Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / 31 Mart Seçimlerinde Urfa’da Kim ne yapar?

31 Mart Seçimlerinde Urfa’da Kim ne yapar?

(Ruha Haber Ajansı/RHA)-31 Mart yerel seçimlerine yaklaşık 3 ay kadar zaman kaldı. Peki, Şanlıurfa’da siyasi tablo nasıl bir süreçten geçiyor. Hangi parti ve partiler nasıl bir yol izleyecek en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Seçime yaklaştığımız bu günlerde seçim atmosferi gün geçtikçe artıyor. AK Parti Büyükşehir’de adayını netleştirdikten sonra ilçe adaylarını da önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Uzun bir süredir Ankara’yı mesken haline getiren mevcut başkanların bekleyişi büyük bir ihtimalle bu hafta bitecek. Ancak adaylık süreci netleştikten sonra ilçelerde dengeler değişir mi sorusuna birazdan yanıt bulacaksınız?

Öncelik şuradan başlayalım AK Parti’nin Şanlıurfa Büyükşehir adayını belirmesinden sonra nasıl etki yarattı? Kimler sevindi kimler adaya sıcak bakmadı?

AK Parti’nin büyükşehir adayı Zeynel Abidin Beyazgül AK Parti il başkanlığını yapmış ve uzun bir süredir partide siyaset yapıyor. 24 Haziran seçilerinde il başkanlığından istifa etmiş vekil aday adayı olmuştu. Ancak vekillik için aday sıralamasına girmemişti. Yerel seçim maratonun başlamasıyla birlikte ilk ismi geçen aday adaylarından oldu. Ki öyle de oldu. Merkez Beyazgül’ü mevcut belediye başkanına değişti.

Peki, Zeynel Abidin Beyazgül seçimde nasıl bir tablo çizer?

Seçime katkısı ne olur onu elbet seçim sonuçları gösterecek ancak, Kulislerde konuşulan bilgileri de buraya not düşmekte yarar olacağını düşünüyoruz. Zeynel Abindin’nin yakın siyasi çevresinin de aralarında bulunduğu birçok kulis bilgisine göre başarlı olmayacağı öngörülüyor. Gerekçe olarak da şehir merkezi ile sınırlı bir siyaset izlediği ve kırsalda çok ciddi bir karşılığı olmadığı ileri sürülüyor.

İlçe adaylarına gelmeden büyükşehirden devam edelim. AK Parti’nin büyükşehir adayının belirlenmesinin ardından kentteki muhalefet partileri genel merkezlerinden de işaret alarak ortak aday arayışına girdi. Henüz resmi olarak bir isim açıklanmadı ancak, bir iki isim üzerinde görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor. Partilerden gelen kulis bilgilerine göre tüm muhalefet partilerinin Sabahattin Cevri ismi üzerinde görüşme yaptıkları önü sürülüyor.

Peki, Cevheri’nin aday olması halinde seçimi nasıl etkiler?

Şanlıurfa’da AK Parti’nin büyükşehir belediyesini kesin kazanacak söylemleri devam ediyor. Ancak çatı adayı olarak lanse edilen Sabahattin Cevheri’nin Urfa seçimlerinde ikinci bir Ahmet Eşref Fakıbaba durumu yaşatabileceği de en çok konuşulanlar arasında yer alıyor.

Şanlıurfa’da uzun bir süredir seçim analizleri yapan bir kaynaktan (isminin yazılmasını istemedi) alınan bilgiye göre Çatı adayını Cevheri olması durumunda AK Parti’nin Urfa’da zorlanacağını ve hatta kaybetme durumun da olabileceğini paylaştı.

Kaynak, Cevheri’nin merkez oylarına hâkim olan bir siyasetçi olmasının yanı sıra kırsalda da ciddi karşılığı olan bir isim olduğunu söyledi.  Cevheri’nin tüm AK Parti ve MHP dışında tüm partilerden destek alacağını belirten siyaset analisti kaynak, kırsaldan gelen oyların belirleyici olduğunu ve büyükşehir adaylarının kırsala hitap etme ve onlar tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek bu durum baz alınırsa henüz adaylığı belli olmayan Cevheri kırsalda önde göründüğünü kaydetti.

Şimdi tüm siyasi partilerin ilçelerde nasıl bir yol ve taktik izleyeceklerini analiz edelim?

AK Parti ilçe adaylarının açıklanması uzun sürdü. Yapılan açıklamalara göre önümüzdeki hafta Perşembe günü açıklanabilir. Peki, niye bu kadar gecikti? Sorusuna yanıt ise AK Parti’nin ilçelerde yanlış aday tercihi yapmamak istemesi olarak değerlendiriliyor. Ancak bu konu ile ilgili basına çok sayıda iddia atıldı. Onlara hiç girmeden adayların açıklanmasından sonra nasıl bir tablo oluşur onun analizini yapalım?

AK Parti’de MHP ile olan İttifak’ta Şanlıurfa’da 2 veya 3 ilçenin MHP’ye bırakılması olası bir durum olarak görünüyor. Tüm Türkiye’ye baktığımızda adayları açıklanan tüm büyükşehirlerde en az 3 ilçede MHP adayı yarışacak. Bu durumun Urfa için de aynı şekilde olması bekleniyor.

Bu ilçelerin Siverek, Akçakale ve Harran olması bekleniyor. Peki, bu ilçelerde MHP kazanır mı? Sorusuna yanıt olarak gazeteci ve araştırmacı çevrelerden alınan bilgiye göre MHP, Harran ve Akçakale’de alabilir ancak Siverek’te almasının zor olduğu belirtiliyor. AK Parti’nin Siverek’i MHP’ye bırakması halinde ilçede HDP adayının seçilme durumunun çok yüksek olduğu da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Peki, aday gösterilmeyen mevcut belediye başkanlarının durumu ile ilgili nasıl gelişmeler olur onu da kısaca analizini yapalım?

AK Parti’de mevcut belediye başkanlarından aday gösterilmeyen birçok isimin küskünlere katılması bekleniyor. Ancak bazı iddialarda mevcut adaylardan çatı adayı veya bağımsız aday olma durumlarının da olacağı ileri sürülüyor.

Muhalefet partilerinde ise ilçe adaylarının belirlenmesinde AK Parti’nin ilçe adaylarının açıklanmasının ardında şekilleneceği ve aday yapılacak isimlerin ona göre belirleneceği belirtiliyor.

Şanlıurfa’da büyükşehir seçimlerinde çatı adayının ipi göğüslemesiyle birlikte merkez ilçeler dâhil birçok ilçede renklerin değişebileceği yapılan tahminler arasında yer alıyor.

Şanlıurfa’da siyasi çevrelerin ve yapılan kısmı araştırmalar neticesinde seçime 3 aydan kısa bir süre  kala seçim sonuç tahminleri ise şöyle:

Büyükşehir: AK Parti önde çatı sürpriz yapabilir

Bozova: AK Parti önce çatı adayı olursa değişiklik olabilir

Birecik: AK Parti

Viranşehir: HDP

 Birecik: AK Parti

Suruç: HDP

Hilvan: AK Parti önce çatı adayı olursa değişiklik olabilir.

Ceylanpınar: AK Parti

Halfeti: HDP Akçakale: İttifak MHP

 Harran: İttifak MHP

Siverek: AK Parti MHP ittifakında MHP girerse HDP alabilir. AK Parti girerse AK Parti adayı alabilir

Haliliye: AK Parti

Karaköprü: AK Parti

 Eyyübiye : AK Parti

 

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan