Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Şanlıurfa’da intiharlar aldı başını gidiyor

Şanlıurfa’da intiharlar aldı başını gidiyor

(Ruha Haber Ajansı) – Şanlıurfa’da son haftalarda intiharlar aldı başını gidiyor. Vatandaşlar hemen hemen her sabah bir intihar haberiyle uyanmaya başladı.

Kentte son haftalarda intihar furyası başladı. İntihar edenlere bakıldığında ise genelde 18-25 yaş arasında gençler olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Bugün içinde 17 yaşındaki Seval M. Tülbentle, 15 yaşındaki 3 çocuk annesi Hülya U. İse tüfekle intihar etti.

YETKİLİLER NEDEN SUSUYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Şanlıurfa’da 2014 yılında 58 olan ölümle sonuçlanan intihar vakası, 2015 yılında yüzde 17,2 oranında artarak 68’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 9 yılda ilimizde en fazla intihar 70 kişi ile 2012’de, en az intihar ise 37 kişi ile 2011’de yaşandı. Şanlıurfa’da intihar vakalarının son yıllarda arttığı gözleniyor. 2013’te 61, 2014’te 58 olan intihar sayısı 2015’te 68 kişiye yükseldi. Yaşanan bunca intihar olayından sonra uzmanlar ise endişelenmeye başladı. İntiharların genel nedenine bakıldığında ise altında ya ruhsal bunalım ya da ekonomik nedenler yatıyor. Daha da inceye inildiğinde ise gençlerin işsizlikten dolayı intihar ettiği öğrenildi. Yaşanan bunca toplumsal travma nedeni ile ne bir yetkili çözüm önerisinde bulundu ne de intiharların altında yatan nedenler araştırıldı.

ŞANLIURFA’DA HER 3 KİŞİDEN 1’İ İNTİHARA KALKIŞIYOR

Kaba intihar hızı yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade etmekte olup, 2015 yılında ülke genelinde değişmeyerek yüz binde 4,11 olarak gerçekleşti. Diğer bir ifade ile 2015 yılında Şanlıurfa’da her yüz bin kişiden 3’ü intihar etti. Kaba intihar hızının 2015 yılında en yüksek olduğu il yüz binde 9,17 ile Kars oldu. Bu ili yüz binde 8 ile Ardahan ve yüz binde 7,05 ile Karaman izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüz binde 1,10 ile Çankırı oldu. Bu ili yüz binde 1,21 ile Rize ve yüz binde 1,54 ile Kilis izledi. Şanlıurfa’da kaba ölüm hızı 2015 verilerine göre 3,64…

YANMAZ: ÖZELLİKLE GENÇLERİN İŞ SAHİBİ OLAMAMALARI, TEFECİLERİN ELLERİNE DÜŞMELERİ BUNLAR HEP PEŞİN SIRA GELİYOR

Şanlıurfa Saadet Partisi İl Başkanı Niyazi Yanmaz, Şanlıurfa’da gençlerin işsizlikten dolayı intihar ettiğini ifade etti. Yanmaz, “Kadın intiharları çok oldu. Günümüze kadına şiddet itikadımızdan, inancımızdan değil de kadın üzerinde bir baskı var. Madem bizim Peygamber efendimizin izinden gidiyoruz, sünnetlerini ihya etmeye çalışıyoruz, o kendi hanımlarına nasıl davranmışsa bizim de o yumuşaklık, o kibarlık içerisinde davranmamız lazım. Biliyorsunuz Cahiliye döneminde Hz.Ömer kızını diri diri gömmüştü. Bunlar da hep bu Cahiliye dönem belirtileridir. Günümüzde dünya çok hızlı büyüyor. Ekonomik sıkıntılar, aile baskıları, özellikle gençlerin iş sahibi olamamaları, tefecilerin ellerine düşmeleri bunlar hep peşin sıra geliyor. Tabi bunun sosyolog, psikolog ve toplum bilimciler tarafından çok iyi araştırılması gerekiyor. Ama yapılan istatiki verilerde de en mutlu il Isparta, en mutsuz il de Şanlıurfa oldu. Şehrin önde gelenleri ile gerekli önlemlerin alınması lazım” dedi.

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan