Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / Urfalı Vekil Aydınlık’tan corona virüs önergesi

Urfalı Vekil Aydınlık’tan corona virüs önergesi

(RHA AJANS/RHA) – CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, koronavirüs nedeniyle etkilenen ekonomide alınacak önlemlerin kamu bankalarında ve özel bankalarda bulunan çek ve senetlerin kapsam içine alınması yönünde bir çalışma olup olmadığını yazılı soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Sektör fark etmeksizin çek ve senetle ticaret yapanların büyük bir çıkmazda olduğunu ifade eden Aydınlık, “bugüne kadar ekonomik anlamda bazı önlemler alındı, takdirle karşılıyoruz; ancak çek ve senetle ticaret yapanlar şu an tam bir çıkmazın içerisinde çünkü ödeme tarihi yaklaşan çek ve senetler ekonominin koronavirüs nedeniyle yavaşlaması neticesinde ödenemeyecek vaziyette. Küçük esnaftan tutun, orta ve büyük ölçekli işletmelere, firmalara, çiftçiye, sanayiciye çek ve senetle çalışan her sektörde ciddi sıkıntılar var. Acilen tedbir alınması gerekiyor aksi halde telafisi güç sonuçlar doğuracaktır” dedi.

İHRACAT YAPANLAR UZUN SÜREDİR ZARARDA

Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında en son 20 ülkeye kara, hava ve demiryolu ulaşımının kapatıldığını hatırlatan Aydınlık, “ilk olarak bazı komşu ülkelerle ilişkimizi keserek başladı sıkıntılar; ancak gün geçtikte ülke sayısı da arttı. En son 20 ülkeyle her türlü ulaşım yolumuzu kapattık. Yaşanan durum çok ciddi ama bir yandan da ekonomik gerçeklikler var; gümrüklerin kapatılması, hava ve deniz yolunun kapatılması ürünlerin teslim edilememesine ve ödeme alınamamasına sebep oldu. Şimdi bu işletmelerin, şirketlerin, çiftçilerin ödemeleri var, çek ve senetleri var. Para alışverişi olmadığı için ödeme yapamayacaklar o nedenle acilen hem kamu bankalarını hem de özel bankaları kapsayacak şekilde çek ve senetler belirli bir süre faizsiz ertelenmeli” diyerek sözlerine devam etti.

TEDBİR ALINA KADAR GEÇEN HER SANİYE KAYIP

Düzenlemenin gecikmesi halinde kepenk indirmelerin, işçi çıkarmaların yaşanabileceğini hatırlatan Aydınlık, “telefonlarımız susmaz oldu; esnaf, işletmeci, sanayici her kesimden arıyorlar, durumlarının çok kötü olduğunu, bu şartlar altında daha fazla dayanamayacaklarını ifade ediyorlar. Sadece maddi anlamda değil manevi anlamda da zor durumdalar, bu vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntı psikolojilerini de yıpratmış vaziyette. İşverenler borcunu ödeyememe korkusuyla, işçi de işini kaybetme korkusuyla yaşıyor. Tedbir alınana kadar geçen her saniye kayıp. Bu konuda acil bir çalışma yapılması şarttır” dedi.

DOĞALGAZ VE SU BORÇLARI DA ERTELENMELİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başlattığı ve daha birçok belediyenin uygulamaya koyduğu borcu bulunsa dahi su kesintisinin yaşanmaması için alınan tedbirleri hatırlatan Aydınlık, “Sayın Başkan’a bir kez daha teşekkür ediyorum, kendisi yine öncü oldu. Bu tip uygulamalar insanlarımıza nefes aldıracak tedbirler, umarım tüm belediyelere örnek olur. Bununla beraber vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri, bir süre borçtan kurtulmaları için de hükümetin doğalgaz dağıtım şirketlerine bir talimat vermesi, bu konuda bir düzenleme yapılması şarttır. İvedi bir şekilde bu konunun da çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan