Anasayfa / TÜM HABERLER / EĞİTİM / Selçuk: 6284 kapsamında 11 bin öğrencinin nakli yapıldı
Selçuk: 6284 kapsamında 11 bin öğrencinin nakli yapıldı

Selçuk: 6284 kapsamında 11 bin öğrencinin nakli yapıldı

ANKARA- Kadına yönelik şiddet nedeniyle 6284 sayılı kanun kapsamında ikametgahı geçici olarak değiştirilen ve başka okullara nakil yapılan öğrenci sayısını paylaşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “2019- 2020’de 10 bin 649, 2020-2021’de 11 bin 118 öğrencimizin nakli yapıldı” dedi.
Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK PARTİ Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplandı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, komisyona yaptığı sunumda, bakanlığa bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından kişisel gelişimle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Selçuk, “Kadına şiddetin önlenmesi noktasında 2021 Mayıs itibarıyla 48 tane kurs açılmış, bu kurslarda 322 kadın, 198 erkek olmak üzere toplam 520 kursiyere ulaşılmış" bilgisini paylaştı.
OKULLARDA SADECE YÜZDE 18'İ KADIN YÖNETİCİ
Bakanlıkta görev yapan kadın personel sayısını da açıklayan Selçuk, "Merkez teşkilatımızda yüzde 32,3’ü kadın, taşra teşkilatımızda görev yapan personelimizin de yüzde 54,3’ü kadın, tüm personelimize baktığımızda da yüzde 54,2’si kadın, genel olarak baktığımızda. Ama yönetim kademesiyle ilgili, elbette, genel tabloda bir sorunumuz var. Bu tabloyu iyileştirme konusunda da her türlü vazifemiz ortada, bununla ilgili canla başla çalışmamız gerektiğinin de farkındayız. Öncelikle kadın yöneticilerle ilgili, okullardaki yöneticiler konusunda şu anda yüzde 18 civarında kadın yöneticimiz var okullarda ama öğretmenlerimizin yüzde 60,8’i kadın" ifadelerini kullandı.
ŞİDDET NEDENİYLE NAKİL YAPAN ÖĞRENCİLER
Kadına yönelik şiddet nedeniyle okullara nakil yapan öğrenci sayısını da veren Selçuk, "6284 sayılı Kanun kapsamında, ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalınan ve nakil yapılan öğrencilerimiz var. 2019- 2020’de 10 bin 649, 2020-2021’de 11 bin 118 öğrencimizin nakli yapıldı” dedi.
KERESTECİOĞLU: SUNUMUNUZDA ‘EŞİTLİK’ DEDİĞİNİZİ DUYMADIM
Selçuk'un sunumunun ardından söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Ben bütün sunum içerisinde yani saygı, merhamet, sevgi, hoşgörü duydum, evet, bunlar güzel şeyler fakat eşitlik diye bir şey duymadım. Yani eşitlik kültürü eğer geliştirilmezse sadece saygıyla, sevgiyle, merhametle acaba sağlanabilecek bir şey mi bu eğitimde kadına yönelik şiddetin engellenmesi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.
Kerestecioğlu, Bakan Selçuk' a şu soruları da yöneltti: "Millî Eğitim Bakanlığı 6284 sayılı Kanun kapsamında hakkında gizlilik ve koruma kararı olan öğrencilerin okul kayıtlarında nasıl bir prosedür izliyor? Çünkü pandemide belki o kadar yoğun değil şu anda ama daha öncesinde özellikle ikamet adresi başka ilde göründüğü için kadınların çocuğunun okul kaydının yapılmadığı yönünde şikayetlerle karşılaşabiliyoruz. Bu çocukların eğitimden geri kalmamalarını sağlayacak şekilde okul nakil işlemlerinin yapılması mümkün mü?”
GÜZEL: KİMSENİN KADINI KIZI DEĞİLİZ
Komisyonda konuşan AK Parti’li erkek milletvekili ve bakanların, “kadınlarımız, kızlarımız” sözünü eleştirerek sözlerine başlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de şöyle konuştu: “Önceki toplantılarda da aslında sunum yapan bakanlarımız da benzer ifadeler kullandığı için bir kez daha uyarma ihtiyacı hissettim. ‘Kadınlarımız, kızlarımız’ kavramını kabul etmediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz özneyiz nesne değiliz, kimsenin kadını ve kızı da değiliz. Şimdi, sunumuzun başında sağlıklı, mutlu ve çalışkan bir toplum inşa etmeye inandığımızı ve kadınları bu bilinçle yetiştirmemiz gerektiğini belirtmişsiniz. Fakat buradaki temel mesele kız çocuklarının ve bilhassa erkek çocuklarının bu bilinçte yetiştirilmesi gerektiği. Keza, toplumsal normlar erkek çocuklara ataerkil roller yükleyerek okula gönderiyor ve bunu değiştirip dönüştürmek de aslında kurumlara, okullara biraz bağlı.”
Güzel ayrıca Selçuk’a şu soruyu yöneltti: “Kadına yönelik şiddet yüzünden nakil yapılan öğrenci sayılarını verdiniz. Bu nakil yapılan öğrencilere travmalarına dair daha sonra bir terapi yapılıyor mu, özel bir program oluyor mu bunlar için?”
BANKOĞLU: KAÇ TACİZCİ ÖĞRETMEN GÖREVDEN ALINDI?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da pandemi sürecinde eğitime erişimdeki sıkıntılara değinerek, “Kız çocukları bakımından herhangi bir araştırma yaptınız mı? Acaba Kovid döneminde eğitime erişemeyen kız çocuğu oranları nedir? Bu konuda özel bir çalışmanız oldu mu? Bu konuda bunu ortadan kaldırmak için ne gibi önlemler aldınız, çalışmalar yaptınız? Ve tacizci öğretmenler meselesine değinmek istiyorum. Birçok çocuk için, öğrenci için oldukça sancılı bir konu fakat bu tacizci öğretmenler meselesini şimdi uzatmak istemediğim için okuldan uzaklaştırıp başka yere gönderiliyorlar. Yani, anında görevden alınması gereken bu tacizci öğretmenlerle ilgili Bakanlık ne yapıyor? Verileriniz nedir? Şimdiye kadar kaç öğretmen bu anlamda görevden alınmış ya da yeri değiştirilmiştir, kaç kişi soruşturma geçiştirmiştir?” diye sordu.
EŞİTLİK YERİNE ADALET KELİMESİ
Milletvekillerinin sorunlarını yanıtlayan Selçuk, Kerestecioğlu’nun “hiç eşitlik demediniz” sözüne yanıt olarak, “Elbette bunun olmaması dikkat çekici ama mesele kök değer olduğunda ‘adalet’ kelimesi çok daha kapsayıcı bir kelime diye düşünüyorum” dedi. Selçuk diğer sorulara ise şu yanıtları verdi: “Nakiller olurken nasıl yapılıyor?’ sorusu vardı. Tabii, teknik bir soru. Burada en önemli şey, çocukların kişisel verilerinin korunması hakkında bazı bilgilerin anonimleştirilerek iletilmesi meselesi. Bu konuyla ilgili de bir prosedür var ve o prosedür dâhilinde işlem basamakları yürütülüyor. Burada önemli olan çocukların her türlü güvenliğini dikkat almak ve bu çerçevede de bu işlem basamaklarını sağlıklı şekilde yürütmek.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Haliliye’de TYT-AYT Kursu Kayıtları Başladı-(VİDEO)

Haliliye Belediyesi, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek olan öğrencilere yönelik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan