Anasayfa / TÜM HABERLER / GÜNDEM / Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İMECE'nin uzaya fırlatılmasına ilişkin bir video mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde ülkemizin uzay yarışında tarihi ana şahitlik ediyoruz. Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. 
Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. 

Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten milli uzay programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık. 
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasıyla yetkin insan kaynağımızın yetiştirilmesine hız verdik. Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı’nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik. Halihazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını Uluslararası Uzay İstasyonu’na yolcu etmekten uzay sanayisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan üçü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer beş haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor.

Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı’nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik.

Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. Yüksek çözünürlüklü yerli ve milli uydumuz İMECE’in hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum. Hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla.”

Hibya Haber Ajansı

Advert

İlginizi Çekebilir

Şanlıurfa’ya 76 hekim atandı

Sağlık Bakanlığı'nın 116. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası sonucunda gerçekleşti. Bu kura neticesinde, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa'ya 76 hekim atandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan