Anasayfa / TÜM HABERLER / GÜNCEL / Sulama boruları patladı, Bozovalı çiftçiler perişan oldu

Sulama boruları patladı, Bozovalı çiftçiler perişan oldu

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde 7 köyün içinde geçen sulama borularının patlaması sonucunda çiftçiler perişan oldu. İddiaya göre, çiftçiler durumu sulama birliğindeki kayyuma bildirse de sonuç alamadı.

(İbrahim Halil Kuş-Özel Haber/ RHA AJANS)

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde çiftçiler sulama borularının patlaması sonucunda perişan oldu. Mahsullerini kaldıramayan çiftçiler yetkililerden yardım istedi.

 

SULAMA BİRLİĞİ’NDEN SONUÇ ALAMADILAR

Bozova ilçesine bağlı Kefirce, Yaylak Hacılar, Söğütlü, Kılıççören, Maşuk, ve Türkmenören köylerindeki çiftçiler bir haftadan bu yana ekinlerini biçemez, mahsullerini kaldıramaz oldu. İddiaya göre eskiye sulama birliği boruları bilinmeyen bir nedenden dolayı sürekli patlıyor. Boruların patlamasıyla sular tarlalara aktı, tarlalar birer bataklığa dönüştü. Çiftçiler durumu Atatürk Barajı Sulama Birliği Başkanlığı’ndaki kayyuma bildirdi. Ancak çiftçilerin iddiasına göre sulama birliği oralı bile olmadı. Sulama birliğinden sonuç alamayan çiftçiler boruların değişimi ve zararlarının karşılanması için yetkililerden yardım istedi.

 

“BEN BU TARLAYA 40-50 BİN LİRA MASRAF YAPMIŞIM”

Hüseyin Çetiner, tarlasına 40-50 bin lira kadar masraf yaptığını ve patlayan borular nedeniyle hasarının büyük olduğunu ifade ederek, “Dededen ve babadan çiftçilik yaparak geçiniyoruz. Cumhurbaşkanımız bize boş arazi kalmayacak şekilde üretin diyor. Biz de üretmeye devam ediyoruz. Biz bu zor günde arazideyiz. Ramazan’da bu arazilerimizde borular patladı.  Gün önce alt tarafı patladı, 3 gün önce yine patladı. Sabah makine geldi arazide hasat yapmaya, hasat yapamadık. Ben bu araziyi nasıl hasat edeyim? Ekinler çürümeye başladı. Bütün Urfa milletvekillerine sesleniyorum. Allah için bu işe bir el atın. Geçen sene ben bu tarlaya iki sefer pamuk ektim, ürün kaldıramadım. Makine geldi makine ekini biçemedi. Ben bu tarlaya emek vermişim. Çoluk çocuğumun rızkını bu tarladan kazanıyorum. 5 dönüme yakın alanım yok oldu, tarla köstebek yuvası gibi oldu. Ben bu tarlaya 40-50 bin lira masraf yapmışım. Bu boru hatları cazibelidir. Yaslıcan’dan başlıyor Yaylak’a kadar gidiyor. Bu hattın üzerinde 5 bin dönüm sulama var, kendimde bu hattın üzerinde sulama yapıyorum. Ben nasıl yapayım nasıl üreteyim? 3 gün geçmiyor bu borular patlıyor. Şanlıurfa milletvekillerine sesleniyorum. Sizden ricam bir an önce bu işe bir el atın. Biz mağduruz, çiftçiyiz. Bu zor günde, bu salgın gününde bir arazide üretim yapmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“BİZE UZUN SÜRELİ BİR ÇÖZÜM ÜRETEMİYORLAR”

Abdullah Çetiner, boruların sürekli patladığını ve sürekli bir çözüm üretilmediğini belirterek, “Burası Atatürk Sulama Birliği’nin çiftçilere verdiği mağduriyet bölgesi. Bu mağduriyet sadece bizim şahsi mağduriyetimiz değil. Bu mağduriyet Kepirce çiftçisinin, Yaylak çiftçisinin, Sığırcık çiftçisinin, Söğütlü çiftçisinin, yani bütün çiftçilerin mağduriyetidir. Buradaki hat ana cazibeli hattır. Burada patlama oldu mu bütün bölgede su yok. Çiftçi tarlaya gidiyor, sulama yapıyor, iki gün su var sonra yok. Neden, çünkü ana hat patlamış. Sürekli aynı hat patlıyor. Ya 10 metre yukarısında ya da 5 metre aşağısında patlıyor. Atatürk Sulama Birliği Başkanlığı burada sürekli biz çözüm üretemiyor. Boruların sorunlu ve hatalı olduklarını bildikleri halde değişmiyorlar. İlla ki patlayacak ve değişecekler. Aynı nokta 10 gün içinde 3 defa patlamış. Bu mağduriyet sürekli böyle devam ederse olmaz ki, çiftçi nasıl üretir? Bu durumda üretim olur mu? Toprakta hal mı kaldı, servet mi kaldı? Toprak çoraklaştı, gitti. Bize uzun süreli bir çözüm üretemiyorlar” diye konuştu.

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 9'da tuttu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan