Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Urfa’daki ölümler için Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını istedi

Urfa’daki ölümler için Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını istedi

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, son dönemlerde kentte meydana gelen silahlı yaralanma ve ölümler ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine önerge verdi. Ayrıca Sürücü, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik teklif verdi.

Sürücü, önergesinde,”Çok geniş toprak mülkiyetini ve buna bağlı olarak geniş halk kitlelerini kontrol eden ağalar ve aşiret reisleri kontrol ettikleri gruplar adına, aslında devletin yapması gereken bazı toplumsal fonksiyonları da yüklenerek bir nevi müesseseleşmişler ve bu nüfuzlarını çoğunlukla kendi çıkarları doğrultusunda kötüye kullanmışlardır. Aşiret reislerinin halk üzerindeki ezici etkilerinden halkı korumakla yükümlü olan devlettir. Son yıllarda yaşanan aşiret kavgalarında devlet kolluk kuvvetleri ile bu saldırıları önlemeye yönelik çalışmalarda bulunması gerekmektedir.

15 Haziran günü Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşanan silahlı saldırıda 2’si kadın 4 kişi yaşamını yitirmiştir. 17 yıl önce başlayan husumet 15 Haziran gününe kadar devam etmiştir. Bu saldırıda kolluk kuvvetleri tedbir almakta ve olaya müdahale etmekte yetersiz kalmış ya da bilinçli olarak müdahale etmemiştir. Nitekim 14 Haziran 2018’de Suruç’ta katledilen Şenyaşar ailesinde de benzer durumlar yaşanmıştır. Esnaf olan Esvet Şenyaşar ve oğulları AKP milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları tarafından silahlarla saldırıya uğramış ve katledilmişlerdi. Benzer bir olay 13 Temmuz 2018’de de yaşanmıştır. Şanlıurfa’da güvenlik korucusu Toraman ailesi ile Boğaakça ailesinin fertleri arasında tarla sulama yüzünden çıkan tartışma, taşlı, sopalı silahlı kavgaya dönüştür. Açılan ateş sonucu Murat, Salih ve Ahmet Boğaakça kardeşler hayatını kaybetmiştir. Şanlıurfa’da son yıllarda artan bireysel silahlanma mafyatik tavırlarla birleşmiş ve halk üzerinde etki yaratılmak istenmiştir. Şanlıurfa’da silah teminin kolaylaşması göz ardı edilmemelidir. Bir önceki vali dönemimde  “korucu“ adı altında verilen silahların 1500 olduğu iddia edilmektedir. Verilen bu silahlar genellikle iktidara yakınlığı ile bilinen isimlere verilmektedir. Siverek ve Suruç örneğinde saldıran her iki tarafın da iktidar ile bağlantılı olmaları tesadüfi değildir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurularak yaşanan bu saldırıların temel sebebinin, arkasındaki gücün, saldırganların silah teminin ortaya çıkarılması ve olası çözüm alternatiflerinin tartışılabilmesi amacıyla Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.” ifadelerine yer verdi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan