Anasayfa / TÜM HABERLER / KÜLTÜR-SANAT / Paşabahçe’den ‘Göbeklitepe Figür ve Göbeklitepe Dikilitaş Obje’

Paşabahçe’den ‘Göbeklitepe Figür ve Göbeklitepe Dikilitaş Obje’

Paşabahçe Mağazaları, evrensel dünya mirasına sahip çıkacak bilinci oluşturmak, çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve tarihi değerleri yaşatmak ve daha geniş kitlelere tanıtılabilmek için ‘Camda Dünya Mirası’ koleksiyonunu tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor. Bu koleksiyonda dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye ait eserler de gün ışığına çıkıyor.

 Özgün tasarım anlayışı ile Paşabahçe Mağazaları, ‘Camda Dünya Mirası’ koleksiyonunda yer alan ‘Göbeklitepe Figür’ ve ‘Göbeklitepe Dikilitaş Obje’yi tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

‘Göbeklitepe Dikilitaş Obje’, tapınaklarda bulunan T biçimindeki sütunlarda görülen el, kol tasvirlerinden ve sütunlar üzerinde işlenmiş hayvan rölyefleri ve soyut sembollerden esinlenilerek tasarlandı. Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpmaktadır. T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer almaktadır. T biçimindeki sütunlarda görülen el ve kol tasvirleri nedeniyle, sütunların stilize edilmiş insan formları olduğu düşünülmektedir. Sütunlar üzerinde, işlenmiş hayvan rölyefleri ve soyut semboller mevcuttur. Üretimi 2.000 adetle sınırlı, el imalatı camdan üretilen Göbeklitepe Dikilitaş Obje ‘pate de verre’ tekniği ile şekillendirildi.

Şanlıurfa Müzesi’nde bulunan dünyanın en eski tam boy heykelinin modelinden esinlenilerek tasarlanan ‘Göbeklitepe Figür’ ise el imalatı camdan üretildi ve ‘pate de verre’ tekniği ile şekillendirildi.

Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, 1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedildi. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başladı. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kültür merkezi olduğu anlaşılmıştır.

Paşabahçe Mağazaları Hakkında

Cam sektörünün küresel oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu şirketlerinden Paşabahçe Mağazaları A.Ş. özgün, modern, yenilikçi ve müşteri odaklı yapısıyla sofra ve mutfak eşyaları zincir mağazacılığı alanında Türkiye’de lider konumdadır. ‘Yaşam’ ve ‘Butik’ konseptleriyle cam, seramik, porselen, ahşap, çelik sofra ve mutfak eşyalarının yanı sıra dekoratif koleksiyon ürünlerini de müşterilerinin beğenisine sunan Paşabahçe Mağazaları, bugün Türkiye’de 13 ilde 48 lokasyonda ve İtalya’nın Milano kentinde olmak üzere toplam 49 mağaza ile hizmet vermektedir.

Advert

İlginizi Çekebilir

Yaşar ve Beyaz ailesinin mutlu günü

Şanlıurfa Kasr-ı Saadet düğün salonunda iş adamı Abdurahman Yaşar'ın oğlu Yusuf Yaşar Ak parti Eyyübiye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan