Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / Önen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı;
Önen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı;

Önen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı;

ÇHC Pekin Büyükelçimiz A. Emin Önen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı;“Müslümanlıkta kadın sultandır ve Allahu Teâlâ’nın bizlere emanetidir”

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle mesaj yayınladı.
    
Büyükelçimiz A. Emin Önen mesajında, “Çocuklarımızın vatana, millete hayırlı evlatlar olarak yetişmesinde çok büyük rol oynayan, toplumun yapısını güçlendiren, şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru ve toplumun temel taşı olan kadınlarımız daima özverinin, sevginin kaynağı olmuştur” diyerek, kadınların toplumsal statüleri ve elde ettiği kazanımlar güçlendikçe, siyasal, toplumsal ve kültürel hayata katılım imkânı arttıkça Türkiye'nin yarınlarının daha da aydınlık olacağını, Müslümanlıkta kadının sultan olduğunu ve bizlere Allahu Teâlâ’nın bir emaneti olduğunu söyledi.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934’de verildi
    
Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulünün Cumhuriyetin en önemli reformlarından olduğunu belirten ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Avustralya 1894 senesinde bağımsızlığını ilan ederek ilk kez kadın haklarını tanıyan modern ülke olarak tarihe adını yazdırmıştır. Ardından bu ülkeyi 1 Haziran 1906 senesinde Finlandiya izlemiştir. Bu ülkelerin peşine 1915 yılında Danimarka, 1917 yılında Rusya, 1918 yılında İngiltere, Azerbaycan ve Kanada, 1919 yılında Almanya ile Avusturya, 1920 yılında Amerika ve 1917 – 1926 ve 1934’de Türkiye kadın haklarını kabul eden devletler arasına adlarını yazdırmıştır. Batılı birçok ülkede kadınlar bu hakları İkinci Dünya Savaşı sonrasında elde etmişken, kadınlarımızın 1934 yılında seçme ve seçilme hürriyetine sahip olması, kadınlarımıza verilen değerin en güzel tezahürüdür. Biz, hükümet olarak, kadınlarımızın toplumsal hayatta, iş hayatında, siyasette daha güçlü var olabilmeleri, eğitim fırsatlarından mahrum kalmamaları için çok büyük reformlar gerçekleştirdik” dedi.
“Dinimiz kadına çok değer vermiş”
     Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, hayatın her alanında, sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, huzurlu, sağlıklı bir toplumun temel taşları olduğunu ve Müslümanlıkta kadının sultan olduğunu söyledi.
     Bilindiği gibi; Avrupa’dan gelen “Anneler – Babalar günü” gibi günleri kutlamak âdettir. Yani, âdette bid’attir. Âdette bid’at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler babalar, kadınlar günü tertip etmekte ve hediye vermekte mahzur yoktur. Zira kadınlar da zamanı geldiğinde birer annedir. Anneleri senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir. Dinimizin kadına çok değer verdiğini belirten Önen, “İslamiyet’ten önce kadının hiç değeri yoktu. Araplar, kız çocuklarını diri diri gömüyorlardı. Kâbe etrafında bile kadınlar çıplak dolaşırlardı. Müslümanlık gelince bu kötü âdetler son bulmuştur. Müslümanlıkta kadın sultandır. Dinimiz kadına çok değer vermiş, erkeğe de çok mesuliyet yüklemiştir” diye konuştu.
“Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir”
ÇHC Pekin Büyükelçimiz Önen, “Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir. Eğitimli bir kadın, eğitimli çocuklar demektir. Ekonomik gücü olan bir kadın, daha sağlıklı aileler, daha müreffeh bir toplum demektir. Hepimiz bu bilinçle çalışmalı ve kadınlarımızın, kızlarımızın önündeki tüm engelleri teker teker kaldırmalıyız. Kadın anadır, bacıdır, eştir” diyerek  ‘Kadınlar size Allahü Teâlâ’nın emanetidir. Sizin onların üzerinde, onların da sizin üzerinizde hakları vardır’ hadis-i şerifini hatırlatarak, tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
‘Cennet annelerin ayakları altındadır’
     “Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür” [İ.Asakir] hadisini hatırlatan Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Peygamberimizin ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’ sözünün muhatabı olan dünya kadınlarının 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun. Bütün dünya kadınlarına sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler diliyorum” diyerek mesajını şu Hadis-i Şerif ile tamamladı;
     “Her kadın, bir erkeğin ya kızıdır, ya kardeşidir yahut hanımı veya annesidir. Kadınlara kötü şeyler reva görülmemeli, onlara layık olduğu değer verilmelidir. (R. Nasıhin)
     Büyükelçimiz Önen, "Bilindiği gibi; Türkiye genelinde 4 Aralık günü Dünya Madenciler Günü adı altında kutlanıyor. Bugün oldukça zor şartlarda görev yapan ve ekmeklerini taştan çıkaran madencileri unutmama günü. Başta Maden Şehitlerimiz olmak üzere tüm Madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun" diyerek Madenciler Gününü de kutladı…

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan