Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Küveytli Hayırseverlerle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Küveytli Hayırseverlerle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Türkiye’de Suriyeli muhacirlere yönelik çeşitli insani yardım çalışmaları yürüten ATAA İnsani Yardım Derneği Şanlıurfa Şubesi tarafından kente davet edilen 8 kişilik Kuveyt heyeti, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i makamında ziyaret ederek bir işbirliği protokolü imzaladı.
ATAA İnsani Yardım Derneği Genel Müdürü Khaled Alissa öncülüğünde, dernek şube başkanı Usame El Şedun, TÜMSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Kırboğa ve Kuveytli işadamı, doktor ve farklı meslek kollarında faaliyet gösteren hayırseverlerden oluşan heyeti makamında kabul eden Vali Erin, heyet üyelerine Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli muhacirlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Suriyeli muhacirlerin yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik devletimizin çalışmalarının yanında sivil toplum kuruluşlarının da faaliyetler yürüttüğünü ve bu süreçte Kuveytli derneklerin de yanlarında yer aldığını kaydeden Vali Erin, “Bu kapsamda Kuveyt’i ziyaret ettik, teşekkür ettik. Suriyelilerin durumu bizi üzüyor. Bu durum, ümmet bilincine sahip yeni kardeşlerimizin olduğunu görmemizi sağladı. Yaptığınız hayırlar kabul olsun. Şanlıurfalı ve Suriyeli kardeşlerimiz adına da teşekkür ediyorum” dedi.
ATAA Derneğini ziyaret ederek yaptıkları işler hakkında bilgi aldıklarını ve heyecanlandıklarını dile getiren Vali Erin, “Burada çalışan batılı kuruluşlar da var. Gıda, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar belirli bir oranda karşılandı. Ancak bu yardımları farklı bir boyuta geçirmenin vaktidir: devlet olarak gerekli yatırımları yapıyoruz. Okullarımızın bir kısmını Suriyelilere tahsis ettik. Bir yıl içerisinde 50 bin Suriyeli çocuğun okula devamını sağladık. Ama, 70-80 bin civarında çocuk daha var. Niyetimiz, son çocuğu da eğitime kazandırabilmek. 2019’da bu hedefi gerçekleştirmek istiyoruz. Geçen seneye kadar 25 bin çocuk okuldaydı. Kuveytli kardeşlerimizin üstlendikleri projeler var, beraber yaptıklarımız var. ATAA derneğinin de böyle bir niyeti var” dedi.
Suriyelileri evlerinde, çadırlarında ziyaret ettiklerini ve her evde ayrı bir drama şahit olduklarını dile getiren Vali Erin, “Eğitim, birinci önceliğimiz, ikincisi ise dezavantajlılara yönelik somut adımlar atmak. ASPİM aracılığıyla özel programlar uyguluyoruz. Bunun biraz daha kurumsal hale gelmesi lazım. Tespit ettiğimiz 2000 yetim var, şartları iyi değil. Bu çocukları nezih ve temiz ortamlara alıp, eğitebileceğimiz kurumsal yapılara ihtiyaç var. Bunun için Necat Derneği, tahsis ettiğimiz binayı yurt yaptı. Önümüzdeki dönemde bunu daha arttıracağız. Bu müdahale ile bile 100 yetim kız çocuğunun ihtiyaçları karşılanıyor. Eğitim alıyorlar, okula gidiyorlar” diye konuştu.
Dışarıda kalan tek bir yetim çocuk bırakmayacak şekilde bu çalışmayı geliştirmek istediklerini ifade eden Vali Erin, bu maksatla Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda Kuveyt ve Katarlı derneklerin katkısıyla 800 çocuğun barınabileceği bir çalışma başlatıldığını söyledi.
İş hayatına katılmayı bekleyen 200 bin kadar Suriyeli gencin varlığına da değinen Vali Erin, bu gençlerin yardımlarla yaşamlarını devam ettirmeleri yerine OSB ve diğer yerlerde fabrikalar kurup, bunları istihdama yönlendirmek istediklerini, bunun için de kabiliyet kazanabilecekleri kurslar düzenlediklerini, uluslararası geçerliliği olan sertifika veren merkezler açmak istediklerini ve devlet imkânlarıyla böyle bir merkezin açılacağını belirtti.
Suriye vatandaşlarına verilen sağlık hizmetlerinden de bahseden Vali Erin, il genelinde sadece Suriyelilere hizmet veren 22 sağlık kuruluşu bulunduğunu, burada Suriyeli doktorların da çalıştığını ancak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi anlamında eksiklik bulunduğunu dile getirdi. 1700 yataklı şehir hastanesi için ihalenin yapıldığını ama hizmete girmesinin uzun zaman alacağını hatırlatan Vali Erin, “Nüfusumuz artıyor, ayda 65 bin Urfalı, 15 bin Suriyeli yeni doğanımız var. Şu anda Kuveytli hayırseverler ve ilgililerle Şanlıurfa’da 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi yapılması konusunda çalışıyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin burada yaşayan Suriyeli misafirlerin her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştığını ama destek olmak isteyenlere de kapılarının her zaman açık olduğunu belirten Vali Erin, “Suriyeli kardeşlerimizin sıkıntıları bizi de üzer, mutluluklarıysa mutluluğumuzu artırır. Bu mutluluğu artırmak için gayret sarf ediyoruz. Suriyeliler aldıkları hizmetten memnun ama biz değiliz. Daha fazla gayret göstermeliyiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, kardeşlerimiz ile bir olmalıyız” diye konuştu.
Vali Erin’in konuşmalarını dinleyen ve Suriyeli muhacirler için kendi yapabilecekleri konuları istişare eden Kuveyt heyeti adına konuşan ATAA İnsani Yardım Derneği Genel Müdürü Khaled Alissa, Türkiye’nin Suriyeliler konusunda tüm insanlığa örnek olacak bir tutum sergilediğini ve büyük fedakârlıklarda bulunduğuna şahit olduklarını belirterek, bu insanlık yarışında Türkiye’nin yanında yer almak istediklerini ve destek olacaklarını söyledi.


Şanlıurfa’da Suriyelilere yönelik psikolojik destek verecek bir merkez kurmak düşüncesinde olan heyet, bu konuda Vali Erin ile istişarede bulunduktan sonra, yapmayı düşündükleri yardım ve destekler için Şanlıurfa Valiliği ile bir işbirliği protokolü imzaladılar.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan