Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Suruçlu çiftçilerin sorunları TBMM’ye taşındı

Suruçlu çiftçilerin sorunları TBMM’ye taşındı

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pak-demirli’ye sordu.

Öcalan, soru önergesinde şu soruları yöneltti:”AK Parti’nin tarımdaki yapısal sorunlara dair kalıcı çözüm üretmek yerine, var olan yapısal sorunların daha da derinleşmesine yol açacak yanlış̧ poli-tikalarda ısrarını sürdürmektedir. Tarımsal üretimde sorunlar bu kadar belirginken AKP, çiftçiyi, üreticiyi desteklemek yerine tam tersine küçük çiftçi ve üreticiyi üretimden koparmak adına, sermaye adına politikalar üretmeye devam etmektedir. AKP’nin son olarak açıkladığı ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ ile sermaye adına tarımsal politika ürettiğini ortaya koyduğunu açıkça göstermiştir.
AKP’nin yanlış ve yandaş tarım politikasından etkilendiği gibi en fazla Şanlıurfa çiftçisi etkilenmekte-dir. Başta Pamuk (% 42) olmak birçok tarımsal üründe Türkiye üretimin önemli bir kısmını karşılayan Şanlıurfa çiftçisi son yıllarda gittikçe artan maliyetler karşısında ya üretimi terk ediyor ya da zorla ayakta kalmaya çalışıyor. çalışmaktadır. Şanlıurfa’da yaşanan yoğun işsizlik ve yetersiz yatırımlar ile birlikte girdi maliyetlerindeki artış, ürün satış fiyatlarının düşük olması ve devletin son zamanlarda uygulamaya koyduğu tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaşma, dolayısıyla, temel geçim kaynağından mahrum kalma noktasına getirmiştir. Buna ilave olarak son iki yıldır su bedellerinin aşırı bir şekilde artması çiftçi açısından süreci daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir.
Düzenli su verilmemesinden kaynaklı 2018 yılında Şanlıurfa pamuk çiftçisinin %35’i susuzluktan dolayı ürününü tarladan kaldıramamıştır. Son olarak sulama birliklerinin %50’yi aşan oranlarda suya zam yapması çiftçiyi üretim yapamaz hale getirmiştir. Suruç’ta tarımsal amaçla kullanılan su birim fi-yatının, 2018 yılında 96 TL iken 2019 yılında 168 TL olması, artan mazot ve gübre fiyatları ile birlikte çiftçiyi üretemez noktaya getirmiştir. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Şanlıurfa’da çiftçiler özelinde bütün çiftçilerin yaşadığı sorunlarına ilişkin ivedilikle çözüm üretmeye yönelik adım atması gerekiyor.
Bu bağlamda;
Şanlıurfa-Suruç’ta 2018 yılında 96 TL olan tarımsal amaçla kullanılan su birim fiyatının 168 TL olmasının gerekçesi nedir?
Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?
Çiftçinin maliyetini artırıcı benzer uygulamaların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığı bilindiğine göre çiftçinin maliyetini artıran politikaların ısrarla uygulamasının amacı nedir?”
Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan