Anasayfa / TÜM HABERLER / SPOR / Spor Kulüpleri Kanun teklifi meclise geliyor,artık dernek statüsünde olamayacaklar
Spor Kulüpleri Kanun teklifi meclise geliyor,artık dernek statüsünde olamayacaklar

Spor Kulüpleri Kanun teklifi meclise geliyor,artık dernek statüsünde olamayacaklar

Futbol kulüplerinde köklü değişiklikler öngören 'Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi' son şeklini almaya başladı. Sürekli gündemde olan ancak bir türlü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBBM) taşınamayan çalışmada sona gelindi.

Futbol kulüplerinde köklü değişiklikler öngören 'Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi' son şeklini almaya başladı. Sürekli gündemde olan ancak bir türlü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBBM) taşınamayan çalışmada sona gelindi.
DERNEK STATÜSÜNDE OLMAYACAKLARKanun teklifinin bu zamana kadar hazırlanmış metinler içerisinde en kapsamlısı olduğunu söyleyen CAS'ta da hakemlik yapan uzman Avukat Emin Özkurt, “Gelecek için doğru temellere dayanan ve Türk sporunda yaşanan veya yaşanması muhtemel problemlere ilişkin en makul çözümler getiren tasarı. Bu tasarı 5 temel dayanak üzerinde oluşturuldu. Türk spor kamuoyunda beklenen değişiklik geliyor. Yöneticilere sorumluluk şartı konulacak. Artık eskisi gibi kulüpleri batırıp gitmek yok.
-Kulüpler artık dernek statüsünde olmayacak Kulüplerin denetimini Gençlik ve Spor Bakanlığı yapacak. Yani bir kulüp kurulurken onayını bakanlıktan alacak ve yaşamı boyunca da bakanlıkça denetlenecek” dedi. Kanun tasarısının üzerinde şekillendiği 5 temel kriter maddesi şu şekilde oluşacak; Kulüpler bakanlığa bağlanıyor"
1- Spor kulüplerinin yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Mevcut düzende spor kulübü derneklerinin önce Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu uyarınca dernek olarak kayıt yaptırıp daha sonrasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na kayıt yaptırması sistemi kaldırılıp tesciller doğrudan bakanlık üzerinden yapılacak ve böylelikle kolaylaştırılmış kurulum sağlanacaktır.
2-Spor kulüplerine üç farklı yapılanma öngörülmüştür. Bunlar spor kulüpleri (mevcut spor kulübü derneği), spor A.Ş’ler ve spor kulübü yönetiminde spor A.Ş’ler.
3-  Denetim yetkisini federasyonlardan ve derneklerden alıp, Gençlik ve Spor Bakanlığı içerisinde koordine ediyor. Böylelikle Bakanlık tarafından hem spor kulüpleri ile spor A.Ş’lere hem de federasyonlara doğrudan denetim sağlanacaktır. Başkanlara hapis cezası geliyor.
4- Yöneticilere bazı sorumluluklar ve kısıtlamalar getiriyor ve bazı önemli hususları düzenliyor. Örneğin kulüplerin borçlanması, temlik edilmesi vb. hususlarda belirli sınırlamalar ve zorlaştırılmalar getirilecek olup, spor kulübü yöneticilerine kendi dönemindeki harcamalardan ve borçlandırmalardan doğrudan sorumluluk (hukuki) ve hapis cezası (cezai) sorumluluğuna gidilebilecektir.
5- Tahkim Kurulu gibi spor yargı organlarına düzenlemeler getiriyor. Kanunu detaylı incelediğimiz zaman ise, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile uyumluluğunun arttırılması gereken bazı unsurlar mevcut. Kulüpler Spor Bakanlığı'na bağlanıyor.

Advert

İlginizi Çekebilir

EHF Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek finalinde Konyaaltı Belediyesi ile İzmir BBSK eşleşti

2022-2023 EHF Hentbol Kadınlar Avrupa Kupası'nın bugün çekilen Çeyrek Final kurasında, Antalya Konyaaltı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi eşleşti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan