Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / DSİ’den Suruçlu çiftçilere uyarı

DSİ’den Suruçlu çiftçilere uyarı

( ŞANLIURFA – RHA ) DSİ Genel Müdürlüğü’den Suruç Ovası’ndaki çiftçilere önemli bir duyuru yapıldı. Duyuruda, Sulamanın 2 Ekim saat 06.59’dan itibaren durdurulacağı açıklandı.

Açıklama da şu ifadelere yer verildi;”Anadolu’nun güzel insanlarına, Suruç Ovasında yaşayan çiftçilerimizin binlerce dönümlük arazilerine sulama suyu getirebilmek, toprak, su ve bitki muhteşem üçlüsünü buluşturabilmek, Ülkemizin geleceğine ortak edebilmek için, Fırat Havzasında büyük emekler harcanarak Karakaya, Keban ve Atatürk barajları gibi depolamalar ve sayısız sulama projeleri geliştirilmiş, en son olarak da Suruç topraklarını suyla buluşturmak adına devasa terfi merkezleri, ana kanal, dev tüneller hizmete sunulmuştur.

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile Atatürk Baraj Gölü’nden terfi ettirilen su ile 560 bin dekar arazinin sulanması sağlanmaktadır. Proje ile Suruç ilçe merkezi ve 105 yerleşim yerinin tarım arazileri suya kavuşmuştur. Her biri saniyede 7,5 m3 su basan devasa pompalar, 90 m3/s kapasiteli 30 km’lik iletim kanalı, Dünyanın sayılı 17 km’lik sulama tüneli ve galeriyle baraj suyumuzu Taşbasan depolamasına getirdik. Oradan da kapalı modern bir şebeke ile Suruç halkının hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Suruç Ovası Pompaj Sulamasına bu güne kadar çok büyük paralar ve emekler harcanmıştır.Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 2,2 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu güzel toprakların insanı bu emeği ve bu büyük yatırımı tabii ki hak ediyorlar.

Suruç’da asırlardır hasretle beklenen suyu yaz boyunca adeta nehirler şeklinde çiftçimize akıtıyoruz. Ancak yıllarca hasretle ve sabırla beklendiğinden, suya kavuşmanın verdiği mutlulukla maalesef sezonda 5-6 defa sulama yapılması gereken yerde 10-15 defa sulama yapılarak suyumuz yanlışve bilinçsizce kullanılıyor, gerektiğinden çok fazla harcanarak israf ediliyor. Bol üretimin çok kullanılan suyla sağlanacağı anlayışı ile fazla su kullanımı hem ürüne, hem de topraklarımıza zarar verip erozyon, drenaj, tuzluluk ve alkalilik problemlerini beraberinde getiriyor.

Bilindiği gibi Ovadaki yeraltı suyu, geçmişteki fazla kullanımlarla tamamen boşalmışken, son birkaç yıl içindesulamadaaşırı su kullanılması sebebiyle çok hızlı bir şekilde yükselmiş, bütün ovanın altı tamamıyla suyla dolmuştur. Hatta bir kısım vatandaşlarımızın evini, tarlasını, bağını, bahçesini su basmaya başlamış, cenazesini defnedemez olmuş, şikayetler had safhaya yükselmiştir. Diğer taraftan, Ovanın sulanması maksadıyla Baraj gölünden ana kanala terfi ettirilen su için her yıl 30-35 milyon TL’lik enerji harcanmakta, ayrıca 10-15 milyon TL işletme giderleri oluşmaktadır.Yapılan bu sulamayla çiftçilerimizin gelirlerinde ciddi artışlar sağlanmış olup, refah seviyesi günden güne daha da yükselmektedir. Halihazırda bu giderler Devlet tarafından karşılanmakta ve çiftçilerimiz tarafından su kullanım hizmet bedeli şeklinde ödenmek üzere tahakkukları yapılmaktadır. Ancak bu güne kadar çiftçilerimizden bu konuda bir tahsilat yapılamadığı gibi ve henüz ödemenin yapılacağına dair emare de görülmemektedir.  Bu giderlerin DSİ tarafından ödenerek çiftçimize yapılan sulama hizmetlerinin bu şekilde sürdürülebilmesi mevzuat dahilinde kesinlikle mümkün değildir.

Bu yüzden; sulamada kullanılan suyun enerji ve hizmet bedelinin ödenmeden ve aynı zamanda gereğinden çok daha fazla suyun da kullanılarak bu ödenmeyen bedellerin katlanarak artması suretiyle su verilmeye devam edilemeyeceğinden; Suruç Pompaj Sulamasına ait pompalar 2 Ekim 2017 tarih saat 06.59’dan itibaren durdurularak Suruç Ovasına aşağıdaki şartlar sağlanmadan su verilmeyecektir.

1.Sulamadan istifade eden çiftçilerimizin enerji ve işletme için harcanan ve kendilerine bildirilen 2015 ve 2016 yılı borçlarını 1 ay içerisinde, 2017 yılı borcunu da yıl sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

2.Vahşi yöntemle yapılan sulamayla Ova fazla suyla dolduğu için çiftçimiz, kendisine emanet edilen su alma ağzından sonra tarlasında yağmurlama ve damla sulama sistemini yapmazsa, artık hiçbir şekilde su alamayacaktır.

3.Önümüzdeki yıl su alma ağızlarına ön yüklemeli sayaçlar takılacaktır. Bu sayaçların çalışması ve Çiftçimizin tarlasına su alabilmesi için, İşletme görevlisinden kart alıp Ziraat Bankası aracılığıyla kartına m3 cinsinden su yüklemesi gerekmektedir. Bu konuya hassasiyetle riayet edilmelidir.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan