Anasayfa / TÜM HABERLER / GÜNCEL / Şanlıurfa’daki STK’lardan tarihi yerlerdeki kaçak yapılaşmaya tepki!

Şanlıurfa’daki STK’lardan tarihi yerlerdeki kaçak yapılaşmaya tepki!

Şanlıurfa’daki STK’lar yaptıkları basın açıklaması ile Harran Suriçi, Soğmatar ve Eyyüp Nebi’de yapılan kaçak yapılaşmalara tepki gösterdi.

STK’lar yaptıkları basın açıklaması ile Harran Suriçi, Soğmatar ve Eyyüp Nebi’de yapılan kaçak yapılaşmalara tepki gösterdi.

Şanlıurfa Kent Konseyi, Urfa Çalışma Grubu Derneği, Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Şanlıurfa Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği yaptıkları ortak basın açıklaması ile Harran Suriçi, Soğmatar ve Eyyüp Nebi’de yapılan kaçak yapılaşmalara tepki gösterdi.

STK’lar adına açıklamayı Şanlıurfa Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Selim Açar yaptı.

Ortak yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa İlimizin lokomotifi olan Tarih Turizm ve Tarım konusunda çok değerli alanları, tarihi ve kültürel varlıkları bünyesinde barındıran Harran İlçemiz Milattan Önce 6000 li yıllardan bugüne yaklaşık 8000 senelik bir süreçte kesintisiz yerleşim alanı olmuştur.  Sur İçi ve Harran evleri 2000 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine girmiş, Dünya Miras Listesine girmek için de işlemler devam etmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin en büyük anıtsal camisi olan ulu caminin restorasyonu, İçkale ve hamam ile birlikte aydınlatılması, yürüyüş yolları ile turizme açılması planlanırken, yaşadığımız pandemi sürecinde özellikle Sur İçi dediğimiz Kentsel arkeolojik sit alanı ve 1. Derece arkeolojik sit alanını kapsayan bölge içerisinde yaptığımız incelemelere göre, 15-20 arası yeni kaçak yapılaşmaya gidildiği üzülerek tespit edilmiştir. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun amir hükümlerine aykırı olarak yapılan bu kaçak yapıların doğuracağı sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır;

• Unesco tarafından her yıl güncellenerek yayınlanan Dünya Miras Listesi’nin uluslararası turizmi yönlendirdiği yadsınamaz bir gerçekken, alanın bu şekilde betonlaşmasıyla Dünya Miras Listesine girememesinin müsebbibi olacak hatta geçici listeden de çıkarılabileceği tehlikesini doğuracağı,

•  Harran Sur İçi alanında bulunan Türkiye’nin en büyük anıtsal camisi olan Harran ulu camiinin, konik kubbeli geleneksel Harran evlerinin ve ören yeri yerleşiminin tarihi ve turistik yapısının bozulacağı,

• Bu tür tarihi ve kültürel değerler dünyada pazarlama stratejilerine konu edilirken bu tür bilinçsiz yaklaşımların Şanlıurfa’ya gelen yıllık 1,1 milyon turistin en az yarısının ziyaret etmek istediği Harran’ın tanıtımına ve şehrin ekonomisine zarar vereceği,

• Bu tahribatın yapıldığı alanlara bakıldığında daha önce kamulaştırması yapılmış, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait taşınmazların bile yapılaşmaya konu edildiği görülmüştür, kamu kaynaklarının tahrip edilmesinin ayrıca hukuka aykırılık teşkil edeceği kanılarına varılmıştır.

Yapılan tespitler çerçevesinde öneri ve sonuçlar belirtilecek olursa; Harran ilçe merkezinin konumlandığı alan şehircilik ilmi açısından incelendiğinde yer seçiminin ciddi sorunlar barındırdığı görülmüştür.  İlçe gelişme alanı olarak 1.derece sulu tarım arazileri ve 1. Derece sit alanları dışında gelişebileceği bir alana sahip değildir. Bu eşikler çerçevesinde ilçenin kentsel gelişme alanı olarak ya tarım arazilerinin ya da tarihi kültürel değerlerin tahribatına yol açması kaçınılmazdır. Bu noktada Harran İlçe yerleşimi yer seçimi yanlış bir karar olup iskân amaçlı yapılaşmalar için yeni bir alan seçilmelidir. Harran İlçesinin mevcut yeri ise tarih, turizm, tarım gibi faaliyetler için değerlendirilmek üzere yeni bir Alan Yönetim Planına konu edilmelidir.

Ayrıca alanın bu şekilde betonlaşmasında kamu kurumlarımızın denetim eksikliğini belirtmek isteriz. Başta Harran İlçe Belediyesi olmak üzere ilçe belediyesi işlem yapmadığı takdirde ise kanunen üç ay içerisinde Büyükşehir Belediyesinin yapılan usulsüz yapılaşmalar için yıkım kararı çıkarması gerekmektedir.  Ayrıca konu sadece bu iki kurumun uhdesinde olmayıp Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun da gerekli denetim ve cezai faaliyetleri yürütebileceğini belirtmek isteriz.

Harran; Harran halkının, siyasi kaygıların veya tahrip etmek isteyen herhangi birinin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli bir İnsanlık değeridir. Tarihin ve insanlığın bu ortak değerini korumak, Moğollardan sonra ilçenin uğramış olduğu en büyük tahribat mahiyetindeki bu kültür ve tarih erozyonuna dur demek adına; ilgili bütün kurumlarımızı göreve çağırıyoruz.”

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 9'da tuttu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan