Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / ‘Engellilere uygulanan bu sınırlama yanlıştır’

‘Engellilere uygulanan bu sınırlama yanlıştır’

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa Engelliler Spor Kulübü Başkanı M. Veysi Fırat, “Bizim talebimiz engellilerin istediği fiyata araba alabilmesidir. Engellilerin araba almasında yapılan fiyat sınırlaması, insan hak ve özgürlüklere de aykırıdır.” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından engelliler ile ilgili çıkan yasaya engellilerden tepki geldi. Yasaya göre bir engelli araba almak isterken, 70 bin liradan fazla para ödeyemeyecek. Uygulanan fiyat sınırlaması ile ilgili basın açıklaması yapan Şanlıurfa Engelliler Spor Kulübü Başkanı M. Veysi Fırat, engellilerin istediği arabayı alamaması sonucu ciddi sorunların ortaya çıktığını aktardı. Engellilerin sorunlarına da değinen Fırat, Şanlıurfa’nın engelsiz bir kent olamadığını vurguladı.

‘BİZ BU DURUMU YANLIŞ BULUYORUZ’

Veysi Fırat, “Engelliler şimdiye kadar ÖTV indiriminden araba alıyordu. Bir engelli, araba almak istediği zaman lüks bir araba alamıyor. Yeni torba yasasında Maliye Bakanlığımızın bir talebi oldu. Engelli biri araba aldığı zaman vergisiz indirim yapıldıktan sonra 70 bin lirayı geçemeyecek diye bir madde var. Bir engelli 70 bin liranın altındaki bir arabaya bindiği zaman çok düşük model arabaya binmiş olacak. Fiyat sınırlandırmasını biz yanlış buluyoruz. Çünkü engelliler bagajı geniş arabaya binmek zorunda. Bagajı geniş bir arabanın fiyatı ise 100-110 bin lirayı buluyor. Fiyat sınırlaması olunca kullanılabileceği bir araba alınamıyor.” diye konuştu.

‘BU SINIRLAMA İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNE AYKIRIDIR’

“Bizim talebimiz engellilerin istediği fiyata araba alabilmesidir.” diyen Fırat, “Engellilere yapılan bu sınırlama insan hak ve özgürlüklere de aykırıdır. Bu biz engelliler için ciddi bir sorundur. Geçen yıl çıkan yasa sadece engellileri kapsıyor. Şehit aileleri ve yakınları kesinlikle bu maddeden zarar görmüyor. 3 yıl sonra 70 bin liralık araba 50 bin liralık olacak. Engelliler zaten otobüse binemiyor. Bunun üzerine istediği arabayı da alamayınca çok ciddi sıkıntılara neden oluyor. Maliye Bakanlığımızın bu yanlıştan bir an önce dönmesi gerekir. Bu maddenin yasadan çıkartılması lazım.” diye konuştu.

‘ŞANLIURFA ENGELSİZ BİR KENT OLAMADI’

“Engelliler gerçekten 2005 yılında çıkan özürlüler yasasının üzerine hala Türkiye engelsiz bir ülke olamadı. Şanlıurfa’mız da engelsiz bir kent olmadı.” sözlerinin altını çizen Fırat, “Bir engelli olarak dışarı çıktığımız zaman ihtiyacımızı gidermek için bir tuvalet yok. Yapılan rampalar tam olarak engellilere göre değildir. şehir içi otobüslerde şoförler engellilere karşı tam olarak duyarlı değil. Eğitimsiz insanlarla hep karşı karşıya geliyoruz. Camilerimizde abdest alama yeri ya da giriş çıkışlar engellilere uygun değildir. bir yıl önce Diyanet Başkanlığı tarafından camilerin engellilere uygun hale getirilmesi ve yeni yapılan camilerin engellilere uygun yapılması talebine uyulmuyor. Yeni yapılan camiler yine engellilere göre yapılmıyor. Bunlar bizim haklı taleplerimiz. Bu taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan