKADEMİSYENLERİN TEMEL SORUNU NEDİR?

Şanlıurfa çağdaş ve yaşanabilir bir il olmalıdır. Şehrimize bilgili ve donanımlı öğretim üyesi, memur, doktor ve öğretmenlerin gelmesi için ev kiralarının daha düşük ve makul fiyatlarda olması gerekir. Belediye tarafından Maşuk TOKİ’de başlatılan ucuz konut projesi kesintiye uğramıştır. Bu projenin devam ettirilmesi ve bir an evvel hayata geçirilmesi gerekir. İlimizde halen 3 bin 500 öğretmen açığı bulunmaktadır. Eğitim ve öğretim dönemi başlamadan bu açık, telafi edilmelidir.

TOKİ’DEKİ EV FİYATLARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Maalesef TOKİ en pahalı konutları Şanlıurfa’da satmaktadır. TOKİ konutları hazine arazilerine yapılmakta, bayındırlık birim fiyatları metrekaresi 500 ile 600 TL’ye mal olurken TOKİ çok büyük karlar elde etmekte metrekaresini 2 bin TL’ye kadar satmaktadır. Türkiye’nin hiçbir yerinde TOKİ konutları Şanlıurfa’daki kadar pahalı değildir. Şanlıurfa’da TOKİ konutları çok çok pahalı. Bin konut pahalılıktan dolayı satılmadı, ellerinde kaldı. Batı illerinde İlçelere kadar konutlar yapılırken, Urfa merkezde de aynı işlemi yapıyor; ama satamıyor, konut elinde kalıyor. Böyle bir anlayış olabilir mi, Urfa’nın sahibi yok.

SOSYAL DONATI ALANLARININ SATILDIĞINA YÖNELİK İDDİALAR VAR, NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Yeni imara açılan alanlarda imar çalışmaları yapılıyor. Sosyal donatılar, park alanları, yollar, eğitim alanları, belediye imar komisyonlarından belediye meclislerine geliyor. Mecliste oy birliği ile geçiyor. Ama Ankara’dan İl Özelleştirme İdaresi tarafından sosyal alanları ve donatıları cami, okul gibi alanların konut alanı ilan edilmesi gibi. Konut alanı ilan ediliyor daha sonra. Atanmışlar, seçilmişlerin üstünde bir konuma geliyor. Maşuk, TOKİ’de böyle bir ilan oluştu. Karaköprü Güzelşehir’de Kadın Doğum Hastanesi’nin yeri konut alanı ilan edildi. Doğum oranın en fazla illerin başında gelen Şanlıurfa. Kadın doğum hastanesine acil ihtiyaç varken böyle bir şey yapmak akıl tutulmasıdır. Konuta açmakla şehri yaşanmaz bir hale getiriyorlar bu noktada. Hava sirkilasyonu olmuyor, betonlaştırmaya çalışıyor. En uçuk vaatler, 763 proje ile oldu.

DERELER İLE İLGİLİ YAPILAN PROJELERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Konya Meram, Eskişehir’de de Porsuk Çayını o kadar mükemmel hale getirmişler ki. Biz de Atatürk Barajı var. 35 milyar dolarlık proje. Yanıbaşımızdan geçiyor, ağaçlandırma çalışmaları yok. Urfa’da boğaz oluşturmak gerekiyorken su akıyor, biz bakıyor. Dereler hazır, ama pis sular akıyor. Eskişehir en güzel örneği. Bizim yöneticilerimiz uyuyor mu? Keşke uyusalar, şehre bu kadar zarar vermezlerdi.

BELEDİYELERİN TAŞINMAZLARI SATIŞTA, NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Büyükşehir Belediyesi taşınmazlarını bilbortlar aracılığıyla taşınmazlarını satışa çıkarmış durumda bulunuyor. Satıp, hovardaca yiyecekler. Teleferik gibi, uçuk kaçık projeleri yapmaya çalışacaklar. Urfa’nın sorunlarını çözemeyecekler. Bunlar tribüne oynuyorlar. Kulağımıza çok kirli sesler geliyor.

BELEDİYELERDEKİ DANIŞILMAYAN DANIŞMANLAR VAR, BEDAVADAN MAAŞ ALIYOR, NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Urfa’daki belediyelerde bankamatik memurları, danışılmayan danışmanlar bulunuyormuş. Çok çirkin ses, vurgun talan sesleri geliyor. Sevgili yetkililere, bizim kardeşlerimiz onlar. Fakir fukaranın hakkını kimsenin gasp etmesine izin vermeyin. Velevki sizin partiliniz de olmuş olsa. Biz bunun hesabını sorarız, ama bizim gücümüzün yetmediği yerde hesabı Allah sorar. Onun hesabı daha çetin, daha şiddetlidir. Biz şahıs odaklı siyaset yapmıyoruz, fikirler üzerinden siyaset yapıyoruz. Biz istiyoruz ki Şanlıurfa’mız çağdaş bir şehir olsun. Yaşanabilir bir şehir olsun.

RÖPORTAJ: ÖMER DODANLI – ZEKİ ALTUNDAĞ

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan