Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Fakıbaba: Lisanslı depoculuk desteklerimiz artarak devam edecek

Fakıbaba: Lisanslı depoculuk desteklerimiz artarak devam edecek

(Ruha Haber Ajansı) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önümüzdeki dönemde Hükümet ve Bakanlık olarak üzerlerine düşen görevi artırarak devam ettireceklerini söyledi.

Bakan Fakıbaba, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda yaptıkları çalışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Fakıbaba, lisanslı depoculuğun AK Parti Hükümeti olarak 2005 yılında hayata geçirildiğini belirterek, uygulamanın ürünlerin modern ve sağlıklı depolarda muhafaza edilmesini sağlayan, hasatla birlikte ihtiyaç duyulan depolama ve finansman imkânı getiren bir sistem olduğunu belirtti.

Lisanslı depolar tarafından düzenlenen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile üreticilerin, ürününü istediği zaman değerlendirebildiğini, böylelikle hem hasat zamanı üretime bağlı fiyat düşüşlerinden korunduğunu hem de ileriki aylarda artan fiyatlardan yararlanabildiklerini vurgulayan Fakıbaba, aynı şekilde sanayici ve tüccarların da satın aldığı ürünü bu depolarda stoklayarak finansman imkânlarından faydalanabildiğini dile getirdi.

Fakıbaba, hükümet olarak depoculuğun yaygınlaşması ve başta üreticiler olmak üzere tarım piyasasının bütün aktörlerinin sistemden daha fazla yararlanması için devamlı ilave adımlar attıklarını belirterek, bu kapsamda lisanslı depolarla ilgili vergi ve Bağ-Kur prim kesintisi istisnaları getirdiklerini açıkladı.

Ayrıca lisanslı depolara teslim edilen ürünlere depo kira desteği vererek üretici, sanayici ve tüccarın lisanslı depolardan daha fazla istifadesinin önünü açtıklarını ifade eden Fakıbaba, bu kapsamda buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, ayçiçeği için ayda ton başına 3 lira; pamuk için 7 lira; fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kaysı, antepfıstığı, kuru üzüm, kuru incir için de 10 lira depo kira desteği verdiklerini söyledi.

Fakıbaba, lisanslı depolara ürününü teslim eden üreticilere ELÜS karşılığında uygun şartlarda kredi imkânı sağladıklarını ve üreticilere, Tarım Kredi veya Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmaları halinde kredi faizinin % 50’si kadar indirim imkânı getirildiğini belirtti.

Lisanslı depo kapasitesi 1,9 milyon tona, kurulan şirket sayısı 42’ye ulaştı

Lisanslı depo yatırımlarının teşviki amacıyla 10 milyon TL’ye kadar yatırım kredilerinde % 75, işletme kredilerinde ise % 50 faiz indirimi sağlandığını ifade eden Fakıbaba, “Tüm bu destek ve teşviklerle lisanslı depoculuk hızla gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Nitekim bugün itibarıyla lisanslı depo kapasitesi 1,9 milyon tona, şirket sayısı ise 42’ye ulaştı. Halen kuruluş izni almış olan 103 şirketin de faaliyete geçmesi halinde toplam lisanslı depo kapasitemiz katlanarak artacaktır.” dedi.

Fakıbaba, bunların yanı sıra TMO Genel Müdürlüğünün, hem uzun dönemli kiralama garantili lisanslı depo projesi ile hem de lisanslı depolar üzerinden alım garantisi vererek depoculuğun yaygınlaşmasını sağladığına dikkati çekti.

20 ton buğday üreten çiftçimiz ilave 1000 lira gelir elde edecek

Mevcut desteklere ilave olarak 20 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile üretici, üretici birliği ve kooperatifler için ilave destekler getirdiklerini belirten Fakıbaba, açıklamasında şunları kaydetti:

“6 aya kadar olan depo kira desteklerini, hububat için 3 TL’den 6 TL’ye, fındık için 10 TL’den 20 TL’ye, pamuk için 7 TL’den 14 TL’ye yükselttik. Lisanslı depoya teslim edilen ürünler için ton başına 25 TL’yi geçmemek üzere nakliye desteği vereceğiz. Lisanslı depoya teslim edilecek ürünlerin depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılan analizler için parti başına 25 TL’yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği ödeyeceğiz. Hükümetimiz tarafından verilen bütün bu destek ve teşvikler ile lisanslı depoculuk, üreticilerimiz için çok daha cazip hale getirildi. Örneğin bir çiftçimiz, ürettiği 20 ton buğdayı, lisanslı depo üzerinden pazarladığında vergi istinası, nakliye, kira ve analiz ücreti gibi desteklerle, asgari 1.000 TL gibi ilave kazanç elde ediyor. Bu da ortalama 6 ha alanda buğday üreten çiftçi için ürün gelirine % 5 ila % 10 arasında bir ilave kazanç anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde lisanslı depoculuk sisteminin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda hem Hükümet hem de Bakanlık olarak üzerimize düşen görevi artırarak devam ettireceğiz.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan