Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Urfa çiftçisi üretemezse ne olur?

Urfa çiftçisi üretemezse ne olur?

Elektrik fiyatlarındaki artış sadece küçük ve orta ölçekli çiftçileri değil, büyük araziler işleyen çiftçileri de zorluyor.

RHA AJANS/RHA) – Şanlıurfa’dan telefonla arayan bir çiftçimiz elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek bunun yansımalarını anlattı. 

Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, çiftçinin anlattıkları kendi bireysel sorunu değil, Anadolu’dan Trakya’ya kadar üretim yapan hemen her çiftçinin yaşadığı sorun. Okuyunca siz de hak vereceksiniz.

Anlattıkları özetle şöyle:

“ Urfa Siverek’te 70 bin dönüm arazide çiftçilik yapıyoruz. Geniş bir aileyiz. Babam hepimizi okuttu. Üniversite mezunu olarak çok sevdiğimiz çiftçilik mesleğini sürdürüyoruz. Fakat son iki yıldır artık üretmekte zorlanıyoruz. Şehire gitmek istemiyoruz. Fakat, üretimi sürdürmek için üretim aracımız olan traktörlerimizi satmak zorunda kalıyoruz. Mazotgübre, hastalıklarla mücadele için kullandığımız zirai ilaç fiyatları bizim ürettiğimiz ürünün fiyatından bir kaç kat daha fazla artıyor. Son iki yıldan bu yana elektrik fiyatları bunların hepsini geçti.

En çok ektiğimiz ürünlerden birisi pamuk. Türkiye pamuğunun yarısından fazlasını Urfa üretiyor. Ama yüksek elektrik fiyatları nedeniyle suyu çekip pamuğu sulayamayacağımız için pamuk ekiminden vazgeçiyoruz. Yanı başımızda GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) gibi dünyanın örnek projelerinden birisi var. Buradan elektrik üretiliyor. Türkiye’nin her yerine gidiyor. Biz Urfa’da elektriğe hasret, suya hasret kalıyoruz. Baraj orada duruyor, biz yeraltından su çekiyoruz. Daha doğrusu elektrik fiyatları çok yüksek olduğu için artık suyu da çekemiyoruz.

Rusya’dan buğday, arpa alınıyor, Amerika’dan,Yunanistan’dan pamuk getiriliyor. Mercimek Kanada’dan geliyor. Bu ülkelerdeki çiftçilere verilen destek, ithalata verilen paranın onda biri bize verilse biz her şeyi üretiriz. Pamuk, buğday, arpa, kavun, karpuz, mercimek, örtüaltı domates her ürünü üretebilir gücümüz, toprağımız, bilgimiz var. Ama maliyetler çok yüksek. Bu maliyetler düşürülürse üretim yapabiliriz. Biz üretim yapmak istiyoruz.

Fıstık üretimine yöneldi

Elektrik maliyetinin yüksek olması, gübre, mazot, ilaç ve diğer girdilerin çok pahalı olması nedeniyle 100 dönüm arazimizde badem diktik.Geçen seneden bu yana 200 dönüme Antep fıstığı diktik. Fidan olsa daha çok fıstık dikmek istiyoruz. Toplam 500-600 dönümü bulacak. Bu alanlara artık bir daha pamuk, buğday, arpa, mercimek ekilemeyecek. Stratejik ürünlerin ekimini bırakmak zorunda kalıyoruz. Devlet elektrik fiyatlarında indirime gitse üretim yapar ve ülkemize büyük katkı sağlarız.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan