Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Tarımdaki sorunları Bakan Pakdemirli’ye yöneltti

Tarımdaki sorunları Bakan Pakdemirli’ye yöneltti

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, tarımdaki sorunlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sürücü, önergesinde,”Türkiye’de tarımsal üretimin omurgası çiftçilerdir. Çiftçiler kullanılan girdilerden mazot, tarım ilacı, gübre ve sera tohumlarında çok büyük ölçüde yurtdışına bağımlı bulunmaktadır. Kur hareketlerinden doğrudan etkilenmektedir. Üretim maliyetleri son derece yüksek olan ve finansal kriz içinde bulunan çiftçinin en büyük sorunlarının başında, artan maliyetler ve pazarlama kanallarındaki sorunlar gelmektedir. Ülkemiz de tarımı revize edecek, üretim ve satış motellerini belirleyecek yasal mevzuat boşluğu bulunmaktadır. Bu yasal boşluktan dolayı üretimde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Çiftçi bilgiye ulaşmakta sorunlar yaşamaktadır. Çiftçiler üniversitelerden, tarım kuruluşlarından bilgi alamamaktadır. Bu durum sonucunda çiftçiler orantısız gübre ve ilaç kullanarak hem ürünlerine hem de tarım arazisine zarar vermektedir.
2006 yılında çıkan Tarım Kanunu ile tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü getirilmiş olmasına rağmen, bu destek bugüne kadar söz konusu miktarın yarısı düzeyinde gerçekleşmiştir. Yeterli tarımsal destek alamayan çiftçiler bu duruma koşul olarak banka kredilerine ve tefecilere yönelmekte ve kazancının önemli kısmını faiz ödemesine vermektedir.”ifadelerine yer verdi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan