Anasayfa / TÜM HABERLER / RÖPORTAJ / ‘Urfa’da dişi hayvana talep çok’

‘Urfa’da dişi hayvana talep çok’

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, “Kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasının nedenini bayrama bağlayamayız. Bunun nedeni hayvan sayısının oldukça az olmasıdır.” dedi.

Hayvancılığın en önemli merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da, bayrama bir haftadan az bir süre kala hayvan pazarında yoğunluk artsa da henüz istenilen seviyede değil. Kimi vatandaş kurban almak için son günü beklerken, kimi de hazırlığa erken başladı.

Kurbanlık almak için hayvan pazarının yolunu tutan vatandaşlar, hayvanları kontrol ettikten sonra pazarlık için el sıkışıyor. Günden güne artan yoğunluğun bayramın 3’üncü gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Kurbanlıklar ile ilgili Urfa Değişim gazetesine bilgi veren Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, hayvanların şu ana kadar sadece yüzde 1’inin satıldığını söyledi. Çiftçi, hayvanların ithal edildiğini fakat piyasaya sürülmediğini de sözlerine ekledi.

İşte İzzet Çiftçi ile yaptığımız röportajın tamamı…

Şanlıurfa’da bayramda önlem amacıyla dışarıdan hayvan ithal edildi mi?

Tabiki hayvan ithal edildi. Ancak Şanlıurfa için söylersek henüz piyasaya sürülmedi. Tahminimce de bu saatten sonra ithal edilen hayvanlar piyasaya sürülmez.

Bayrama az bir süre kala hayvan pazarında canlılık var mı? Beklendiği kadar yoğun mu?

Şanlıurfa’da şu anda piyasa durgun diyebiliriz. Çünkü hayvanlar vatandaşın bütçesine göre pahalı. Duruma bakarsak hayvan pazarına getirilen hayvanların sadece yüzde 1’inin satıldığını söyleyebiliriz. Şanlıurfalılar hala bekliyor. Biz hayvanları sadece Şanlıurfa’da satmakla sınırlı kalmıyoruz, diğer batı illere de gönderiyoruz. Şu anda diğer illere hayvan sevkiyatı devam ediyor.

Dişi hayvan kesimi ile ilgili sınırlama getirilmişti. Bu kurala uygun hareket ediliyor mu?

Dişi hayvanların batı illerine sevkiyatı yok denecek kadar azdır. Çünkü bu illerde dişi hayvan kesimine yönelik bir talep söz konusu değildir. yani bu iller getirilen bu kurala duyarlı davranıyor. Ancak Doğu ve Güneydoğu illerine baktığımız zaman burada dişi hayvanlara daha fazla talep olduğunu görüyoruz. Çünkü  dişi hayvanlar daha ucuza geliyor. Bu duruma baktığımızda Şanlıurfa’nın da bu iller arasında en fazla dişi hayvan talebi olduğunu rahatlıkla söyleyebilriz.

Bu yıla baktığımızda vatandaşların kurban fiyatlarından oldukça şikayeti olduğunu görüyoruz. Kurban fiyatlarının yüksek olmasını neye bağlıyorsunuz? 

Kurbanların yüksek fiyata satıldığını bayrama bağlayamayız. Geçen yıla oranla bu yıl kurban sayısında yüzde 40 azalma vardır. Yani geçen yıl kurban bayramında kesimlerin hızla yapılması, hayvan sayısında ciddi bir düşüşe neden oldu. Bu nedenle hayvan az olunca fiyatlar da doğal olarak yükseldi. Yani Türkiye’de eski yıllara göre kurban kesilseydi. Şimdi canlı hayvan bulmakta oldukça zorlanırdık.

Hayvanların sağlık durumu ne durumda; herhangi bir hastalık var mı?

Bu bayramda vatandaşların gönlü rahat olsun. Bu yıl hiçbir bölgede hastalık görülmedi. Bu nedenle hastalıklı hayvan yok denecek kadar az, hayvanlar oldukça sağlıklı durumda.

Vatandaş kurban alırken nelere dikkat etmeli?

Kurban alınırken, hayvanın gözüne, dişine, ayaklarına ve ağzına bakılmalıdır. Hayvanların gözlerinin parlak ve sarı olmaması mutlaka kontrol edilmelidir. Büyükbaş hayvanlar 2 yaşını doldurması gerekir. Büyükbaş hayvanlarda iki ön dişinin düşmüş olmaması gerekir. Küçükbaş hayvanlarda ayaklarının sakat olması, gözlerinin görmemesi, veya dişlerinin olmaması kurban yapılmaya engeldir. Bunun yanında hayvanın burnundan su geliyorsa, hayvan ishal olmuşsa, göz sararıp solmuşsa ve memesi sakatsa bu hayvan kurban olmaz.

Kurban alımına ilişkin vatandaşlara herhangi bir tavsiyeniz var mı?

Bütün vatandaşlara sesleniyorum. Kurbanlar pahalı olabilir ama 30 kilogram et yerine 20 kilogram et olsa da kurban kesilmelidir. Hayvan pazarında her bütçeye uygun hayvanlar mevcuttur.

Kurban fiyatları ortalama nasıldır?

Pazarda küçükbaş hayvanlar 700 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken, büyükbaş hayvanlar ise ortalama 8 bin liradan satışa sunuluyor.

Advert

İlginizi Çekebilir

Acı tablo: Konserden geri dönüşüme (VİDEOLU)

Urfalı sanatçı Hozan Serwan (Cuma Sedefdişi) son dönemlerde yaşanan sürecin beraberinde getirdiği sıkıntıları en çok …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan