Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Şanlıurfa’da Organik Şeker Çalışmalarına Başlandı

Şanlıurfa’da Organik Şeker Çalışmalarına Başlandı

(Ruha Haber Ajansı) Şanlıurfa’da organik şeker çalışmalarına yönelik olarak düzenlenen AR-GE toplantısı GAPTAEM konferans salonunda yapıldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner,” şeker pancarından şeker üretimi pahalıya mal oluyor. Bu anlamda şeker kamışından üretimin yapılması için çalışmamız gerekiyor. Bölgemizde şeker kamışından organik şeker üretilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.”dedi.

Organik şeker çalışmalarına yönelik olarak düzenlenen AR-GE toplantısı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü evsahipliğinde, GAPTAEM konferans salonunda yapıldı. TÜBİTAK 2221 Projesi kapsamında Sugarcane Research Institue (Pakistan Şeker kamışı Enstitüsü) araştırma enstitüsünden Dr. Naeem Fiaz, paydaşlara yaptıkları çalışmalar ve şeker kamışı yetiştiriciliği konusunda bilgiler verdi.

‘ŞEKER ÜRETİMİ PAHALIYA MAL OLUYOR’

Şeker pancarının stratejik bir öneme sahip olduğunu söylen GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, şeker kamışının Türkiye’de de üretilebileceğini vurguladı. Yaptıkları proje yürürlükten geçtiği taktirde Türkiye’de şeker kamışı üzerinde çalışma yapan ilk enstitü olacaklarını ifade eden Çetiner,“Yıllar önce şeker kamışının Şanlıurfa’da yetiştiğini kanısına vardık. Şeker pancarından şeker üretilmesi konusunda ülkemizde sektör gelişmiş.

 PANCAR, STRATEJİK BİR ÜRÜN

Fabrikalar ve çalışan nüfusu düşündüğümüz zaman şeker pancarı ülkemiz için stratejik bir ürün ama şeker pancarından şeker üretimi pahalıya mal oluyor. Bu anlamda şeker kamışından üretimin yapılması için çalışmamız gerekiyor.” dedi.

ÇETİNER: ŞEKER KAMIŞINDAN ORGANİK ŞEKER ÜRETİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ

Kamıştan şeker üretiminin pancardan daha kolay olduğunu belirten Çetiner,”Şeker kamışın da üretim çok kolay. Suyunu aldığınız zaman içindeki etanol uçtuğunda geriye şeker kalıyor. Bir çiftçi bile yetiştirdiği kamıştan suyunu çıkartıp, sıcak bir sacın üzerine döktüğü zaman şeker elde edebiliyor.

ÇALIŞMA İÇİN GAP TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜSÜ GÖREVLENDİRİLDİ

Bu nedenle genel müdürlüğümüz tarafından şeker kamışı üzerine çalışma yapmak ve Ar-Ge faaliyetleri yürütmek için enstitümüz görevlendirildi. Bölge şartları ve şeker kamışı yetiştiriciliği konusunda Ar-Ge faaliyetlerine başlayarak bölgemizde şeker kamışından organik şeker üretilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.”ifadelerine yer verdi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan