Anasayfa / TÜM HABERLER / EĞİTİM / Urfa TMO’daki vurgun meclise taşındı: Bakan Pakdemirli’ye soruldu
Urfa TMO'daki vurgun meclise taşındı: Bakan Pakdemirli'ye soruldu

Urfa TMO’daki vurgun meclise taşındı: Bakan Pakdemirli’ye soruldu

(RHA AJANS/RHA) – Suriye’den alınan arpa ve buğdayın Şanlıurfa TMO depolarına girmediği tespit edildi. 70 milyonluk yolsuzluk ortaya çıktı. Yaşanan bu durum meclis gündemine taşındı.
Şanlıurfa Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) Suriye’den Türkiye’ye arpa, buğday alındığı fakat bu mahsüllerin TMO’nun depolarına girmediği ve 70 milyonun üstünde bir yolsuzluk olduğu iddia edildi.
Bu konuya ilişkin açılan dava kapsamında eski AK Parti Milletvekili Mazhar Bağlı’nın kardeşi TMO Şanlıurfa Şubesi Müdür Yardımcısı Abdurrahman Bağlı tutuklandı. 
Yaşanan olayla ilgili HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan meclise soru önergesi verdi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlamasını istedi.
İşte Milletvekili Ömer Öcalan tarafından meclise verilen o önerge:
Türkiye’nin sömürgeci bir anlayışla Kuzey ve Doğu Suriye’nin halkı tarafından yetiştirilen tarımsal ürünlerin talan edilerek ganimet olarak el konulma politikası devem ederken; Kuzey ve Doğu Suriye’den Şanlıurfa Toprak Mahsulleri Ofisi’ne getirilen arpa, buğdayın TMO’nun depolarına girmediği ve 70 milyonun üstünde bir yolsuzluk yapıldığı iddia edilmektedir.
Bilindiği gibi daha önce, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Urfa Merkez Şube Müdürlüğü tarafından Gırê Spi’den Türkiye’ye taşıma işinin ihalesi yapıldığı anlaşılmış, ihaleye göre Kuzey-Doğu Suriye’nin Girê Spî bölgesindeki 20 bin ton hububat TMO’nun Urfa Merkez Şube Müdürlüğü’ne bağlı depolara taşınacaktır.
Daha önce bu sömürgeci anlayışla Afrin zeytinleri ile birlikte Girê Sipî ve Serê Kanî’deki buğday ve arpaya el konulmuştu. Anlaşın o ki ganimet olarak kabul edilen Rojava halkının buğdayı ve arpası üzerinden içerde de bir talan anlayışı ve bu anlayış üzerinden ganimeti bölüşme kavgası verilmektedir.
Bu Bağlamda;
1-      Yolsuzluğa konu olan buğday ve arpa, Kuzey ve Doğu Suriye’nin hangi bölgesinden ve kimlerden alınmıştır? Söz konusu tarımsal ürünlerin alımı kurumlar aracılığıyla mı yapılmıştır yoksa direk üreticilerden mi alınmaktadır?
2-      Daha önce iddia edildiği gibi söz konusu buğday ve arpa, Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından el konulan buğday silolarından mı getirilmiştir?
3-      Bakanlığınızca 2011 yılından sonra Suriye’den hangi tür ve ne kadar tarımsal ürün ihraç edilmiştir? Suriye’den 2018 ve 2019 yılında kaç ton zeytin ve buğday getirilmiştir?
4-      Kuzey ve Doğu Suriye’den getirilen tarımsal ürünler dışında Türkiye’deki tarımsal ürünler ile ilgili alım ve satım işlemleri de söz konusu yolsuzluğa konu olmuş mudur?

Advert

İlginizi Çekebilir

Haliliye’de TYT-AYT Kursu Kayıtları Başladı-(VİDEO)

Haliliye Belediyesi, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek olan öğrencilere yönelik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan