Anasayfa / TÜM HABERLER / GÜNDEM / Urfa çiftçisinin kuraklık endişesi: Konu meclise taşındı
Urfa çiftçisinin kuraklık endişesi: Konu meclise taşındı

Urfa çiftçisinin kuraklık endişesi: Konu meclise taşındı

(RHA AJANS/RHA) – Şanlıurfa çiftçisinin yaşadığı kuraklık endişesi meclis gündemine taşındı.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, mart ve nisan aylarında yağışın yeteri kadar düşmemesi nedeniyle hububat üreticileri verim kaybı endişesi yaşıyor.
Yaşanan bu durum HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü tarafından meclis gündemine taşındı.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi:
İşte HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün o önergesi:
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yaşanan kuraklık  ilgili basına açıklamada bulundu. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu dile getiren Eyyüpoğlu, “Bundan 48 yıl önce çiftçilerimiz kuraklık yaşamıştı. Maalesef çiftçilerimiz bu yılda kuraklık tehlikesi yaşıyor. 2 Milyon dönümlük arazimiz biçilmeyecek, biçerdöverde girmeyecek. Çiftçilerimiz ürün elde edemeyecek. Bizler genel başkanımızla görüştük. Tarım Bakanlığımız ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyoruz. 2 Milyon dönümlük arazimizde çiftçilerimiz ürün elde edemeyecek. Çiftçilerimizin durumu iyi değil. Gelecek yıl bu çiftçilerimiz ne yapacak, ricamız bu yılın AFAD kapsamına alınmasıdır. Valilik nezdinde komisyonlar kurularak, alanları tespit edilmelidir.” dedi.
Bütçe sürecinde çiftçiye destek olarak açıklanan büyük rakamların aslında tarımsal faliyetlerle ilişkili DEDAŞ, DSİ gibi kurumlara çiftçi borcu olarak ödendiği, hatta haksız yere desteklemelere el konulduğu kamuoyu tarafından da bilinmektedir. Aşırı borçlandırma, ithal konumda olan tarımsal girdiler toprak sahibi birçok çiftçinin mevsimlik tarım işçiliği yapmak üzere uzak kentlere gitmesine ve tarımsal faliiyetlerden vazgeçmesine yol açmaktadır. Bu durum daha çok ithalat, daha pahalı ve daha güvencesiz gıda anlamını taşımaktadır.
Aşırı kuraklık, aşırı dolu yağışları, sel felaketleri tarımsal alanları kullanılamaz hale getirirken bu noktada çiftçinin ekonomik zararının dışında bu durum şüphesiz bir bütünen tüm Türkiye halkını gıda krizi ile karşı karşıya bırakacaktır. Endüstriyel tarım  iklimi, iklim ise tarımsal faliyetleri ciddi düzeyde etkilemektedir. Mevcut konumda  bilge köylü yöntemle yapılacak tarımsal faliyet, verimli ve işe yarar biçimde oluşturulacak devlet desteği ile tarımın girdi maliyetsiz bir şekilde ilerletilmesi iklime zarar veren tarımsal faliyetlerden de vazgeçilmesine vesile olacaktır. Aynı zamanda gıda alanında kendi kendine yetebilen hatta ihraç eden ülke konumuna gelmek Çukurova, Harran, Suruç, Konya, Ankara, Mardin ovaları ile oldukça mümkün gözükmektedir. Ekolojik dengenin beşeri faktörlerden dolayı iklim bozukluğu yaşadığı, birçok uluslararası örgüt ve iklim bilimcileri tarafından saptanmış bir gerçeklikliktir.
Bu Bağlamda
1.      Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu’nun kuraklık kaynaklı afet ilan edilmesi gerektiği çağrısına cevap verecek misiniz?
2.      2 milyon dönümlük alanda üretim yapılamacağı hususunda bir eylem planı oluşturdunuz mu?
3.      Kuraklıktan kaynaklı ekim yapamayacak olan çiftçilerin DEDAŞ, DSİ ve bankalara olan borçlarına yönelik bir bütçe planlaması yapacak mısınız?
4.      Kamuoyunda döviz bazlı girdiler ve ithalat politikalarının çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını kanısı oluşmuştur bu konu da açıklama da bulunaccak mısınız?
5.      Şanlıurfa için kuraklık sebebiyle afet ilan edecek misiniz?
 
 
 

Advert

İlginizi Çekebilir

Başkan Karadağ: Elektrik kesintileri Şanlıurfa halkına büyük zulümdür artık yeter !

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal'ın, bakanlık önünde gerçekleştirdiği eyleme destek oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan