Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Tefecilik Meclis Gündemine Taşındı

Tefecilik Meclis Gündemine Taşındı

(Ruha Haber Ajansı RHA)-Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü tefeciler ile ilgili Meclisi’e soru önergesi verdi.

HDP Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü,tefecileri ve bunların eline düşen vatandaşları TBMM gündemine taşıdı. HDP’li Sürücü,Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “ Ekonomik sıkıntı çeken vatandaşları tefecilerin eline düşmekten kurtaracak bir çözüm düşünüyor musunuz” diye sordu. Soru önergesinde Sürücü, kuyumcu adı altında kredi kartıyla tefecilik yapan işyerlerinin sahiplerinin cezaevindeyken bile faaliyetlerinin sürdürdüğünü belirtti.
Sürücü’nün önerge gerekçesi ve soruları şöyle.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Abdullhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Tefecilik suçu, kazanç sağlamak maksadıyla bir kimseye “doğrudan ödünç para verme”, “senet kırdırma” veya “kredi kartıyla pos cihazından para çekme” yollarıyla ödünç para verilmesiyle oluşan ekonomik bir suçtur. Uygulamada tefecilik suçunun işlenme oranı, toplumda suç faillerinin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmalarının sağlanması konusundaki çekingenlik nedeniyle açığa çıkarılamamış ve siyah sayılar olarak ifade edilmiştir. Kişinin zor durumundan, tecrübesizliğinden, temyiz kudretinin eksikliğinden, irade zayıflığından faydalanılarak işlenen bu suç, ekonomik krizle birlikte son günlerde daha da artmıştır. Yapılan çoğu operasyon sonuçsuz kalmaktadır. Tutuklanan tefeciler bir iki ay cezaevinde kaldıktan sonra tekrar çıkmaktadırlar. Fakat bu arada tefecilik faaliyetlerinin devam ettiği iddialar arasında yer almaktadır.

Bu Bağlamda;

1. Son yıllarda kaç kişi “Tefecilik” suçundan gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır?
2. Tefecilik suçunun artması ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunlar yaratmaktadır. Bakanlığınızın buna dair herhangi bir çalışması olacak mıdır?
3. Tefecilerin gözaltı ve tutukluluk süreleri boyunca iş yerleri faaliyetlerinin devam ettiği iddiaları doğru mudur? İfadelerin yer verildi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan