Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / HRÜ’den Göbeklitepe ve Karahantepe Kazılarına Büyük Destek

HRÜ’den Göbeklitepe ve Karahantepe Kazılarına Büyük Destek

 

 

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik tarafından üniversitede oluşturulan, yapılacak araştırmaların daha sistemli şekilde yürütülmesine olanak sağlayan ve birçok farklı bilim dalının bir araya gelerek ortak çalışmalar yürütmesine imkân hazırlayan şemsiye grupları proje konseptine bir yenisi daha eklendi.

Harran Üniversitesi’nin yeni yüzü haline gelen proje konsepti dahilinde Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarına yönelik bir proje grup toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğünden katılımcılarla toplam 25 bilim insanını bir araya getiren, koordinatörlüğünü Dr. Öğretim üyesi Kasım Takım’ın üstlendiği Göbeklitepe Araştırmaları Şemsiye Grubu, hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı.

Göbeklitepe’yi bilimin tüm disiplinleriyle inceleme yeteneğine sahip olacak olan grup; başta Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere, Veteriner Fakültesi, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve İlahiyat Fakültelerinden ilgili öğretim üyelerinden oluşuyor. Grupta 4 üst çalışma grubuna ait olmak üzere, toplam 14 alt çalışma grubu bulunmakta. Bu grup sayesinde, Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarından elde edilen kalıntılar bilimin tüm disiplinleri açısından incelenerek; Göbeklitepe’de yaşayan toplumun etnik, sosyolojik ve biyolojik yapısı ve günlük yaşam biçimleri (dini inançları, beslenme tarzları ve doğayla olan ilişkileri) ortaya çıkartılmaya çalışılacak. Bu kapsamda antik DNA laboratuvarı ve karbon-14 laboratuvarı gibi büyük çaplı projelere imza atmak isteyen ekibin en büyük hedefi; başta Göbeklitepe olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm arkeolojik kazılara destek olarak bölge tarihinin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarmaya yardımcı olmaktır. Böylece Harran Üniversitesi’nin özellikle neolitik kazılar için bir araştırma merkezi haline getirilmesi hedeflenmektedir.

Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının başkanı ve aynı zamanda Göbeklitepe Şemsiye Grubu’nun danışmanı olan Prof. Dr. Necmi Karul, Harran Üniversitesi’nde neolitik kazılar özellikle de Göbeklitepe kazılarının tanıtımı ile ilgili üniversite akademisyenlerine 10 Ocak 2020 tarihinde bilgilendirme sunumu gerçekleştirerek, Göbeklitepe araştırmaları Şemsiye Grubunun ilk toplantısını icra etti. Harran Üniversitesi akademisyenlerinin ilgiyle takip ettiği toplantıda; Neolitik Çalışmalar Araştırma Merkezi/Enstitüsü kurulum çalışmalarını başlatma ve birlikte çalışma kararı alındı. Bu kapsamda Harran Üniversitesi laboratuvar altyapısının en kısa sürede tamamlanarak, kazılarda elde edilen unsurların analiz ve incelemelerinin yapılmasına olanak sağlanacak. Tam donanımlı olarak faaliyet gösterecek laboratuvarların, bölgede yapılan tüm arkeolojik çalışmalara hizmet vermesi planlanıyor.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan