Anasayfa / TÜM HABERLER / Kanaat önderliğinde ölçüt ne?

Kanaat önderliğinde ölçüt ne?

(ŞANLIURFA-RHA) Nüfusu Suriyeli mültecilerle beraber 3 milyonu bulan Şanlıurfa’da her 3 kişiden birinin “kanaat önderi” sıfatıyla ön plana çıkması kentteki vatandaşlar arasında hayretle izlenmeye başlandı.

Çoğu zaman Ankara tarafından başkentte düzenlenen toplantılara Şanlıurfa’dan da adına kanaat önderi denilen kişileri çağrılıyor. Ancak sorun şu ki, adına kanaat önderi denilen kişilerin ne tür kişisel gelişimlerinin olduğu ya da toplum statüsünde ne kadar tanırlılıkları olduğu da kent ahalisi tarafından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı.

OTELDE KANAT ÖNDERLERİ VAR DENDİ AMA…

Geçtiğimiz gün 2017-2018 eğitim-öğretim yılının açılışını yapmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa’ya geldi. Başbakan Binali Yıldırım ve kurmayları eğitim-öğretim açılışını yaptıktan sonra özel bir otelde düzenlenen toplantıya katıldı. Başbakan’ın kente gelmiş olması ve toplantıya kadar her şey normalken; zurna otelde “kanaat önderi” adı altında çağrılan kişilerin toplantıya davet edildiği vakit koptu.

YA SÖZLÜK YANLIŞ BİLİYOR YA DA URFALILAR!

Kanaat önderi kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir. Ancak Şanlıurfa’daki kanaat önderi kavramı Türk Dil Kurumu’nun kendi sözlüğünde belirlediği anlamı dışında kalıyor. Kentte her 7 kişilik ekibi kurup başkan olan ya da yerel bir gazete de hafta da bir köşe yazarlığı yapan biri bu sıfatı kendinde görebiliyor ve Ankara’da yapılan toplantıda kenti temsil etme şiarıyla yola koyuluyor.

URFA’DA ESNAFLIK YAPAN BİRİ BİLE KANAAT ÖNDERİ OLABİLİYOR

Kanaat önderliği kelimesinin anlamı dışında kullanılması sonucunda nüfusu 3 milyonu bulan Şanlıurfa’da her 3 kişiden birinin kanaat önderi olmasıyla kentte yaklaşık 1 milyon kanaat önderi bulunuyor. Kanaat önderi olacak kişinin spor, siyaset, bilim ve kültür gibi alanlarda çalışmalarının olması ve bağlı bulunduğu kitlede tanırlığının olması gerekirken, Şanlıurfa’da küçük bir dükkan kiralayıp esnaflık yapan birinin kanaat önderi olması olasılığı da hayli fazla…Hal böyle olunca da Şanlıurfa’nın sorunlarının sürekli yerinde tekrarlaması ve sorunlarının üst bürokrasiye de aktarılmaması da normal karşılanıyor.

BUNLAR YÜZÜNDEN GERÇEK KANAAT ÖNDERLERİ GÖLGEDE KALIYOR

Şanlıurfa’da kanaat önderi sayısı her geçen gün artadursun, sözde kanaat önderleri yüzünden gerçek anlamda bu sıfatı hak eden kanaat önderleri de gölgede kalıyor. Öyle ki sözde kanaat önderlerinin ne şehrin kalkınması için bir çabaları var ne de projeleri…Ancak olası toplantılarda sözde kanaat önderlerinin fazlalığından iğne atılsa yere düşmüyor. Hal böyle olunca Şanlıurfa’nın da gelişiminden bir şey beklememek gerekiyor.

Advert

İlginizi Çekebilir

Urfa’da silah kaçakçılığına geçit yok!

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla kentte silaj kaçakçılığına geçit vermiyor. 6136 SKM suçunun önlenmesine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan