Anasayfa / TÜM HABERLER / SAĞLIK / İlaç kullanan daha fazla su tüketmeli!

İlaç kullanan daha fazla su tüketmeli!

İlaç kullanan daha fazla su tüketmeli!

Özellikle yaz aylarında vücudun fazla su kaybetmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor.Uzmanlar, vücuttaki genel su miktarının azalmasının, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre psikiyatrik ilaç kullananlar daha fazla su tüketmeli.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, özellikle yaz aylarında yeterli su tüketiminin önemine işaret etti.

Beyin sağlığı için suyu ihmal etmeyin

“Özellikle sıcak yaz aylarında beyin sağlığınız için susuz kalmamaya özen gösterin” diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, su içmenin tüm beden, özellikle de beyin için çok önemli olduğunu söyledi.

Susuzluk en çok yaşlıları ve çocukları etkiliyor

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle ter yoluyla vücut suyunun kaybedildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Örneğin birçok baş ağrısının sebebi basitçe susuzluktur. Özellikle çocuk ve yaşlılar susuzluk hissetmeyebilir. Bu sebeple sıcak çarpmaları ve susuzluğa bağlı sorunlar çocuk ve yaşlılarda daha sık görülebilir. Yaşlılarda susuzluk kandaki üreyi artırarak bilinç bulanıklıkları ve davranış sorunlarına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

İdrar rengini kontrol edin

Susuzluk hissedilmiyorsa idrar renginin koyulaşmasının vücudun su ihtiyacını gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, su içmekten hoşlanmayanlara nane, limon ya da tarçın ile sularını tatlandırmalarını tavsiye etti.

Susuzluk ilaçların yan etkisini ortaya çıkarabilir

Vücuttaki su miktarının azalmasının, ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olduğunu kaydeden Ünsalver, ”Psikiyatri ilaçlarının çoğunluğu karaciğerde parçalanır ve böbrekte çok az işlem görürler. Bu sebeple özellikle böbreklerin süzme işlevini artırmak için fazla su içmeye gerek yok. Ancak genel vücut su miktarının azalması, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

İlaç tüketiminde su miktarı artırılmalı

Psikiyatrik ilaç kullanımında fazla su tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir de ilaçlar da terlemede artma yapabilir ve bu sebeple sodyum klorür azalması olacağı için psikiyatri ilacı kullananlar her zaman içtiklerinden 2-3 bardak daha fazla su içseler ya da idrar renkleri açık olacak biçimde su içseler iyi olur.

Antidepresan kullanırken dikkatli olunmalı

Yaşlıların antidepresanların sodyum azaltıcı etkisine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ünsalver,“Hele hem yaşlı hem antidepresan kullanan hem de hipertansiyon sebebiyle tuzsuz beslenenlerde kayıp daha fazla olabilir. Bipolar affektif bozukluğu olan hastalarda ürenin yükselmesi manik dönem belirtilerine eğilim yaratabilir bu yüzden sıvı alımlarına dikkat etmeliler ve fazla protein içerikli kırmızı et ve baklagil tüketmemeliler” diye konuştu.

Ünsalver, probiyotik etkili kefiri mutlaka hastalarına önerdiklerini de belirterek “Çünkü kefir bağırsaktaki faydalı bakterilerin oranını olumlu etkiliyor. Psikiyatrik ilaçlar ise bakterileri azaltıyor, bu yüzden probiyotik dengeleyici içeceklerle hem sıvı eksiği hem de sodyum eksiği kapatılabilir” dedi.

Alkol tüketimi sıvı kaybını artırıyor

Yazın tatille birlikte artan alkol tüketimin de sıvı kaybını artırabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Alkol tüketiminin beynimize birçok zararı olmakla birlikte beyinde su kaybını artırıcı etkisi daha da çabuk görünür. Alkol aldıktan sonraki sabah baş ağrısının sebebi beynin susuz kalmasıdır. Özellikle alkol alımı durumunda mutlaka sıvı eksikliğinizi tamamlamaya özen gösterin” uyarısında bulundu.

Aşırı su tüketiminden kaçının

“Aşırı su içmenin sodyumu düşürebileceği unutulmamalı” diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, bu sebeple sadece su değil, ayran, probiyotik etkili kefir, soğuk çorbalar, bitki çayları ve sulu meyveler ile su ihtiyacının karşılanmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Advert

İlginizi Çekebilir

Çocukları Tehdit Eden Yaz İshallerine Karşı Korunma Önerileri

İshal günde üç ya da daha fazla yumuşak veya sıvı kıvamlı dışkı çıkışı olarak tanımlanır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan