Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Bu Projeyle Urfa’nın Tarım Ve Turizmi Canlanacak..

Bu Projeyle Urfa’nın Tarım Ve Turizmi Canlanacak..

“Türkiye’nin Bozkır Ekosisteminin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi’’ Projesi Ara Değerlendirmesi toplantısı yapıldı.

Küresel Çevre Fonunun GEF finanse ettiği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü DKMPGM ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü BUGEM tarafından yürütülen Türkiyenin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi projesi Türkiyenin bozulmamış bozkır alanlarının büyük bölümüne ev sahipliği yapan Şanlıurfada yürütülmüştür.

Proje bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunması için korunan alan yaklaşımının artırılması  bozkır biyoçeşitliliğinin korunmasının tarım orman mera çayır gibi üretim alanlarına yaygınlaştırılmasını bozkır ekosistemlerinin ekolojik bütünlüğünü güvence altına almayı ve bozkır sağlığını tesis ederek yöre halkını güçlendirmeyi hedefliyor.

Ekosistem temelli yaklaşımın geliştirilmesine katkıda bulunacak proje etkileşimtampon bölgeleri ve yaban hayatı koridorları gibi araçların uygulanması yoluyla korunan alanlar arasında ekolojik bağlantılar kurmayı korunan alanların yönetiminde etkin rol oynayabilecek yöre insanı ve diğer paydaşlar arasında bilgi paylaşımını destekliyor.

Proje kapsamında koruma ve yönetim planlaması yapılacak her üç pilot alanda da etkili bir yönetim ve izleme programı uygulanacak ve uygulanan programların etkisi yakından takip edilebilecek. Projenin hedefleri arasında ulusal bir bozkır stratejisinin hazırlanması ve Şanlıurfa temelli bir bozkır koruma stratejisinin oluşturulması da yer alıyor.

PROJENIN PILOT ALANLARI:

TEK TEK DAĞLARI MILLI PARKI: 2007 yılında milli park olarak ilan edilen Tek Tek Dağları orman bozkırı olarak tanımlanmakta ve önemli endemik türlere ev sahipliği yapmaktadır. Bunların içinde küresel öneme sahip  menengiç ormanları bulunmaktadır.

KIZILKUYU YABAN HAYATI GELIŞTIRME SAHASI: 2006 yılında yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen alan serbest dolaşan sınırlı sayıdaki ceylana  ve  soyu tükenmekte olan sürmeli kızkuşuna ev sahipliği yapmaktadır.

KARACADAĞ BOZKIRLARI: Sıradışı bir bozkır flora çeşitlilğine sahip olan Karacadağda 269 cinsi ve 66 farklı familyayı temsil eden 543 bitki türü 32 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Resmi koruma alan statüsü olmayan Karacadağda yeni bir bozkır koruma alanı oluşturulması projenin beklenen sonuçlarından birisidir.

Türkiyenin Bozkır Ekosisteminin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi Ara Değerlendirmesi GCP/TUR/061/GFF toplantısını Proje koordinatörümüz Nihan ARPA Dr. Michael Green GEF Proje Hazırlama ve Değerlendirme konusunda Uluslararası DanışmanDeğerlendirme Ekibi Lideri  Nafiz Güder Ulusal Danışman-Değerlendirme Ekibi Mensubu FAO-Alan bazlı Proje Asistanı Ömür Aybike YILDIRIM Bağımsız Uzmanlar Grubu ile Odak Grup olarak Uzmanlarımız Prof. Dr. Tahir POLAT Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU Doç.Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN ile 1 Kasım 2019 Cuma Günü Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapıldı.

Toplantıda Bağımsız Uzmanlar Grubu ile Odak Grup olarak teknik çıktıların ve elde edilenlerin görüşülmesi projenin ulusal ve kurumsal gereksinmeler ve öncelikler ile ilgililiğinin istişare edilmesi ve projenin etkililiğinin istişare edilmesi konularında çalışmalar yapıldı.

Proje Bağımsız Uzmanlar Grubu ile Odak Grubunda görevli Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi DOÇ.DR. ALI RIZA ÖZTÜRKMEN Avrupa ve Türkiyenin en büyük Bozkırlarının olduğu Şanlıurfa ilimizdeki TEK TEK DAĞLARI MILLI PARKI KIZILKUYU YABAN HAYATI GELIŞTIRME SAHASI ve KARACADAĞ BOZKIRLARINDA DÖRT YIL BOYUNCA uygulanacak projenin Şanlıurfa Valiliği Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMPGM Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Harran Üniversitesi ve bölgedeki diğer paydaşların etkin katılımı ile yürütülecek. Türkiyenin bozulmamış bozkır alanlarının büyük bölümüne ev sahipliği yapan Şanlıurfada yürütülecek proje KORUNAN ALAN YÖNETIMI uygulanarak bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunması yaklaşımını tarım orman mera gibi üretim alanlarına entegre etmeyi amaçlıyor.

BU PROJENIN ILIMIZE VE ÜLKEMIZE FAYDALI OLMASINI DILIYORUM. 3 YILLIK ÇALIŞMAMIZLA İLIMIZDEKI BOZKIR ALANLARININ ENVANTERI BAŞARILI BIR ŞEKILDE YAPILDI. TÜRKIYENIN BOZKIR EKOSISTEMININ KORUNMASI VE SÜRDÜRÜLEBILIR YÖNETIMI PROJESI GCP/TUR/061/GFF FAO TARIM ORMAN BAKANLIĞI ŞANLIURFA TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ BITKISEL ÜRETIM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DOĞA KORUMA VE MILLI PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MILLI PARKLAR 3. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VE ŞANLIURFA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ GIBI KURUMLARIMIZIN DESTEĞI VE BILGILERI ILE ÇOK GÜZEL BIR ENVANTER ÇALIŞMASIYLA ÇOK GÜZEL BIR ŞEKILDE DEĞERLENDIRILDI. İLIMIZE VE ÜLKEMIZE BÜYÜK KATKISI OLACAK OLAN BU PROJENIN BIR SONRAKI AŞAMALARINDA ÇOK ÖNEMLI ADIMLAR ATILARAK DOĞA ADINA ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR YAŞAYACAĞIMIZ IÇIN ÇOK MUTLUYUM. EMEĞI GEÇEN TÜM HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLERIMI SUNUYORUM. BU TÜR BAŞARILI ÇALIŞMALARIN ILIMIZE TARIM VE TURIZMINE SAĞLAYACAĞI KATMA DEĞERLERDEN DOLAYI MINNETTARIM. Dedi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan