Anasayfa / TÜM HABERLER / GÜNDEM / Ali Babacan: ‘Amacımız Muhalefet Değil iktidar Olmak’
Ali Babacan: 'Amacımız Muhalefet Değil iktidar Olmak'

Ali Babacan: ‘Amacımız Muhalefet Değil iktidar Olmak’

‘Profesyonel muhalafet yapmak için değil, iktidar olmak için DEVA’yı kurduk’ DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, T24’te Murat Sabuncu’nun konuğu oldu. Babacan gündeme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

‘ Profesyonel muhalafet yapmak için değil, iktidar olmak için DEVA’yı kurduk’ DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, T24’te Murat Sabuncu’nun konuğu oldu. Babacan gündeme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
 
Amacımız iktidar olmak
“Yeni bir siyasi partinin öncelikle kendi özgün kimliğini oluşturması lazım. Eğer bu noktada belli bir aşamaya gelmeden herhangi bir ittifak algısının içerisine girersek, o zaman bizim algımız o grup içerisinde erir. Bunu özellikle iktidar tarafı çok istiyor. İktidar yanlısı basın her gün bizi belli bir grup içerisindeki fotoğrafların ortasına koyuyor. ‘Bunların hepsi bir’ diyorlar. Biz iktidar tarafının stratejisine düşemeyiz. Biz DEVA Partisi’ni profesyonel muhalefet yapalım diye kurmadık, iktidar olmak için kurduk. Bunun vatandaşlarımız tarafından iyice anlaşılması lazım.
 
Asgari gelir desteğini hayata geçireceğiz
“Çok somut bir projemiz var; asgari gelir desteği. Bir ailenin farklı kanallardan gelebilecek gelirine bakılacak. O ailenin asgari ihtiyacına bakılacak. Şu andaki geliri ile asgari ihtiyacı arasındaki farka biz ‘asgari gelir desteği’ diyoruz. Asgari gelir desteğiyle aradaki farkı kapatmanın da devletin bir görevi olduğuna inanıyoruz. Aile hekimlerinde olduğu gibi, her bir ailenin zimmetleneceği sosyal destek uzmanları aile-aile, fert-fert insanları takip edip eksiklikleri telafi edecek. Model bu.
 
Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim yöntemini değiştireceğiz
“Gençlerle bir toplantımızda hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisi bir arkadaşımız dedi ki, ‘Adaletle ilgili sorunları çözmek için yapılacak iki şey var. HSK ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim yöntemini değiştirmek lazım’. Bunu birinci sınıf öğrencisi söylüyor, çok önemli. Anayasa Mahkemesinin Meclis’in nitelikli çoğunluğu tarafından seçilecek üye sayısını artıracağız. Böylece siyasi partiler ortak isimler üzerinde uzlaşır ve liyakat öne çıkar.
 
Bahçeli hükûmetin üstünde veto mercii haline geldi
“Sayın Erdoğan 2018 seçimlerindeki yüzde 50+1’i, Sayın Bahçeli’nin ve MHP’nin desteğiyle ancak alabildi. Tek başına Meclis çoğunluğu yok. Dolayısıyla o destek çekilirse bir siyasi meşruiyet sorunu ortaya çıkar. Sadece Meclis’teki çoğunluk açısından değil, Cumhurbaşkanının siyasi meşruiyet sorunu da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu mecburi ortaklık. Bu ortaklığın devamı uğruna ciddi hatalar yapılıyor. Adeta küçük ortak, hükûmetin tüm uygulamaları üzerinde bir veto mercii haline geldi.
“Sayın Bahçeli’nin ‘ Türkiye için üretebildiği bir proje var mı’ diye hafızamı yokluyorum, aklıma hiçbir şey gelmiyor. Türkiye’nin herhangi bir sorunuyla ilgili bir çözüm üretebildi mi diye bakıyorum, aklıma hiçbir şey gelmiyor. Siyaseti tamamen hamaset üzerinden yürüten bir çizgi izliyor.
 
Ülkeyi şiddet ortamına sürüklemek kimsenin hakkı değil
“Selçuk Özdağ’la ilgili saldırıyı soruşturan savcı açıkça tehdit edildi, savcının fotoğrafları yayınlandı. İçişleri Bakanı ‘tepkisel bir şey’ diyor, neresi tepkisel? Tamamen organize bir şekilde hazırlanılmış ve siyasal şiddet tekrar Türkiye’nin sokaklarına hakim olmaya başlamış. Öncelikle Sayın Bahçeli’nin bu konu karşısında sağlam bir duruş göstermemesi başlı başına vahim bir durum. Daha da vahimi Cumhurbaşkanı’nın sessiz kalması. Çünkü sükût ikrardan gelir, yani sessizlik varsa zımni bir kabul vardır. Türkiye’yi hiç kimsenin 1990’lara götürme hakkı yok. Bu ülkeyi yönetemiyorsanız bırakıp gidersiniz ama bu ülkeyi yönetemeyip, sorunları çözemeyip tekrar ülkeyi bir kaos ve şiddet ortamına sürüklemek, Türkiye’yi dış politikada, dış güvenlik meselelerinde riske atmak kimsenin hakkı değil.
 
Yüksek faizden şikayet ediyorsa talimat versin, pazartesi düşürürler
“Yüksek faizden şikayet ediyorlarsa, hemen düşür talimatını versin. Kimi kime şikayet ediyor? Pazartesi sabahı Para Politikası Kurulu toplanır, sabah ilk iş ‘Cumhurbaşkanının talimatı var arkadaşlar, yapmak zorundayız’ der. Talimatın karşısında duramazlar. Biz durduk. Bakanlığı bıraktığım güne kadar Merkez Bankasına dokundurtmadım. Merkez Bankası, hazırladığımız o özgürlük ve bağımsızlık alanında çalıştı.
Parti kapatmalar geçmişte kalmalıdır
“Parti kapatma meselesi hukuki olmaktan çok siyasi bir konudur. Artık Türkiye’de bu parti kapatma meselesinin ilke olarak tamamen geçmişte kalması lazım.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Suruç Kaymakamı’nın Eli Cebinde Vatandaşla Konuşması Tepkilere Neden Oldu

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Kaymakam İbrahim Güneş'in bir vatandaşla yaptığı konuşmada elinin cebinde olması, devlet terbiyesine yakışmayan bir hareket olarak değerlendirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan