Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Harran Üniversitesinden kişiye özel öğretim üyesi ilanları mı veriliyor?

Harran Üniversitesinden kişiye özel öğretim üyesi ilanları mı veriliyor?

Harran Üniversitesi tarafından verilen öğretim üyesi ilanlarına yazılan özel koşullar diğer adayların başvurusunun engellendiği iddia edildi. Ortaya çıkan iddialarla ilgili üniversite yönetiminin açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu.

Hatırlayacağınız üzere, 12 Nisan 2019 tarihli haberimizde; Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından kişiye özel akademik kadro ilanlarıyla ilgili olarak hazırlanan bilgi notunda, “…Üniversitelerin akademik personel alımı için ilana çıktığı kadrolara ilişkin olarak ek koşullar belirlediği, ancak söz konusu ek koşulların bir adayı işaret edecek biçimde spesifik olarak belirlendiği ve böylece ilana diğer adayların katılımın engellendiği, ilanlara konulan ek koşullar yoluyla belirli kişilerin alınarak üniversitede kadrolaşmaya gidildiği şeklinde iddialar yer almaktadır. Yapılan inceleme ve soruşturmalarda Üniversiteler tarafından çıkılan bazı ilanlarda yer alan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik olarak ve akademik rekabeti engelleyecek biçimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında büyük benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar için doğrudan ataması yapılan kişilerin yüksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda bilimsel kalite ve bilim disiplinleri arasındaki farklılıklarla açıklanamayacak ölçüde kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği görülmüştür. Üniversitelerin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aykırılık teşkil edeceği, tesis edilen işlemin dava konusu edilmesi halinde yargı makamları tarafından atama işleminin iptal edileceği, buna bağlı olarak üniversitenin işleyişi üzerinde olumsuzluk etkiler yaratacağı ve kişiler açısından mağduriyetler yaratacağı, söz konusu atama işleminde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı açıktır”. ifadeleri yer almıştı.Yükseköğretim Denetleme Kurulunun çok açık uyarısına rağmen üniversiteler kişiye özel öğretim üyesi ilanlarına son sürat devam ediyor.

Harran Üniversitesi tarafından 13 Eylül 2019 tarihli ve 30887 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen 13 Profesör, 36 Doçent ve 32 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 81 öğretim üyesi kadrosuna baktığımızda; özellikle Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinde yer alan ilan şartlarının kısıtlayıcı ve akademik rekabeti engelleyici olduğu görülmektedir.

Örneğin; “SAHABE RİVAYET İLİŞKİSİ KONUSUNDA ÇALIŞMASI OLMAK.” “SİNGÜLER İNTEGRALLERDE VE SOBOLEV UZAYLARINDA ÇALIŞMALAR YAPMIŞ OLMAK.”, “ŞANLIURFA’DAKİ TASAVVUF VE TARİKATLAR ÜZERİNE ÇALIŞMASI OLMAK” “KASTALLANİ’DE KIRAAT KONUSUNDA ÇALIŞMASI OLMAK.”, “SAHABENİN HADİS RİVAYETİ VE SAHİH HADİS ALGISI KONUSUNDA ÇALIŞMASI OLMAK. “MOBİL AĞLARDA ENERJİ ODAKLI VERİ TRANSFERİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPMIŞ OLMAK” gibi kişiye özel nitelikte olan koşullar yer almaktadır.

İlana yazılan bu tarz adayı tanımlayan çalışma şartlarının Yükseköğretim Denetleme Kurulunun paylaştığı bilgi notunda ifade edildiği üzere, dava konusu edilmesi halinde yargı makamları tarafından ilanların iptal edilebileceği gibi söz konusu atama işleminde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğurma ihtimalinin de yüksek olduğu hususuna dikkat edilmelidir.

Bu kapsamda, Harran Üniversitesi tarafından şayet atlanmışsa şu bağlantı adresinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulunun bilgi notundaki açıklamalar ışığında konunun yeniden değerlendirilerek kişiye özel nitelikteki ilanların iptal edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Memurlar.Net

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan