Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / ‘Suriyelilerin yüzde 75’i Türk vatandaşı olmak istiyor’

‘Suriyelilerin yüzde 75’i Türk vatandaşı olmak istiyor’

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa’daki Suriyelilerin sorunlarını değerlendirmek için yapılan çalıştayda konuşan Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, “Suriyelilerin yüzde 75’i Türk vatandaşı olmak istiyor.” dedi.

Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilerin mevcut durumu ve sorunlarının değerlendirilmesi için Ekonomi Kulübü Şanlıurfa Şubesi öncülüğünde çalıştay yapıldı. Yapılan çalıştaya Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Ekonomi Kulübü Başkanı Mehmet Ulutaş, İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, AFAD İl Müdürü Mahmut Sönmez, Şanlıurfa İHH İnsani Yardım Derneği Başkan Yardımcısı Ali Acar, Prof. Dr. Abdullah Ekinci ve Ekonomi Kulübü yönetim kurulu üyeleri katıldı.

AKIL: ‘SURİYELİLERİN PROBLEMLERİNİ ŞİMDİDEN ÇÖZMELİYİZ’

Suriyelilerin sorunları ile ilgili bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini öne süren Vali yardımcısı Ufuk Akıl, “Özellikle Suriyelilerin sığınmacı konusu başlı başına incelenmesi gereken ve bilimsel çalışmalar yapılması gereken bir husustur.” Bu sorunları ele alarak değerlendirmenin oldukça verimli olduğunu düşünüyorum. Şu anda Şanlıurfa’da 500 bin kişi Urfa’mızda misafir ediyoruz. Bunun dünyada belki başka bir örneği yoktur. Urfa, geçici barınma merkezi kapsamında misafir ağırladığına baktığımızda 6 yıl olmuş. Artık şehrimize katkı sunuyorlar. Tabi her şey güllük gülistanlık bir şekilde devam edecek diye bir kural yok. Bu nedenle ortaya çıkacak olan problemleri şimdiden çözmek gerekiyor. Ekonomi Kulübümüz gerek eğitim anlamında, gerek istihdam, gerekse iş anlamında Suriyeli kardeşlerimize hizmetler sunmaktadır.” diye konuştu.

‘ONLARIN EĞİTİM SİSTEMİNE, DİSİPLİNİNE KATKI SUNMAMIZ GEREKİR’

Vali Yardımcısı Akıl, “Uluslar arası örgütlerimiz, STK’larımızın destekleriyle bu hizmetler sunuluyor. Bunun için teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün Suriyelilerin yüzde 75’i Türkiye vatandaşlığına geçmek istediğini biliyoruz. Buradan da Suriyeli misafirlerimizin burada daimi olarak kalacaklarının anlamını çıkarıyoruz. Bu nedenle bizim yapmamız gerek onların eğitim sistemine, disiplinine, kurallarına katkı sunmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeliler ile ilgili yapılan çalışmalrı aktaran Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, şöyle konuştu:

“Biz göç idaresi müdürlüğü olarak sadece Suriyelilerle değil, bütün yabancı uyruklu misafirlerimize istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Ama tabiki ağırlıklı olarak Suriyelileri gündeme alıyoruz. Yaklaşık olarak 470 bin civarı resmi kayıtlara yansıyan Suriyeli nüfusu ilimizde yaşıyor. Bu rakamlar özellikle müracaat yapılınca ortaya çıkıyor. Buraya ilk geldiğimizde ciddi bir yoğunluk vardı. İnsanlar dışarıda sabahlıyordu. Biz bu kalabalığı sistemli bir hale getirerek ortadaki karmaşıklığı ortadan kaldırarak ciddi bir gelişme sağladık. Bir sistem değişikliği ile sıramatik sistemine geçtik. Sıramatik sistemi ile kişi geliyor, bir gün sonrası için kurumumuzdan sıra fişi alıyor. Bu sıra fişini alırken kişinin kayıt numarası fişin üzerinde yazılıyor, dolayısıyla bu sıra fişini başkasına devretmesi mümkün değil. Geçici koruma bölümü, ikamet bölümü, kimlik basımı, ön kayıt randevu gibi bölümlerimiz var. Günlük işlem sayısı 3 ila 4 bin arasında değişiyor. Bariyer sistemi ile de kadın ve erkekler farklı yerlerde sıraya geçiyor. Ön kayıtta 5-6 ay sonrasına randevu verdiğimiz oluyordu. Şu anda hemen hemen gününde ön kayıtlar oluyor. Ön kayıt için gelen kişi parmak izi okutup, fotoğraf çektirdikten sonra bir tatbikat süreci başlıyor. Bu tatbikat süreci de bir ay sürüyor. Ön kayıt yaptırdıktan somra kimlik numarasını alabiliyorlar.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan