Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Siverek Olayı TBMM’ye Taşındı

Siverek Olayı TBMM’ye Taşındı

HDP Şanlurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Siverek’te yaşanan arazi kavgasında 6 kişinin planlı bir şekilde öldürüldüğü iddiasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

HDP Şanlurfa Milletvekili Ömer Öcalan,  olayın arazi anlaşmazlığından ziyade planlı bir katliam olduğunun kamuoyuna yansıdığını kaydetti. Olayla ilgili detayları içeren soru önergesi ile  meclis gündemine taşıdı.

Öcalan önergesinde şu ifadelere yer verdi:”HDP Şanlıurfa Mv. Ömer ÖCALAN’dan Siverek’te Yaşanan Katliama Dair Soru Önergesi

HDP Şanlıurfa Mv. Ömer ÖCALAN, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde geçtiğimiz haftasonu yaşanan ve 6 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın araştırılması ve sağlıklı bilgilere ulaşılabilmesi amacıyla HDP Urfa Milletvekilleri ve hukukçulardan oluşan bir heyet ile birlikte bugün Siverek’te sivil toplum örgütleri, olayın tanıkları ve mağdur olan ailelerle görüşerek, olaya ilişkin incelemelerde bulunacaktır. Ayrıca, olaya dair Adalet Bakanlığı’na yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Ömer ÖCALAN, olayı meclis gündemine taşımıştır;

“Urfa’nın Siverek ilçesi Çeltik Mahallesi’nde 15 Haziran’da AKP’li eski vekil Züfikar İzol’un kardeşleri ile çocuklarının da karıştığı, arazi anlaşmazlığı yüzünden başladığı iddia edilen olayda  Zozan İzol (42), Mustafa Serdar İzol (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49) vurularak; Rıdvan Buluş (30), Serdar Delen (31) ise kavgayla ilgileri olmadıkları halde olay sonrası bölgeyi terk edenlerin otomobillerinin çarpması sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir. AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşleri Cemal ve Cihan İzol’ün ise yaralanan isimler arasında olduğu bilinmektedir.

1)      Adalet Bakanı olarak olaya ait görüntüler tarafınız ya da Bakanlık yetkililerinizce izlendi mi?

2)      Yaşanan olayla ilgili Bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa ne aşamadadır?

3)      Olaya ve soruşturmaya dair Bakanlığınız tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

4)      Olayda gizlilik kararı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, neden?

5)      Olaya ait görüntülerde kaç kişi tespit edilmiştir? Olayla ilgili kaç kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?

6)      Olayda kullanılan ateşli silahların kimlere ait olduğu tespit edilmiş midir?

7)      Dilan İzol’ün de beyanlarında geçen, katliamdan hemen önce jandarmanın öldürülen ailenin evinde silah araması yaptığı, aramadan sonra AKP eski milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşi Cihan İzol’un bir grupla birlikte silahlı baskın düzenlediği iddiaları doğru  mudur?

8)      Dilan İzol’ün beyanlarında geçen ve basına da yansıyan iktidar partisi eski milletvekillerinden Zülfikar İzol’ün olay sonrası emniyet yetkililerini arayarak soruşturma sürecine müdahale etmeye çalıştığı iddialarına dair bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem ya da soruşturma başlatılacak mıdır?

9)      Yakınları öldürülen ve benzer bir tehlike içerisinde olan ailenin diğer fertlerine dair bakanlığınız tarafından herhangi bir koruma tedbiri aldırılmış mıdır? “

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ömer ÖCALAN  Şanlıurfa Milletvekili

Urfa’nın Siverek ilçesi Çeltik Mahallesi’nde 15 Haziran’da AKP’li eski vekil Züfikar İzol’un kardeşleri ile çocuklarının da karıştığı, arazi anlaşmazlığı yüzünden başladığı iddia edilen olayda  Zozan İzol (42), Mustafa Serdar İzol (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49) vurularak; Rıdvan Buluş (30), Serdar Delen (31) ise kavgayla ilgileri olmadıkları halde olay sonrası bölgeyi terk edenlerin otomobillerinin çarpması sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir. AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşleri Cemal ve Cihan İzol’ün ise yaralanan isimler arasında olduğu bilinmektedir. Hayatını kaybedenlerden Hakkı ve Zozan İzol’ün kızları Dilan İzol’ün olaya ilişkin beyanları ise şu şekildedir; “Olaydan bir gün önce, burada kimler yaşıyor, kimler kalıyor bakmaya geldik diyerek evimize jandarma geldi. Komutan ‘Yeni atandım, bunların bilgisini almak için geldim’ dedi. Tabii biz sonradan işlenen cinayetin, vahşetin planlı olduğunu anladık. Çünkü jandarmanın gelmesinden bir gün sonra, 15 Haziran Cumartesi sabahı 08:30’da bu olay yaşandı. “Sabah erkenden babamın öz amca çocukları, yani eski AK Parti milletvekillerinin öz kardeşleri, amcamların evine önce traktörle gidiyorlar. Evi kameraya alıyorlar, taciz ediyorlar, küfrediyorlar kışkırtmak için. Bizimkiler de dışarı çıkınca bunlar diyor ki, ‘Siz bizi 5 dakika bekleyin, biz size ne yapıyoruz görün!’ dedikten sonra 4 araba ve bir traktör evin önüne geliyor. Annemi, babamı, amcamın eşini, amcamın oğlunu direkt kafalarına sıkıp öldürüyorlar. Bu onların içini soğutmuyor herhalde, bir de cenazelerin üstüne çıkıp taşla, sopayla vuruyorlar. Orada yerde yattıkları halde bunu yapıyorlar. Biz bunların hepsini kendi ellerimizle kameraya aldık ve elimizde 3 açıdan çekilmiş kamera görüntüleri var.  Bizim evimiz ve iki amcamızın evi birbirine yakın ama saldıranların evi biraz daha uzakta, hepimiz aynı köyde yaşıyoruz. Önce amcamların evine gidiyorlar, ‘Biz geleceğiz’ deyince amcamlar da annemleri ve babamları çağırıyorlar. Görüntülerde tespit edilen 12 kişi var. Taramalı tüfeklerle, nişan alarak hepsinin kafasına sıkıyorlar. Yanı sıra, Dilan İzol olay günü şikayetçi olduklarını ama ne Siverek ne de Şanlurfa Emniyeti’nden herhangi bir bilgi alamadıklarını söylerek beyanlarına; “ Bu olayın üstünün örtülmesinden korkuyoruz. Bunu yapan şahıslar arkası güçlü olan insanlar. Biz karakolda ifade verirken, amirin telefonu çalıyor. Arayan kişi eski AKP milletvekili Zülfikar İzol. Oradaki amir de telefonu kapatmaya çalışıyor biz göremeyelim diye. Telefonda Zülfikar İzol diye yazıyordu. Olay sırasında o yoktu ama 12 kişi arasında öz kardeşleri ve yeğenleri vardı” şeklinde devam etmiştir.

Bu bağlamda;

1)            Adalet Bakanı olarak olaya ait görüntüler tarafınız ya da Bakanlık yetkililerinizce izlendi mi?

2)            Yaşanan olayla ilgili Bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa ne aşamadadır?

3)            Olaya ve soruşturmaya dair Bakanlığınız tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

4)            Olayda gizlilik kararı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, neden?

5)            Olaya ait görüntülerde kaç kişi tespit edilmiştir? Olayla ilgili kaç kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?

6)            Olayda kullanılan ateşli silahların kimlere ait olduğu tespit edilmiş midir?

7)            Dilan İzol’ün de beyanlarında geçen,  katliamdan hemen önce jandarmanın öldürülen ailenin evinde silah araması yaptığı, aramadan sonra AKP eski milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşi Cihan İzol’un bir grupla birlikte silahlı baskın düzenlediği iddiaları doğru  mudur?

8)            Dilan İzol’ün beyanlarında geçen ve basına da yansıyan iktidar partisi eski milletvekillerinden Zülfikar İzol’ün olay sonrası emniyet yetkililerini arayarak soruşturma sürecine müdahale etmeye çalıştığı iddialarına dair bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem ya da soruşturma başlatılacak mıdır?

9)            Yakınları öldürülen ve benzer bir tehlike içerisinde olan ailenin diğer fertlerine dair bakanlığınız tarafından herhangi bir koruma tedbiri aldırılmış mıdır?

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan